Donald Trumps beslut försvårar bekämpningen av coronaviruset. Foto: Charles Deluvio/Unsplash
17 april, 2020 / Nyheter

Coronaviruset ska bekämpas – inte FN

Donald Trumps beslut att dra tillbaka USA:s stöd till Världshälsoorganisationen WHO mitt under pågående coronapandemi försvårar det internationella arbetet mot viruset, säger Annelie Börjesson.

Donald Trumps beslut i veckan att dra tillbaka USA:s stöd till Världshälsoorganisationen WHO har mötts av stark kritik. En av de första som protesterade mot den amerikanske presidentens agerande var FN-chefen António Guterres. På torsdagen beklagade också WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus det amerikanska beslutet. Både Guterres och Ghebreyesus betonar vikten av internationell enighet i kampen mot coronaviruset.

Svenska FN-förbundet delar FN-chefernas inställning.

– FN:s verksamhet ska alltid belysas, diskuteras och förbättras när det är påkallat, men att dra tillbaka 15 procent av Världshälsoorganisationens finansiering mitt under pågående coronaepidemi är oansvarigt och oacceptabelt. Trumps beslut riskerar att drabba människor i länder som inte själva har resurser att hantera viruset, säger förbundsordförande Annelie Börjesson.

– Världshälsoorganisationen har ett unikt uppdrag som gemensam plattform och internationell samordnare inte bara i kampen mot covid-19 utan också mot andra smittsamma sjukdomar. Många regeringar och nationella hälsomyndigheter samarbetar nära med WHO, fortsätter Börjesson.

– Inte minst coronaepidemins utbredning i USA visar betydelsen av internationellt samarbete mot gränslösa hot. Där måste USA vara med. Det är viruset som ska bekämpas – inte FN och arbetet mot smittsamma sjukdomar, avslutar Annelie Börjesson.

Hittills har 1,8 miljoner människor smittats och 119 000 dött i covid-19. WHO uppdaterar löpande sin webbplats med nyheter, statistik och råd till allmänheten.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer