fbpx
22 maj, 2022 / Nyheter

Biologiska mångfaldens dag 22 maj

Den 22 maj är internationella dagen för biologisk mångfald. Dagen har instiftats av FN för att uppmärksamma betydelsen av biologisk mångfald för livet på jorden.

Biologisk mångfald innebär variationer av arter, organismer och ekosystem. Många av dessa är beroende av varandra för att kunna överleva och frodas. Om en art, en organism eller ett ekosystem försvinner eller förändras påverkas många fler.

I dag är den biologiska mångfalden hotad – avskogning, jordbruk, utsläpp, skräp och klimatförändringar påverkar alla den biologiska mångfalden på olika sätt. Markanvändning och förändring är orsaker till att arter förflyttas och därmed förändrar ekosystemen. Monokultur, att bara odla en växtart åt gången, gör att den biologiska mångfalden minskar.

Den biologiska mångfalden är viktig för oss människor också för att den tillhandahåller ekosystemtjänster som är avgörande för vår överlevnad och hälsa. Genom ekosystemtjänsterna får vi bland annat syre, till exempel genom fotosyntesen och pollinering.

FN-förhandlingar pågår om en ny strategisk plan för att skydda den biologiska mångfalden, som ska ersätta de nuvarande Aichimålen i konventionen om biologisk mångfald (CBD). På grund av bland annat pandemin har konferensen om konventionen, COP15, skjutits upp och de föreslagna strategiska planerna har ännu inte kunnat antas.

Förlusten av biologisk mångfald är en av de tre planetära kriserna och måste tillsammans med klimatförändringar och föroreningar lösas för att skydda naturen och kommande generationer.

Det finns mycket man kan göra som privatperson för att bevara den biologiska mångfalden. Att till exempel köpa livsmedel från ekologiska gårdar är ett bra sätt att minska den negativa påverkan som matproduktionen har på den biologiska mångfalden.

Läs mer på FN:s webbsida om internationella dagen för biologisk mångfald.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer