fbpx
I Tanzania jobbar 64% av befolkningen inom jordbruk. Foto: Unsplash/Haihaji Msuya
28 augusti, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: Lokala lösningar kan stärka samhällets förmåga att hantera klimatförändringar

I Tanzania märks klimatförändringarnas påverkan på samhället tydligt med extremväder som varmare temperaturer, torrperioder som varar längre än vanligt och oberäkneligt regn. Klimatförändringarna slår extra hårt mot jordbruket, vilket påverkar en stor del av landets befolkning, där 64% av befolkningen jobbar inom jordbruket.

För att anpassa sig efter klimatförändringarna och stärka samhällets förmåga att hantera dem har FN-förbundet i Tanzania påbörjat ett projekt tillsammans med Läkarmissionen och International Aid Services Kenya (IAS Kenya). Projektet heter Piloting of IAS Regional Resilience Model in Tanzania och genomförs i regionen Dodoma i Tanzania.

Syftet med projektet är att skapa en modell för att öka resiliensen, alltså ekosystemens förmåga att återhämta sig eller motstå olika störningar som till exempel varmare temperaturer eller naturkatastrofer.

Innan projektet implementeras har en utvärdering gjorts i distriktet Ng’hambi för att identifiera risker och sårbarhet kopplade till klimat- och miljöfrågor och för att ge rekommendationer för att stärka resiliensen. Utvärderingen har bland annat tagits fram genom konsultationer med aktörer från lokal och regional nivå, såsom tjänstemän från distriktet och byledare i distriktet Ng’hambi.

I Ng’hambi livnär sig 90% av befolkningen på jordbruk och boskapsdjur. Klimatet är halvtorrt med lite regnmängd. Utvärderingen visar att det torra klimatet blivit ännu torrare på grund av ett minskat vattenflöde, osäkerhet i nederbörd och ett skifte i regnsäsonger. Det påverkar grödor och boskap vilket gör tillgången till mat osäker och försvårar bönders förmåga att livnära sig på lantbruk. Samtidigt som klimatet blivit torrare har området även drabbats av kraftiga regnfall som orsakar översvämningar vilket skadat bosättningar, bondgårdar och annan infrastruktur.

Temperaturerna i Ng’hambi beräknas öka mycket de kommande åren. Området har historiskt sett uppmätt temperaturer omkring 23°C. År 2050 uppskattas temperaturerna öka till 24.5°C, och till år 2100 upp till 26.5°C. Torka har tidigare observerats ungefär var 10:e år och infaller nu nästan årligen. De torra perioderna blir längre och torrare, medan regnsäsongerna blir kortare och blötare.

För att stärka samhällets förmåga att hantera de klimatrelaterade utmaningarna och skapa långsiktiga och hållbara lösningar föreslår utvärderingen nature-based solutions. Begreppet betyder att man använder ekosystemens egna funktioner för att lösa utmaningar, och på så sätt skapar hållbara lösningar som gynnar både miljön, klimatet och människan.

En nature-based solution som föreslås är att införa metoder för att samla in regnvatten. Det skulle hjälpa bönderna att använda regnvatten i jordbruket samtidigt som man minskar risken för att regnvattnet orsakar översvämningar. En annan rekommendation är att bönderna ska börja använda agroforestry (skogsjordbruk), vilket innebär att plantera träd och buskar på åkrar och fält. Metoden gynnar jordbruket eftersom träden ger skugga som skyddar mot uttorkning, förhindrar erosion och bidrar med näring till jorden.

Undersökningen visade även att klimatförändringarna försvårar planeringen och utvecklandet av distriktet. Undersökningen tog därför även fram rekommendationer för hur planeringen av distriktet kan utvecklas för att öka resiliensen.

Planeringen visade sig ha brister i att ta hänsyn till jämställdhet. Studier visar på att män och kvinnor påverkas olika av klimatförändringar, speciellt på landsbygden. Undersökningen föreslår därför gender mainstreaming, vilket innebär att man tar hänsyn till och integrerar genusaspekter i alla delar i styrningen och utvecklandet i distriktet: i planeringen, genomförandet, bevakningen och utvärderingen.

Projektet är ett exempel på att lokala lösningar behövs för att lösa globala utmaningar. Genom att utgå från ett samhälles ekosystem och lokalbefolkningens behov kan man identifiera lokala utmaningar och hitta lösningar som är anpassade efter samhället. Konsultationerna med aktörer på olika nivåer i samhället bidrar även till ett mer demokratiskt och rättvist samhälle, där ingen lämnas utanför. 

Louise Christiansson, internationell praktikant, Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer