fbpx
Parul Sharma talade under nätverksträffen. Foto: Ursula Rundin/Svenska FN-förbundet.
10 oktober, 2019 / Nyheter

Agenda 2030 – hur ligger Sverige till i dagsläget?

Svenska FN-förbundet arrangerade den 4 oktober en nätverksträff för FN-skolor i samarbete med Sida, UNDP; UN Women nationell kommitté Sverige, UNICEF och UHR/Den globala skolan.

Temat för dagen var Agenda 2030 i teori och praktik. Under dagen anordnades även två workshops – en med UN Women om hur lärare arbetar med mål 5 – Jämställdhet – i klassrummet och en med Den globala skolan och hur lärare jobbar med mål 10 – Minskad ojämlikhet i klassrummet.

En av talarna på eftermiddagen var Parul Sharma, människorättsjurist, tidigare ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation och numera chef för Greenpeace Sverige. Parul Sharma bekräftade att Sverige lyckas bra med att uppnå de flesta målen inom landets gränser, men att vi däremot fortfarande brottas med stora klimatavtryck utomlands. Tyvärr importeras mycket varor ifrån länder som kan betecknas som högriskländer, på grund av att de inte tar hänsyn till mänskliga rättigheter, arbetstagarperspektivet, klimatfrågan och anti-korruption när varor produceras. Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD), Statistiska centralbyrån (SCB) och Agenda 2030-delegationen pekar på mål 12 – Hållbar konsumtion och produktion – och mål 10 – Minskad ojämlikhet – där Sverige har sina största utmaningar. En stor del av den konsumtion som sker i Sverige härrör från offentlig upphandling – Sverige upphandlar för 700 miljarder kronor per år. Och de växthusutsläpp som kopplas till dessa inköp finns inte med i den officiella statistiken.

Vilket globalt mål är viktigast?

Parul Sharma får ofta frågan ”Vilket mål är viktigast?” Många anser att mål 13 är viktigast – bekämpa klimatförändringarna. Men om det bara är en minoritet som kämpar för klimatet så kommer vi ju inte att uppnå målet. Det största hotet mot att bekämpa klimatförändringarna är enligt Parul Sharma ett misslyckande med att uppnå mål 10 – Minskad ojämlikhet. Hon är ofta ute och träffar unga som inte ser sig som en del av samhället. För att få med även dem i arbetet med de Globala målen i allmänhet, och klimatfrågan i synnerhet, så menar hon att vuxenvärlden måste hjälpas åt för att bygga mening för dem.

–  Hur är Agenda 2030 relevant för dem? Pracka inte på dem ytterligare ett krav utan tänk tillbaka på vad det var som gjorde dig själv engagerad och försök överföra detta till den ungdom du träffar.

Mål 17 – Genomförande och globalt partnerskap – kräver lite mer av nytänkande enligt Parul Sharma – att vi ingår partnerskap som vi aldrig ingått i tidigare. Att ställa sig själv frågorna ”Var är jag aldrig”? Och ”Vem glömmer vi bort att bjuda in”? För Parul Sharmas del ledde denna självrannsakning till att hon var mycket ute på gymnasieskolorna under tiden hon var ordförande för regeringens Agenda 2030-delegation.

Parul Sharma tycker att vi svenskar är för dåliga på att ifrågasätta det politiska ledarskapet och näringslivet. Hon avslutar med att påminna om att Sverige har svagast lagstiftning i den rikare delen av världen när det gäller import.

– Alltför mycket är frivilligt för Sveriges importföretag. Det är fritt fram för svenska företag att kränka mänskliga rättigheter utomlands.

 

Globala målen

Läs mer om Agenda 2030 och de globala målen.

Läs mer >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

28 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer