fbpx
Foto: UNAT
15 maj, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: Ny biståndspolitik påverkar civilsamhället

Som vårens internationella praktikant i Tanzania har jag nu bott i Dar es Salaam i några veckor och börjar vänja mig vid mina nya rutiner; att ta min malariatablett varje dag, att beställa en ‘bajaji’ (trehjuling) till kontoret på morgonen, och hälsa ‘mambo!’ till grannarna. Andra saker är svårare att vänja sig vid. Den här tiden på året är det något svalare i Tanzania, men temperaturer runt 30 grader och luftfuktigheten känns otroligt varm och förvånar mig fortfarande lika mycket varje dag.

Jag imponeras ständigt av det tanzaniska civilsamhället och mina kollegors arbete på min nya praktikplats på FN-förbundet i Tanzania. Här pågår arbetet för ett demokratiskt, rättvist och hållbart samhälle för fullt. FN-förbundet i Tanzania jobbar för att stärka civilsamhället och lyfta civilbefolkningens röster, speciellt med fokus på marginaliserade grupper. Man fokuserar särskilt på att stärka kvinnor, unga och personer med funktionsvariationer, samt implementeringen av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Foto: UNAT

Redan under min första dag på kontoret hörde jag hur kollegorna diskuterade nedskärningarna i deras verksamhet, och flera bad mig att berätta om förändringarna i budgeten från ett svenskt perspektiv. FN-förbundet i Tanzania samarbetar med Svenska FN-förbundet, och finansernas bland annat av Sida, Sveriges biståndsmyndighet, genom den svenska civilsamhällsorganisationen ForumCiv.

Nedskärningarna beror på att den nya svenska regeringen beslutat om omfattande förändringar och omprioriteringar i den svenska biståndsbudgeten. Målet att en procent av Sveriges BNP ska gå till bistånd har nu skrotats, vilket påverkar civilsamhällsorganisationer och det internationella biståndet. FN-förbundet i Tanzania påverkas hårt.

Goodluck Willy, min handledare som är programansvarig för de globala målen och mänskliga rättigheter, berättar att nedskärningarna i budgeten får effekter för FN-förbundet i Tanzania som organisation, för deras aktiviteter och för civilsamhället i Tanzania. Flera av programmen och projekten som FN-förbundet genomför påverkas genom att aktiviteter kortas ner tidsmässigt eller i omfång.

Foto: UNAT

Goodluck exemplifierar med ett program som genomförs i samarbete med Svenska FN-förbundet som heter ‘Enhanced influence of CSOs and youth for effective implementation, monitoring and reporting of the SDGs in Tanzania’. Som namnet beskriver går programmet ut på att stödja civilsamhällets och ungas inflytande i implementeringen, bevakningen och rapporteringen av de globala målen på lokal nivå, genom ett mer inkluderande beslutsfattande där alla röster ska höras.

Som en del av programmet har FN-förbundet i Tanzania startat en parlamentarisk grupp som syftar till att få parlamentariker, som tidigare saknat vissa kunskaper och information om hållbar utveckling och de globala målen, att lära sig mer och utbyta idéer. Syftet är att snabba på implementeringen av globala målen. Goodluck berättar att programmet hittills varit framgångsrikt, och resulterat i att parlamentariker nu har verktyg för att kunna koppla utmaningar i Tanzania till de globala målen, och att diskussionerna som hållits reflekteras i nya styrdokument.

Foto: UNAT

“Till följd av nedskärningarna kommer den parlamentariska gruppen påverkas. Vi kommer fortsätta med aktiviteten, men vi kommer inte ha möjlighet att bjuda in lika många parlamentariker, vilket kommer försämra diskussionerna. Som följd kommer det att fördröja implementeringen av de globala målen i Tanzania” förklarar Goodluck.

Fortsättningsvis kommer mina kollegor lägga mer tid på att leta efter finansiering från andra håll, men de är medvetna om att förändringarna i budgeten kommer påverka verksamheten och deras möjlighet till att stödja civilsamhället de kommande åren. För civilsamhället i Tanzania innebär omprioriteringarna att hållbarhetsarbetet kommer sakta ner.

“Vi måste fortsätta jobba hårt, och arbeta med de resurser vi har. Om vi inte gör det, finns det inget påverkansarbete, vilket verkligen behövs för en rättvis och hållbar utveckling där allas röster räknas med, och ingen lämnas utanför”, avslutar Goodluck.

Louise Christiansson, internationell praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer