FN-svensken Anders Kompass tilldelas på fredagen utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid Svenska FN-förbundets seminarium inför FN-dagen. Kompass har inte getts möjlighet att resa till Stockholm och får därför priset i sin frånvaro.
Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän 2015 går till Anders Kompass, chef för fältarbetet vid FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève. Kompass får priset för att han har försvarat utsatta människor i hela världen. Pristagaren har genom att sätta ljuset på misstänkta övergrepp bidragit till att upprätthålla FN:s nolltolerans mot sexuella kontakter mellan soldater på fredsfrämjande uppdrag och civilbefolkningen. I motiveringen sägs också att Kompass genom sitt agerande har försvarat viktiga FN-principer om mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet och samtidigt påvisat behovet av större öppenhet och transparens i FN-systemet.
Anders Kompass agerande har uppmärksammats både nationellt och internationellt. Kompass ställdes åt sidan men friades senare för sitt agerande av en intern FN-tribunal. Han är föremål för ytterligare en utredning men har återgått i tjänst. Det är därför en besvikelse att han inte ges möjlighet att resa till Stockholm, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
– Anders Kompass värnar i sitt arbete de mest utsatta i krig och konflikt. Jag beklagar att han inte personligen kan ta emot ett pris som tilldelas honom för insatser som uppskattas av många människor, som ligger i linje med FN:s egna riktlinjer och som i hög grad handlar om förtroendet för världsorganisationen. Kompass arbete förtjänar stöd av alla regeringar som förespråkar ett öppet och transparent FN – inklusive den svenska, säger Aleksander Gabelic.
Anders Kompass skulle, förutom att ta emot priset Årets FN-vän, ha deltagit i en paneldiskussion om FN och skydd för kvinnor i konflikt vid FN-förbundets årliga seminarium inför FN-dagen som hålls i Stockholms konserthus kl 11.00 på fredagen.
05 juni, 2023 / Världshorisont
I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.
Läs mer24 maj, 2023 / Nyheter
En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.
Läs mer16 maj, 2023 / Nyheter
I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.
Läs mer11 maj, 2023 / Världshorisont
Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!
Läs mer02 maj, 2023 / Nyheter
Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering
Läs mer30 april, 2023 / Världshorisont
20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning.
Läs mer28 april, 2023 / Blogg
Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.
Läs mer19 april, 2023 / Nyheter
Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.
Läs mer