fbpx
Koll & kommentar
Asiah Hagere Momin. Foto: Abraham Gelaw/UNFPA
10 oktober, 2023 / Nyheter

”Att undervisa flickor är att undervisa samhället”

Som en del i projektet Flicka finansierar Svenska FN-förbundet en internatskola för flickor i Afar-regionen i Etiopien. Skolan ligger i Afars huvudstad Semera och utöver utbildning får flickorna även boende, mat, skolmaterial, sanitetsprodukter och verktyg för att sprida medvetenhet om skadliga traditioner i samhället.

Aysha Hussen Ahmed var en av de första eleverna som började på flickinternatskolan i Semera när den öppnades 2010. Hon var då 12 år gammal och började i årskurs fem. Vid den här tiden var de flesta i hennes omgivning skeptiska till att utbilda flickor så hennes pappa följde med hela vägen till skolan för att med egna ögon bedöma internatet och se hur det fungerade.

Det är en skola för enbart flickor och med enbart kvinnlig personal vilket så småningom hjälpte till att öka förtroendet för utbildningen i samhället. Fler och fler skickade sina döttrar till internatskolan, inte minst för att Aysha och hennes skolkamrater ansträngde sig för att sprida kunskapen om skolan och fördelarna med att låta flickor komma dit när de under loven återvände hem till sina familjer.

Idag har Semera internatskola närmare 150 elever i klass fem till tolv från samtliga 32 distrikt i Afar-regionen. När Aysha minns tillbaka på sin tid på skolan minns hon den som mycket lärorik och produktiv.

– Man ger full uppmärksamhet till sina studier när man läser vid internatskolan, till skillnad från när man är hemma och blir överväldigad av hushållssysslor, säger hon.

På skolan fanns också plattformar för att sprida kunskap och medvetenhet om viktiga frågor, inklusive skadliga traditioner som barnäktenskap och könsstympning.

– Under utbildningen på skolan hade vi vår eget Parlament och ett minimedia, säger Aysha som exempel.

Aysha Hussen Ahmed. Foto: Abraham Gelaw/UNFPA

Under den första tiden i skolan blev flera flickor tvingade till giftermål när de reste hem under sommarlovet. Aysha berättar att de fallen anmäldes till myndigheten the Women and Children Affairs Bureau så att de kunde hjälpa de flickor som drabbats.

Idag jobbar Aysha på Afar Mass Media och hon berättar att arbetet inom media har skapat många möjligheter för henne. Hon har lärt sig vilken betydande möjlighet media har att öka medvetenhet i samhällen där man vill stoppa skadliga sedvänjor samt sprida kunskap om hur traditionerna skadar flickor och om vikten av att utbilda kvinnor.

– Jag vill se flickor i Afar-regionen nå dit jag är nu och jag gör allt i min makt för att stötta dem, säger Aysha och betonar även att regeringen borde lägga extra fokus på skolorna.

Lyckligt lottad

17-åriga Asiah Hagere Momin är en av de nuvarande eleverna på flickinternatskolan och hon anser sig själv vara lyckligt lottad som får en utbildning där. Hon har gått på skolan i fem år och går nu i tionde klass.

– Om jag hade stannat där jag växte upp hade jag varit bortgift och haft barn nu, säger Asiah.

När Asiah först började på skolan brukade hon bråka med sina föräldrar för att de ville gifta bort henne när hon kom hem under sina två månader långa sommarlov. Till slut lyckades hon övertala dem att låta henne utbilda sig färdigt upp till universitetet.

Asiah menar att det var tack vare hennes deltagande i diskussioner och föreningar på skolan som hon fick kunskaper om det skadliga med barnäktenskap och könsstympning och sedan kunde använda det som argument för att övertala sina föräldrar.  

Att gå på internatskolan är mycket annorlunda jämfört med Asiahs tidigare skolår hemma, något hon är glad över. Hon och hennes klasskamrater är nu heltidsstudenter som inte störs av hushållssysslor som när de bodde med sina föräldrar. De gjorde det svårt att fokusera på studierna och påverkade deras akademiska prestationer. Hon uppskattar också att det är en skola för bara flickor då det stärker deras självständighet och självförtroende.

– Att undervisa flickor är att undervisa samhället, säger Asiah och citerar budskapet som är synligt över hela skolområdet.

Asiah vill att alla flickor i Afar-regionen ska få möjligheten som hon har fått så att de kan göra skillnad i sina liv. Hon föreslår att skolan ska ha handledningsklasser utöver de som redan finns för att ytterligare förbättra elevernas akademiska prestationer. Inför framtiden planerar Asiah att studera medicin på universitet och sedan återvända hem för att stötta sitt samhälle genom sitt yrke.

Flickinternatskolan i Semera finansieras delvis av Svenska FN-förbundet som del av UNFPA:s program för förebyggande av barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Programmet riktar särskilt in sig på utvalda distrikt i Afar då det är en av de regioner i Etiopien där flest kvinnor och flickor utsätts för könsstympning och blir bortgifta som barn.

Ge en gåva som förändrar liv – stöd projekt Flicka.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer