FN-svensken Anders Kompass tilldelas på fredagen utmärkelsen Årets FN-vän 2015 vid Svenska FN-förbundets seminarium inför FN-dagen. Kompass har inte getts möjlighet att resa till Stockholm och får därför priset i sin frånvaro.
Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän 2015 går till Anders Kompass, chef för fältarbetet vid FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève. Kompass får priset för att han har försvarat utsatta människor i hela världen. Pristagaren har genom att sätta ljuset på misstänkta övergrepp bidragit till att upprätthålla FN:s nolltolerans mot sexuella kontakter mellan soldater på fredsfrämjande uppdrag och civilbefolkningen. I motiveringen sägs också att Kompass genom sitt agerande har försvarat viktiga FN-principer om mänskliga rättigheter och mänsklig värdighet och samtidigt påvisat behovet av större öppenhet och transparens i FN-systemet.
Anders Kompass agerande har uppmärksammats både nationellt och internationellt. Kompass ställdes åt sidan men friades senare för sitt agerande av en intern FN-tribunal. Han är föremål för ytterligare en utredning men har återgått i tjänst. Det är därför en besvikelse att han inte ges möjlighet att resa till Stockholm, säger Svenska FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic.
– Anders Kompass värnar i sitt arbete de mest utsatta i krig och konflikt. Jag beklagar att han inte personligen kan ta emot ett pris som tilldelas honom för insatser som uppskattas av många människor, som ligger i linje med FN:s egna riktlinjer och som i hög grad handlar om förtroendet för världsorganisationen. Kompass arbete förtjänar stöd av alla regeringar som förespråkar ett öppet och transparent FN – inklusive den svenska, säger Aleksander Gabelic.
Anders Kompass skulle, förutom att ta emot priset Årets FN-vän, ha deltagit i en paneldiskussion om FN och skydd för kvinnor i konflikt vid FN-förbundets årliga seminarium inför FN-dagen som hålls i Stockholms konserthus kl 11.00 på fredagen.
05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer20 november, 2023 / Nyheter
FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.
Läs mer13 november, 2023 / Världshorisont
I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna.
Läs mer13 november, 2023 / Nyheter
På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.
Läs mer