fbpx
Koll & kommentar
15 november, 2023 /

FN-rådgivare ser hög risk för folkmord i Darfur

FN:s generalsekreterares särskilda rådgivare för förebyggandet av folkmord, kenyanskan Alice Wairimu Nderitu, varnar nu för att händelseutvecklingen i Darfur innehåller exempel på attacker som kan vara del i ett folkmord.

Hon syftar då bl a på angreppen mot flyktingar i Geneina, där det finns uppgifter om att 800 människor dödats i ett massmord och tiofalt fler åter drivits på flykt.

Nderitu påpekar också att ansvarsutkrävande är centralt för att stoppa upprepning av dessa brott. Hon noterar att Internationella brottmålsdomstolen har en pågående utredning i fallet, men vänder sig bredare till flera nationella och internationella aktörer med en vädjan om att hålla alla som begår övergrepp ansvariga för sina handlingar. Rådgivaren vänder sig också till AU och FN:s säkerhetsråd med en önskan om att göra ansträngningar för att lösa konflikten.

”Vi får inte låta historien upprepa sig”, säger Nderitu.

Läs hela på www.un.org

FN-förbundets sakkunniga kommenterar

Nderitu har förstås helt rätt i de krav hon ställer och vi delar hennes farhågor om att Darfur åter är på väg i riktning mot ett folkmord.

Hennes kontor, OSAPG, Office of the Special Advisors for the prevention of genocide and for the responsibility to protect, fyller en viktig roll i att slå larm om negativa händelseutvecklingar som kan leda till att de grövsta formerna av folkrättsbrott begås.

Hennes tidigare rådgivarkollega Karen Smith skrev i förra veckan en artikel om hur kontorets och rådgivarnas status skulle kunna förbättras. Hon beskrev också flera av de utmaningar som finns i arbetet. En sådan är att ”early warning” inte räcker, det krävs också ”early action”. En annan är att det tabu som ibland finns kring att våga prata om risk för folkmord måste brytas.

Samme dr Smith skrev för övrigt ett kapitel också i Svenska FN-förbundets antologi ”Från vardagsrasism till folkmord”, häromåret.

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer