fbpx
Donald Trumps beslut försvårar bekämpningen av coronaviruset. Foto: Charles Deluvio/Unsplash
17 april, 2020 / Nyheter

Coronaviruset ska bekämpas – inte FN

Donald Trumps beslut att dra tillbaka USA:s stöd till Världshälsoorganisationen WHO mitt under pågående coronapandemi försvårar det internationella arbetet mot viruset, säger Annelie Börjesson.

Donald Trumps beslut i veckan att dra tillbaka USA:s stöd till Världshälsoorganisationen WHO har mötts av stark kritik. En av de första som protesterade mot den amerikanske presidentens agerande var FN-chefen António Guterres. På torsdagen beklagade också WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus det amerikanska beslutet. Både Guterres och Ghebreyesus betonar vikten av internationell enighet i kampen mot coronaviruset.

Svenska FN-förbundet delar FN-chefernas inställning.

– FN:s verksamhet ska alltid belysas, diskuteras och förbättras när det är påkallat, men att dra tillbaka 15 procent av Världshälsoorganisationens finansiering mitt under pågående coronaepidemi är oansvarigt och oacceptabelt. Trumps beslut riskerar att drabba människor i länder som inte själva har resurser att hantera viruset, säger förbundsordförande Annelie Börjesson.

– Världshälsoorganisationen har ett unikt uppdrag som gemensam plattform och internationell samordnare inte bara i kampen mot covid-19 utan också mot andra smittsamma sjukdomar. Många regeringar och nationella hälsomyndigheter samarbetar nära med WHO, fortsätter Börjesson.

– Inte minst coronaepidemins utbredning i USA visar betydelsen av internationellt samarbete mot gränslösa hot. Där måste USA vara med. Det är viruset som ska bekämpas – inte FN och arbetet mot smittsamma sjukdomar, avslutar Annelie Börjesson.

Hittills har 1,8 miljoner människor smittats och 119 000 dött i covid-19. WHO uppdaterar löpande sin webbplats med nyheter, statistik och råd till allmänheten.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer