fbpx
Parul Sharma talade under nätverksträffen. Foto: Ursula Rundin/Svenska FN-förbundet.
10 oktober, 2019 / Nyheter

Agenda 2030 – hur ligger Sverige till i dagsläget?

Svenska FN-förbundet arrangerade den 4 oktober en nätverksträff för FN-skolor i samarbete med Sida, UNDP; UN Women nationell kommitté Sverige, UNICEF och UHR/Den globala skolan.

Temat för dagen var Agenda 2030 i teori och praktik. Under dagen anordnades även två workshops – en med UN Women om hur lärare arbetar med mål 5 – Jämställdhet – i klassrummet och en med Den globala skolan och hur lärare jobbar med mål 10 – Minskad ojämlikhet i klassrummet.

En av talarna på eftermiddagen var Parul Sharma, människorättsjurist, tidigare ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation och numera chef för Greenpeace Sverige. Parul Sharma bekräftade att Sverige lyckas bra med att uppnå de flesta målen inom landets gränser, men att vi däremot fortfarande brottas med stora klimatavtryck utomlands. Tyvärr importeras mycket varor ifrån länder som kan betecknas som högriskländer, på grund av att de inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter, arbetstagarperspektivet, klimatfrågan och anti-korruption när varor produceras. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), Statistiska centralbyrån (SCB) och Agenda 2030-delegationen pekar på mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion – och mål 10 – Minskad ojämlikhet – där Sverige har sina största utmaningar. En stor del av den konsumtion som sker i Sverige härrör från offentlig upphandling – Sverige upphandlar för 700 miljarder kronor per år. Och de växthusutsläpp som kopplas till dessa inköp finns inte med i den officiella statistiken.

Vilket globalt mål är viktigast?

Parul Sharma får ofta frågan ”Vilket mål är viktigast?” Många anser att mål 13 är viktigast – bekämpa klimatförändringarna. Men om det bara är en minoritet som kämpar för klimatet så kommer vi ju inte att uppnå målet. Det största hotet mot att bekämpa klimatförändringarna är enligt Parul Sharma ett misslyckande med att uppnå mål 10 – Minskad ojämlikhet. Hon är ofta ute och träffar unga som inte ser sig som en del av samhället. För att få med även dem i arbetet med de Globala målen i allmänhet, och klimatfrågan i synnerhet, så menar hon att vuxenvärlden måste hjälpas åt för att bygga mening för dem.

–  Hur är Agenda 2030 relevant för dem? Pracka inte på dem ytterligare ett krav utan tänk tillbaka på vad det var som gjorde dig själv engagerad och försök överföra detta till den ungdom du träffar.

Mål 17 – Genomförande och globalt partnerskap – kräver lite mer av nytänkande enligt Parul Sharma – att vi ingår partnerskap som vi aldrig ingått i tidigare. Att ställa sig själv frågorna ”Var är jag aldrig”? Och ”Vem glömmer vi bort att bjuda in”? För Parul Sharmas del ledde denna självrannsakning till att hon var mycket ute på gymnasieskolorna under tiden hon var ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation.

Parul Sharma tycker att vi svenskar är för dåliga på att ifrågasätta det politiska ledarskapet och näringslivet. Hon avslutar med att påminna om att Sverige har svagast lagstiftning i den rikare delen av världen när det gäller import.

– Alltför mycket är frivilligt för Sveriges importföretag. Det är fritt fram för svenska företag att kränka mänskliga rättigheter utomlands.

 

Globala målen

Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer