fbpx
Emma och Tilda elever som är med och anordnar Aktion FN mot minor på S:t Eskils gymnasium.
5 april, 2019 / Lärare och elever på FN-skolor berättar

Aktion mot minor på gymnasieskolor

Den internationella dagen mot minor uppmärksammades på FN-skolor runt om i landet under torsdagen. FN-elevföreningarna hade fått aktionspaket från FN-förbundet som innehöll material för att skapa ett imaginärt minfält. En av elevföreningarna som anordnade ”Aktion FN mot minor” var S:t Eskils gymnasium i Eskilstuna.

– Jag hoppas att vi kan skapa en diskussion om minor i skolan idag. Drömmen är att fler elever ska engagera sig i viktiga frågor, säger Tilda Thordmark.

Tilda är ordförande för FN-elevföreningen på S:t Eskils gymnasium. Hon och Emma Lindblad, föreningens tidigare ordförande, har satt upp rödvit varningstejp och varningsskyltar för minor i trappuppgången på skolan. På trappstegen ligger svarta, runda lappar där det står ”MINOR” och som på baksidan har information om det stora globala problem som landminors utgör.

”Aktion FN” är ett koncept framtaget av FN-förbundets skolverksamhet. Fyra gånger om året skickas ett kit med material ut som FN-elevföreningarna kan använda för att lyfta olika frågor. Emma tycker att aktionspaketen är ett bra sätt att informera om FN:s arbete.

– Jag visste nästan ingenting om hur stor påverkan minor har på ett samhälles ekonomiska och sociala status. Minor kan bryta ner byar och hela samhällen, säger Emma.

På dagordningen står först en föreläsning om landminor i Tildas klass. Det är Tilda och Signe Andersson, också medlem i elevföreningen, som håller i den. Tjejerna ställer sig inför klassen och berättar självsäkert om att minor finns i 60 länder och påverkar miljontals människor dagligen. Sedan ber de klassen att diskutera ämnet i smågrupper. Tilda är nöjd med föreläsningen.

Fd ordförnade Emma och nuvarande ordförande Tilda på Aktion FN mot minor i S:t Eskils gymnasium under internationella dagen mot minor.

Eleverna sprider information om minor och dess konsekvenser.

Nästa punkt före elevföreningen är att stå utanför matsalen och informera om FN:s arbete med minröjning. Både Tilda och Emma har på sig blå FN-tröjor och stoppar elever som är på väg in i matsalen.

– Vi brukar få positiv respons av både lärare och elever. Lärarna är duktiga på att ge oss beröm för det vi gör, säger Emma och sträcker ut ett papper med information till en elev som går förbi.

Tilda och Emma tycker att det ibland kan vara svårt att få folk att stanna upp och lyssna, men de menar också att det gäller att vara frimodig och våga göra det ändå. Båda tycker att det är viktigt att engagera sig för hjärtefrågor för att kunna göra en skillnad både i världen, Sverige och lokalsamhället.

Efter en stund blir tjejerna avbytta av andra medlemmar i elevföreningen och tar en välförtjänt lunchpaus. Sedan är det Emmas tur att föreläsa inför sin klass och hålla i diskussionen. Eleverna lyssnar och tittar på informationsfilmerna, sedan diskuterar de.

–  Dagen har varit toppenbra tycker jag, även diskussionerna. Det känns givande att ha fått sprida så viktig information, summerar Emma.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer