fbpx
9 oktober, 2023 / Nyheter

Arbetet för flickors rättigheter fortsätter

Internationella flickdagen närmar sig och samtidigt fortsätter FN-förbundets projekt för flickor i Etiopien. Projekt Flicka nådde flera framgångar under 2022 men ännu återstår utmaningar innan flickorna garanteras rättigheter och de skadliga traditionerna avskaffas helt.

Den 11 oktober infaller internationella flickdagen. Dagen instiftades av FN 2011 för att uppmärksamma flickors rättigheter och synliggöra de utmaningar som unga kvinnor runt om i världen möter varje dag.

Varje dag riskerar 33 000 flickor världen över att giftas bort mot sin vilja och avsluta sin skolgång för att ta hand om hemmet. Samtidigt utsätts varje år runt fyra miljoner unga flickor för kvinnlig könsstympning och tolv miljoner tonårsflickor föder barn.

”En flickas liv bör börja precis som alla liv börjar: som en öppen bok i vilken hon skriver sin egen historia”, sade chefen för UNFPA Natalia Kanem i ett tidigare uttalande. ”Redan från den stund en flicka tar sitt första andetag är hon i underläge, just för att hon föddes till flicka”.

Samtidigt finns en annan historia värd att berätta. 600 miljoner tonårsflickor runt om i världen representerar ändlösa möjligheter för förändring. De är drivande krafter i formandet av de hållbara och rättvisa samhällen som vi vill uppnå i framtiden. Genom att stötta dem kan vi upprätthålla deras rättigheter, förbättra deras välbefinnande och öka deras möjlighet att bidra till förändring.

”I stället för att åsidosätta en flicka, sätt henne i rampljuset. I stället för att tysta henne, ge henne en mikrofon. Lyssna på vad hon har att säga. Ge henne en chans att forma sitt öde och vara en kraft för positiv förändring”, sade Natalia Kanem.

Genom projektet Flicka stöttar Svenska FN-förbundet FN:s befolkningsfond UNFPA:s arbete i Afar-regionen i Etiopien mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning.

Agenda 2030

På flera sätt bidrar Flicka till arbetet med de globala målen för hållbar utveckling som antogs i Agenda 2030. Mål 3 innebär att alla människor ska ha möjlighet till god hälsa och välbefinnande. Könsstympning och barnäktenskap medför stora hälsorisker för kvinnor, inte minst under graviditet och förlossning.

Mål 4 handlar om att alla ska få tillgång till utbildning av god kvalitet. Barnäktenskap är en vanlig anledning till att flickor tvingas hoppa av skolan och samtidigt ökar risken för att bli bortgift innan de fyllt 18 för en flicka utan utbildning. Projektet ger fler flickor chansen att gå i skolan genom att förse dem med skolmaterial och sanitetsprodukter.

Jämställdhet och lika rättigheter, villkor och möjligheter för kvinnor, män, flickor och pojkar är fokus i Mål 5. Ett av delmålen är specifikt avskaffandet av skadliga sedvänjor. Genom Flicka stoppas dessa skadliga traditioner där flickor tas ifrån sin rättighet att själva bestämma över sitt liv och sina kroppar med hjälp av flera metoder som samtidigt stärker flickor och kvinnors ekonomiska och sociala ställning i samhället på lång sikt.

Framsteg och utmaningar i senaste rapporten

Rapporten från UNFPA beskriver ett antal mål som projektet ämnar uppnå för att lyckas stoppa kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. De innefattar att skapa plattformar och trygga sammanhang för flickor samt öka kunskapen och medvetenheten generellt i regionen för att på så sätt mobilisera samhället mot det gemensamma målet att avskaffa de skadliga traditionerna. Andra insatser går ut på att stärka flickors sexuella och reproduktiva hälsa genom att öka tillgången till vård liksom stärkandet av institutionell kapacitet för att effektivt skydda flickor som riskerar att utsättas för könsstympning och bli bortgifta.

För att uppnå målen hålls tjejgrupper där unga kvinnor får diskutera viktiga ämnen så som mänskliga rättigheter och konsekvenserna av könsstympning och barnäktenskap. 2 000 tonårsflickor deltog regelbundet i diskussionsmöten. Projektet försåg också 700 kvinnliga studenter med paket innehållandes övningsböcker och pennor för att förhindra att utsatta flickor från låginkomstfamiljer tvingades avbryta sin skolgång. Dessutom delades hygienartiklar och sanitetsbindor ut till 800 kvinnliga elever.

Därtill anordnades workshops för lokala religiösa ledare, klanledare, ungdomar och andra individer med viktiga roller i samhället för att stärka och uppmuntra deras engagemang eftersom deras delaktighet krävs för att förändra de sociala normerna. Olika medier användes för att involvera och mobilisera hela samhället genom att öka medvetenheten och kunskapen om konsekvenserna av skadliga traditioner.

Under projektperioden har regionen Afar även påverkats av väpnad konflikt. Särskilda insatser har genomförts för att stötta flickor i detta sammanhang och att säkerställa deras sexuella och reproduktiva hälsa och rättigheter.

Ge en gåva som förändrar liv – stöd projekt Flicka.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer