fbpx
Mikocheni Primary School, Dar es Salaam, saknar precis som många andra skolor funktionsanpassade lokaler. Foto: Malin Håkansson
20 december, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Tanzania: FN-förbundet ger personer med funktionsnedsättningar kunskaper för att kräva rättigheter 

Den 10 december var det den internationella dagen för mänskliga rättigheter. När de globala målen antogs 2015 lovade världsledare att ingen skulle lämnas utanför i arbetet för en hållbar värld. Parollen ‘Leave No One Behind’ reflekterar inte endast den existerande ojämlikheten utan även vikten av att prioritera marginaliserade grupper för att säkerställa att mänskliga rättigheter uppfylls.

FN-förbundet i Tanzania har identifierat ungdomar, kvinnor och personer med funktionsnedsättning som extra utsatta grupper. Deras röster behöver prioriteras för att samhällsutveckling ska bli tillgänglig för alla. I Tanzania är hela 75% av befolkning under 35 år, vilket innebär att unga utgör en majoritet av den arbetande befolkningen. Dock är utmaningarna många, speciellt då unga är överrepresenterade bland arbetslösa. 

Bland andelen arbetslösa är personer med funktionsnedsättning överrepresenterade, då de har svårare att få jobb. Detta är fallet dels på grund av socialt stigma och diskriminering och dels på grund av utebliven skolgång. Det uppskattas att endast 10% av barn med behov av specialundervisning har tillgång till en skola som kan ge den hjälp barnet behöver. Det finns få lärare som har tillräckligt med kunskap för att ge specialundervisning. Ofta saknar även skolor funktionsanpassade lokaler vilket gör att många barn hamnar helt utanför skolsystemet. Denna situation har fått stora konsekvenser då det uppskattas att hela 66% av personer med funktionsnedsättning inte är läskunniga. 

Återanvändbara mensskydd producerade av personer med funktionsnedsättning i distriktet Monduli, som bebos till stor del av massajer. Försäljning har ökat inkomster för marginaliserade grupper. Personer med funktionsnedsättning och kvinnor som utsatts för könsstympning får mensskyddet gratis. Foto: Malin Håkansson

Att bryta denna negativa trend och öka inkludering är Tanzanias FN-förbunds fokus. FN-förbundet informerar ungdomar, kvinnor och personer med funktionsnedsättning om att det finns lån de kan söka från lokala myndigheter. Dessa lån kallas 10% lån och innebär att lokala myndigheter erbjuder marginaliserade grupper att ansöka om lån för att starta egna företag och säkerställa bättre ekonomiska förutsättningar. Därtill arbetar även FN-förbundet, genom projektet som ‘Vijana Jukwaani’ (‘Ungdomars Scen’ på swahili), med att få ungdomar, kvinnor och personer med funktionsnedsättning en möjlighet att påverka nationell politik. Projektet går ut på att samla in information från marginaliserade grupper om deras vardag och hur regeringen i Tanzania kan förbättra deras möjligheter. Då FN-förbundet är en av de äldsta civilsamhällsorganisationerna i Tanzania, samt koordinerar den nationella plattformen för de globala målen med över 300 medlemsorganisationer, har de nära kontakt med civilsamhället över hela landet. Därigenom har de möjlighet att ge marginaliserade grupper en röst för politisk förändring. FN-förbundet i Tanzanias projekt är viktigt för att öka nationell förståelse om utanförskap och utmaningar för marginaliserade grupper, men även viktigt för att öka engagemanget hos marginaliserade grupper. Genom att öka engagemanget kan mänskliga rättigheter krävas.

Malin Håkansson, Internationell Praktikant Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer