fbpx
Graffitti på en mur i centrala Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist
15 juni, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: ”Womens History Month” och utmaningar med jämställdhet  

I samband med ”Women’s History Month” uppmärksammade FN-förbundet i Georgien, UNAG, kvinnors rättigheter och situation. Kvinnor intervjuades och uppmärksammades i miniporträtt där de berättade om sina liv och vilka hinder och motgångar de tagit sig igenom. För egen del fick jag möjlighet att skriva en jämförande text om kvinnors situation i Sverige och Georgien. Jag valde att fokusera på mäns våld mot kvinnor då problemen förekommer i de båda länderna och eftersom det är en hjärtefråga för mig.

Att läsa igenom dokument och rapporter som behandlar ämnet var mycket tufft och hjärtskärande. Att Georgien har utmaningar med kvinnors rättigheter och jämställdhet hade jag koll på, men att läsa om hur cirka 20 procent av georgiska kvinnor och ungefär 30 procent av georgiska män tycker att det är berättigat att kvinnor misshandlas och våldtas om de inte fysiskt gör motstånd, var jag inte beredd på. 

Freedom Square – en rondell med ett monument mitt i centrala Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.

Kvinnor i Georgien förväntas sköta hus och hem enligt de traditioner och normer som råder i samhället. De arbetar och utbildar sig i regel i mindre utsträckning än män och barnäktenskap är ett utbrett problem. Cirka 17 procent av kvinnor under arton år beräknas giftas bort, men mörkertalet är stort. Georgien är enligt Pew research center det näst mest religiösa landet i Europa och patriarken Ilia II har en stor inverkan på normer i samhället. Han har bland annat hävdat att äktenskap är något som endast bör ingås mellan en man och kvinna och patriarkala värderingar kan vidmakthållas eftersom han har mycket stort inflytande på samhället.

En vacker sjö i Lopota, Kakheti. Foto: Josefin Stenquist.

Trots att läsningen var tung är det även en hel del som går åt rätt håll. Statistiken visar nämligen att det till största delen är den äldre generationen som håller fast vid värderingar som skuldbelägger kvinnor för misshandel och våldtäkt, vilket skulle kunna indikera att dessa värderingar inte återfinns i den yngre generationen. 

UNAG:s olika projekt arbetar för ett jämställt Georgien där alla former av våld mot flickor och kvinnor såsom barnäktenskap, våldtäkter och misshandel inte hör hemma. De vill främja inkludering och jobbar för att säkerställa att de mänskliga rättigheterna efterlevs. Just nu intervjuar jag unga kvinnor och män om jämställdhet och kvinnors rättigheter och det gör mig hoppfull att se att så många engagerade ungdomar är involverade i UNAG:s projekt. 

Josefin Stenquist, internationell praktikant Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer