fbpx
Koll & kommentar
Donald Trumps beslut försvårar bekämpningen av coronaviruset. Foto: Charles Deluvio/Unsplash
17 april, 2020 / Nyheter

Coronaviruset ska bekämpas – inte FN

Donald Trumps beslut att dra tillbaka USA:s stöd till Världshälsoorganisationen WHO mitt under pågående coronapandemi försvårar det internationella arbetet mot viruset, säger Annelie Börjesson.

Donald Trumps beslut i veckan att dra tillbaka USA:s stöd till Världshälsoorganisationen WHO har mötts av stark kritik. En av de första som protesterade mot den amerikanske presidentens agerande var FN-chefen António Guterres. På torsdagen beklagade också WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus det amerikanska beslutet. Både Guterres och Ghebreyesus betonar vikten av internationell enighet i kampen mot coronaviruset.

Svenska FN-förbundet delar FN-chefernas inställning.

– FN:s verksamhet ska alltid belysas, diskuteras och förbättras när det är påkallat, men att dra tillbaka 15 procent av Världshälsoorganisationens finansiering mitt under pågående coronaepidemi är oansvarigt och oacceptabelt. Trumps beslut riskerar att drabba människor i länder som inte själva har resurser att hantera viruset, säger förbundsordförande Annelie Börjesson.

– Världshälsoorganisationen har ett unikt uppdrag som gemensam plattform och internationell samordnare inte bara i kampen mot covid-19 utan också mot andra smittsamma sjukdomar. Många regeringar och nationella hälsomyndigheter samarbetar nära med WHO, fortsätter Börjesson.

– Inte minst coronaepidemins utbredning i USA visar betydelsen av internationellt samarbete mot gränslösa hot. Där måste USA vara med. Det är viruset som ska bekämpas – inte FN och arbetet mot smittsamma sjukdomar, avslutar Annelie Börjesson.

Hittills har 1,8 miljoner människor smittats och 119 000 dött i covid-19. WHO uppdaterar löpande sin webbplats med nyheter, statistik och råd till allmänheten.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer