fbpx
Gunilla Grunditz från Varbergs FN-förening är Årets FN-supporter 2023. På bilden håller hon sitt tacktal i Stockholms konserthus.
5 december, 2023 / Nyheter

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

”Årets FN-supporter är en eldsjäl som sedan 1980-talet har varit starkt engagerad i sin FN-förening, bland annat som ordförande under 36 år. Under alla år har hon oförtrutet arbetat med att sprida information om FN, mänskliga rättigheter och de globala målen och på så vis lockat många medlemmar”. Så lyder en del av motiveringen till att Gunilla Grunditz tilldelats utmärkelsen Årets FN-supporter av Svenska FN-förbundet.

Gunilla är ordförande i Varbergs FN-förening och i sin roll arbetar hon ständigt för inkludering, engagemang och medmänsklighet. Dessa värderingar har funnits med henne hela livet och ledde henne till FN-rörelsen för flera decennier sedan.

– Jag har alltid varit intresserad av människor och tyckt att det är viktigt att tänka på och ta hand om varandra. För mig är det så naturligt, säger hon.

Vägen från medlem till ordförande gick snabbt och med sitt driv var, och är, Gunilla en naturlig ledare. Sedan 1980-talet har hon och föreningen hunnit med mycket, bland annat bedriva insamlingar för FN-kampanjer, Världens Barn och ett barnhem i El Salvador. Dessutom samlade hon under tio års tid 20 organisationer för en årlig fredsvecka med föreläsningar och konserter.

– Det har varit full rulle! Vi har haft många aktiviteter och evenemang och jag har försökt hitta lösningar som engagerar. Sådant som folk tycker är roligt. Jag har alltid verkat för samarbete eftersom jag tycker det är viktigt att inse att vi bara kan åstadkomma saker tillsammans.

Svårare att engagera

Sedan Gunilla först gick med i Varbergs FN-förening har världen förändrats och därmed också människors engagemang. Hon upplever att allt färre vill vara med och påverka.

– Men det är ju så olika. Det beror på vad man är för människa, vad man har för tradition och var man kommer från. Men föreningsverksamheten är inte på samma sätt som tidigare. Människor är inte med i samma utsträckning och många vill vara med men utan att behöva göra så mycket.

Ungdomar idag är extra svåra att nå ut till och motivera, tycker Gunilla. Sociala medier är en stor bov i detta, menar hon.

– Jag tror att sociala medier tar mycket tid som man skulle kunna spendera på annat sätt. Vi behöver träffa andra människor och inte bara titta på varandra i en skärm. Vi behöver se att det finns andra där ute också.

Trots svårigheterna känner Gunilla sig inte nedslagen. Motivationen för att fortsätta försöka förändra och engagera fler har inte trutit under hennes 36 år som ordförande och gör det inte nu heller.

– Jag tror på medmänsklighet och på människan. Det är klart att man inte alltid blir glad över hur det ser ut i världen men man kan inte ge upp. Vi måste fortsätta försöka hela tiden.

Språkcafé för jämställdhet

Sedan åtta år tillbaka arrangerar Varberg FN-förening i samverkan med andra organisationer veckovisa möten som kallas språkcaféet. Tillsammans med det lokala biblioteket bjuder de in till fika och samtal där deltagarna kan diskutera olika ämnen samtidigt som de träffar andra människor.

– Alla är välkomna. Vi sitter ner och pratar och har olika teman. Till exempel hade vi temat ”jag vill berätta”, då fick vem som helst berätta om något och försöka prata på svenska. Det kunde handla om ett möte, en sed eller ett minne.

Förutom språkcaféet anordnar FN-föreningen även en kvinnogrupp med ett liknande koncept, men där endast kvinnor får delta. Initiativet grundades i att majoriteten av de som kom till språkcaféet var män.

– Vi tänkte att vi måste få träffa kvinnorna med och det blev en höjdare. Vi gör egentligen samma sak, sitter ner och fikar och pratar om sådant som bara berör kvinnor och kvinnors rättigheter. Men att mötas bara, att se varandra, det kan ju behövas. Vi i föreningen lär oss också mycket och man har fått träffa fantastiskt fina, härliga människor.

Kvinnogruppen startades med det femte av de globala målen i åtanke. Mål 5 handlar om att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt. Det är en fråga som är extra viktig för Gunilla och som hon alltid arbetar för.

– Det är så viktigt och något jag jobbat mycket med. Det ingår i mänskliga rättigheter och därmed egentligen i allt vi gör. Jag tycker att det är så självklart men det är ju inte alltid det, tyvärr.

Under FN-förbundets firande av FN-dagen i Stockholms konserthus mottog Gunilla priset Årets FN-supporter. I sitt tacktal uppmanade hon fler att engagera sig, informera och hjälpas åt för FN:s sak. Utmärkelsen ser hon som ett bevis för att hon gjort nytta under sina år i rörelsen och att hon lyckats påverka andra.

– Det känns väldigt roligt att jag fick känna sådan uppskattning och jag hoppas att jag bidragit med ett och annat.

– Mitt mål är att människor och jorden ska må bra. Vi är ju en del i den stora världen och då är det viktigt att alla djur, växter och människor fungerar tillsammans och att vi arbetar tillsammans för klimatet och för fred.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Ge unga mer inflytande över klimatet

09 oktober, 2024 / Världshorisont

Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett

Läs mer

Ett år sedan Hamas terrordåd: Omvärlden måste göra mer

07 oktober, 2024 / Nyheter

Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.

Läs mer

Nytt engagemangspaket om klimaträttvisa  

04 oktober, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.

Läs mer

Stärkt motståndskraft i Malawi

04 oktober, 2024 / Världshorisont

Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av

Läs mer

”Det finns en öppning just nu”

30 september, 2024 / Världshorisont

Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.

Läs mer

Klimaträttvisa – allt viktigare i en klimatförändrad värld

28 september, 2024 / Världshorisont

De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som

Läs mer

FN-pakt för framtiden antagen – nu måste länderna leverera

24 september, 2024 / Nyheter

FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Förbättra FN:s effektivitet, transparens och ändamålsenlighet

22 september, 2024 / Debattartiklar

FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.

Läs mer

Framtidstoppmöte: Ett effektivt FN som överbryggar klyftor

20 september, 2024 / Nyheter

Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.

Läs mer