fbpx
FN:s kvinnokonferens i Peking invigdes den 4 september 1995. Foto: UN Photo/Milton Grant.
8 september, 2020 / Nyheter

25 år efter Peking: Långt kvar till jämställdhet

Pekingplattformen fyller 25 år i dagarna, men de tolv löftena om att förbättra flickors och kvinnors situation har ännu inte förverkligats. Tvärtom ökar nu klyftorna mellan kvinnor och män.

Frihet från våld, möjligheten att gå i skolan, rätten att delta i beslut och få lika lön för lika arbete – det är fyra av de tolv löftena som världens länder gav till flickor och kvinnor vid FN:s kvinnokonferens i Peking 1995. Den så kallade Pekingplattformen är både en avsiktsförklaring och en handlingsplan som utvärderas löpande, bland annat vid FN:s kvinnokommission i New York varje vår.

Tjugofem år efter Peking har en rad förbättringar skett, främst vad gäller mödradödlighet och flickors tillgång till utbildning. Dock återstår mycket arbete för att förverkliga målet om jämställdhet mellan kvinnor och män. Under året har den globala jämställdheten minskat till följd av coronavirusets härjningar – och flera av de framsteg som har gjorts under de senaste 25 åren riskerar att gå förlorade. Ny statistik visar att ytterligare 47 miljoner flickor och kvinnor riskerar att hamna under fattigdomsgränsen. Till det kommer, trots skärpt lagstiftning i många länder, ökad risk för våld i hemmet och risk för att flickor utsätts för barnäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner.

FN pekar på att generalförsamlingen, som samlar representanter för alla världens regeringar, har ett stort ansvar.

”Vår humanitära respons på covid-19, våra ekonomiska stimulanspaket, vår förnyelse av arbetslivet och våra ansträngningar att skapa solidaritet trots socialt och fysiskt avstånd – alla är de möjligheter att återbygga en bättre tillvaro för flickor och kvinnor”, säger Phumzile Mlambo-Ngcuka, chef för FN:s kvinnoorganisation UN Women.

Till följd av coronapandemin har en rad toppmöten om kvinnors rättigheter ställts in eller skjutits upp under året. FN har kallat till ett högnivåmöte den 1 oktober som ger medlemsländerna tillfälle att berätta hur de avser att uppfylla sina åtaganden att förbättra jämställdheten.

– FN-året 2020 skulle ha blivit ett superår för jämställdhetsfrågorna. I stället har det blivit ett förlorat år, inte minst för alla de flickor och kvinnor som drabbas av de försämringar som corona för med sig. Jämställdhet är en förutsättning både för att världen ska ta sig igenom pandemin och för att vi ska kunna bygga en bättre framtid, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.

Svenska FN-förbundet samarbetar med FN:s befolkningsfond UNFPA inom ramen för förbundets projekt Flicka. I Afarregionen i norra Etiopien bidrar projektet till att rädda flickor undan barnäktenskap och könsstympning. FN-förbundet verkar också för ökad jämställdhet i Sverige och var bland annat med och verkade för att lagstiftningen mot barnäktenskap skärptes i flera steg.

Mer om Svenska FN-förbundets projekt Flicka finns här.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer