fbpx
Mikaela Engwall, Goodluck Minja, Tsiko Khomasuridze och Sophia Tuwesdotter.
24 mars, 2019 / Nyheter

Besök från systerförbunden i Georgien och Tanzania

Representanter från FN-förbunden i Georgien och Tanzania besökte i förra veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm i samband med en nätverksträff på Sida Partnership Forum i Härnösand. Tillsammans diskuterades bland vikten av internationella praktikantprogrammet och hur det stärker partnerskapet och vårt internationella utvecklingssamarbete.

Svenska FN-förbundet har sedan länge samarbetat med FN-förbund i flera länder, bland annat FN-förbundet I Georgien (UNAG) och FN-förbundet i Tanzania (UNAT). Samarbetet inkluderar bland annat att unga medlemmar i Svenska FN-förbundet gjort praktik på plats hos systerförbunden.

Tsiko Khomasuridze, UNAG, och Goodluck Minja, UNAT, är handledare för praktikanterna på respektive systerförbund och besökte Sverige för första gången.
Det är jätteviktigt att våra partners besöker oss för att stärka vårt samarbete. Under nätverksträffen i Härnösand fick vi även träffa handledare som representerade civilsamhällesorganisationer från alla världsdelar för att dela erfarenheter och lära av varandra. Även om frågorna vi arbetar med och utmaningarna vi ställs inför som civilsamhällesorganisationer kan se olika ut finns en stor samhörighet. Tillsammans kämpar vi alla mot samma mål om förverkligandet av de mänskliga rättigheterna och för en hållbar utveckling, säger Mikaela Engwall, internationell projekthandledare på Svenska FN-förbundet.

De internationella handledarna . Tsiko Khomasuridze, UNAG och Goodluck Minja, UNAT, på öppet hus för utlandspraktik.

De internationella handledarna på öppet hus för utlandspraktik.

Mikaela, Tsiko och Goodluck tycker att det internationella praktikprogrammet är viktigt för alla inblandade. Samarbetet ger möjligheten att utbyta kunskaper och erfarenheter länder emellan.
Praktikanternas egna intressen styr vad de faktiskt får arbeta med, berättar Tsiko. När praktikanterna bloggar om sina upplevelser och om vad som händer i Georgien får de svenska läsarna en inblick i vårt arbete. Det är bra eftersom svenskar generellt inte vet mycket om vad som händer i Georgien, säger Tsiko.
Samarbetet stärker vår organisations kommunikation genom exempelvis arbetet med sociala medier, menar Goodluck.

Till Georgien har Svenska FN-förbundet skickat praktikanter sedan 2007. Där får praktikanterna följa och bidra till UNAG:s verksamhet med fokus på fred, säkerhet och demokratisering. Målet är att hjälpa georgiska ungdomar att våga vara aktivister och göra skillnad.  I Tanzania arbetar praktikanterna med Agenda 2030 med fokus på mål som rör mänskliga rättigheter, demokrati, fred och säkerhet, samt klimatförändringar. Arbetet sker bland annat genom att försöka påverka parlamentariker och lokala ledare för att öka medvetenheten kring målen.

Tsiko och Goodluck är eniga om att praktikprogrammet är en positiv livserfarenhet för både praktikanterna och systerförbunden.
Praktikanterna lämnar landet med ett annat kulturellt perspektiv och med en unik yrkeserfarenhet, säger Goodluck.
Det är viktigt att olika personer från olika kulturer jobbar tillsammans, det hjälper även oss handledare att utvecklas, fortsätter Tsiko.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer