fbpx
Graffitti på en mur i centrala Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist
15 juni, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: ”Womens History Month” och utmaningar med jämställdhet  

I samband med ”Women’s History Month” uppmärksammade FN-förbundet i Georgien, UNAG, kvinnors rättigheter och situation. Kvinnor intervjuades och uppmärksammades i miniporträtt där de berättade om sina liv och vilka hinder och motgångar de tagit sig igenom. För egen del fick jag möjlighet att skriva en jämförande text om kvinnors situation i Sverige och Georgien. Jag valde att fokusera på mäns våld mot kvinnor då problemen förekommer i de båda länderna och eftersom det är en hjärtefråga för mig.

Att läsa igenom dokument och rapporter som behandlar ämnet var mycket tufft och hjärtskärande. Att Georgien har utmaningar med kvinnors rättigheter och jämställdhet hade jag koll på, men att läsa om hur cirka 20 procent av georgiska kvinnor och ungefär 30 procent av georgiska män tycker att det är berättigat att kvinnor misshandlas och våldtas om de inte fysiskt gör motstånd, var jag inte beredd på. 

Freedom Square – en rondell med ett monument mitt i centrala Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.

Kvinnor i Georgien förväntas sköta hus och hem enligt de traditioner och normer som råder i samhället. De arbetar och utbildar sig i regel i mindre utsträckning än män och barnäktenskap är ett utbrett problem. Cirka 17 procent av kvinnor under arton år beräknas giftas bort, men mörkertalet är stort. Georgien är enligt Pew research center det näst mest religiösa landet i Europa och patriarken Ilia II har en stor inverkan på normer i samhället. Han har bland annat hävdat att äktenskap är något som endast bör ingås mellan en man och kvinna och patriarkala värderingar kan vidmakthållas eftersom han har mycket stort inflytande på samhället.

En vacker sjö i Lopota, Kakheti. Foto: Josefin Stenquist.

Trots att läsningen var tung är det även en hel del som går åt rätt håll. Statistiken visar nämligen att det till största delen är den äldre generationen som håller fast vid värderingar som skuldbelägger kvinnor för misshandel och våldtäkt, vilket skulle kunna indikera att dessa värderingar inte återfinns i den yngre generationen. 

UNAG:s olika projekt arbetar för ett jämställt Georgien där alla former av våld mot flickor och kvinnor såsom barnäktenskap, våldtäkter och misshandel inte hör hemma. De vill främja inkludering och jobbar för att säkerställa att de mänskliga rättigheterna efterlevs. Just nu intervjuar jag unga kvinnor och män om jämställdhet och kvinnors rättigheter och det gör mig hoppfull att se att så många engagerade ungdomar är involverade i UNAG:s projekt. 

Josefin Stenquist, internationell praktikant Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer