fbpx
Gunilla Grunditz från Varbergs FN-förening är Årets FN-supporter 2023. På bilden håller hon sitt tacktal i Stockholms konserthus.
5 december, 2023 / Nyheter

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

”Årets FN-supporter är en eldsjäl som sedan 1980-talet har varit starkt engagerad i sin FN-förening, bland annat som ordförande under 36 år. Under alla år har hon oförtrutet arbetat med att sprida information om FN, mänskliga rättigheter och de globala målen och på så vis lockat många medlemmar”. Så lyder en del av motiveringen till att Gunilla Grunditz tilldelats utmärkelsen Årets FN-supporter av Svenska FN-förbundet.

Gunilla är ordförande i Varbergs FN-förening och i sin roll arbetar hon ständigt för inkludering, engagemang och medmänsklighet. Dessa värderingar har funnits med henne hela livet och ledde henne till FN-rörelsen för flera decennier sedan.

– Jag har alltid varit intresserad av människor och tyckt att det är viktigt att tänka på och ta hand om varandra. För mig är det så naturligt, säger hon.

Vägen från medlem till ordförande gick snabbt och med sitt driv var, och är, Gunilla en naturlig ledare. Sedan 1980-talet har hon och föreningen hunnit med mycket, bland annat bedriva insamlingar för FN-kampanjer, Världens Barn och ett barnhem i El Salvador. Dessutom samlade hon under tio års tid 20 organisationer för en årlig fredsvecka med föreläsningar och konserter.

– Det har varit full rulle! Vi har haft många aktiviteter och evenemang och jag har försökt hitta lösningar som engagerar. Sådant som folk tycker är roligt. Jag har alltid verkat för samarbete eftersom jag tycker det är viktigt att inse att vi bara kan åstadkomma saker tillsammans.

Svårare att engagera

Sedan Gunilla först gick med i Varbergs FN-förening har världen förändrats och därmed också människors engagemang. Hon upplever att allt färre vill vara med och påverka.

– Men det är ju så olika. Det beror på vad man är för människa, vad man har för tradition och var man kommer från. Men föreningsverksamheten är inte på samma sätt som tidigare. Människor är inte med i samma utsträckning och många vill vara med men utan att behöva göra så mycket.

Ungdomar idag är extra svåra att nå ut till och motivera, tycker Gunilla. Sociala medier är en stor bov i detta, menar hon.

– Jag tror att sociala medier tar mycket tid som man skulle kunna spendera på annat sätt. Vi behöver träffa andra människor och inte bara titta på varandra i en skärm. Vi behöver se att det finns andra där ute också.

Trots svårigheterna känner Gunilla sig inte nedslagen. Motivationen för att fortsätta försöka förändra och engagera fler har inte trutit under hennes 36 år som ordförande och gör det inte nu heller.

– Jag tror på medmänsklighet och på människan. Det är klart att man inte alltid blir glad över hur det ser ut i världen men man kan inte ge upp. Vi måste fortsätta försöka hela tiden.

Språkcafé för jämställdhet

Sedan åtta år tillbaka arrangerar Varberg FN-förening i samverkan med andra organisationer veckovisa möten som kallas språkcaféet. Tillsammans med det lokala biblioteket bjuder de in till fika och samtal där deltagarna kan diskutera olika ämnen samtidigt som de träffar andra människor.

– Alla är välkomna. Vi sitter ner och pratar och har olika teman. Till exempel hade vi temat ”jag vill berätta”, då fick vem som helst berätta om något och försöka prata på svenska. Det kunde handla om ett möte, en sed eller ett minne.

Förutom språkcaféet anordnar FN-föreningen även en kvinnogrupp med ett liknande koncept, men där endast kvinnor får delta. Initiativet grundades i att majoriteten av de som kom till språkcaféet var män.

– Vi tänkte att vi måste få träffa kvinnorna med och det blev en höjdare. Vi gör egentligen samma sak, sitter ner och fikar och pratar om sådant som bara berör kvinnor och kvinnors rättigheter. Men att mötas bara, att se varandra, det kan ju behövas. Vi i föreningen lär oss också mycket och man har fått träffa fantastiskt fina, härliga människor.

Kvinnogruppen startades med det femte av de globala målen i åtanke. Mål 5 handlar om att uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt. Det är en fråga som är extra viktig för Gunilla och som hon alltid arbetar för.

– Det är så viktigt och något jag jobbat mycket med. Det ingår i mänskliga rättigheter och därmed egentligen i allt vi gör. Jag tycker att det är så självklart men det är ju inte alltid det, tyvärr.

Under FN-förbundets firande av FN-dagen i Stockholms konserthus mottog Gunilla priset Årets FN-supporter. I sitt tacktal uppmanade hon fler att engagera sig, informera och hjälpas åt för FN:s sak. Utmärkelsen ser hon som ett bevis för att hon gjort nytta under sina år i rörelsen och att hon lyckats påverka andra.

– Det känns väldigt roligt att jag fick känna sådan uppskattning och jag hoppas att jag bidragit med ett och annat.

– Mitt mål är att människor och jorden ska må bra. Vi är ju en del i den stora världen och då är det viktigt att alla djur, växter och människor fungerar tillsammans och att vi arbetar tillsammans för klimatet och för fred.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer

Två år sedan Rysslands invasion – visa ditt stöd för Ukraina!

22 februari, 2024 / Nyheter

Den 24 februari hålls manifestationer över hela Sverige mot Rysslands fullskaliga invasion i Ukraina. Svenska FN-förbundet är stödarrangör till en manifestation på Sergels torg i Stockholm. Var med och protestera mot Putin – vi tipsar om en manifestation nära dig!

Läs mer

Johannes ska jobba för mångfald och inkludering 

19 februari, 2024 / Världshorisont

Johannes Vasara-Hammare är en av fem svenskar som FN-förbundet valt ut till rollen som ungdomsledare för mångfald och inkludering. Hans intresse för frågorna har uppstått genom uppväxten i norra Sverige där han har både samiska och tornedalska rötter. 

Läs mer

Sju FN-förbund i samarbete för mångfald och inkludering 

16 februari, 2024 / Världshorisont

I en tid då demokratin i världen är på tillbakagång och ojämlikheten ökar är arbetet för rättvisa, inkludering och mänskliga rättigheter viktigare än någonsin. Under våren drar Svenska FN-förbundet i gång ett nytt projekt i samarbete med sex andra FN-förbund. Syftet är att öka kunskapen om mångfald och inkludering bland unga.

Läs mer

Ukraina och Gaza i centrum för utrikespolitisk debatt

14 februari, 2024 / Nyheter

Regeringen presenterade på onsdagen årets utrikespolitiska deklaration. FN-förbundet välkomnar åtgärder mot krigsförbrytelser i Ukraina och kräver återupptaget bistånd till Gaza.

Läs mer

Ojämlik digitalisering leder till exkludering 

09 februari, 2024 / Världshorisont

Internetuppkoppling är för många en nödvändighet och underlättar livet på flera plan. I låginkomstländer är dock endast en fjärdedel av befolkningen uppkopplad.

Läs mer

Israel måste lyssna på omvärlden

05 februari, 2024 / Nyheter

I takt med att den humanitära situationen i Gaza förvärras skärper FN kraven på humanitär vapenvila och tillträde för FN:s hjälporganisationer. Israel måste lyssna på FN och medlemsländerna, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer