Graffitti på en mur i centrala Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist
15 juni, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: ”Womens History Month” och utmaningar med jämställdhet  

I samband med ”Women’s History Month” uppmärksammade FN-förbundet i Georgien, UNAG, kvinnors rättigheter och situation. Kvinnor intervjuades och uppmärksammades i miniporträtt där de berättade om sina liv och vilka hinder och motgångar de tagit sig igenom. För egen del fick jag möjlighet att skriva en jämförande text om kvinnors situation i Sverige och Georgien. Jag valde att fokusera på mäns våld mot kvinnor då problemen förekommer i de båda länderna och eftersom det är en hjärtefråga för mig.

Att läsa igenom dokument och rapporter som behandlar ämnet var mycket tufft och hjärtskärande. Att Georgien har utmaningar med kvinnors rättigheter och jämställdhet hade jag koll på, men att läsa om hur cirka 20 procent av georgiska kvinnor och ungefär 30 procent av georgiska män tycker att det är berättigat att kvinnor misshandlas och våldtas om de inte fysiskt gör motstånd, var jag inte beredd på. 

Freedom Square – en rondell med ett monument mitt i centrala Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.

Kvinnor i Georgien förväntas sköta hus och hem enligt de traditioner och normer som råder i samhället. De arbetar och utbildar sig i regel i mindre utsträckning än män och barnäktenskap är ett utbrett problem. Cirka 17 procent av kvinnor under arton år beräknas giftas bort, men mörkertalet är stort. Georgien är enligt Pew research center det näst mest religiösa landet i Europa och patriarken Ilia II har en stor inverkan på normer i samhället. Han har bland annat hävdat att äktenskap är något som endast bör ingås mellan en man och kvinna och patriarkala värderingar kan vidmakthållas eftersom han har mycket stort inflytande på samhället.

En vacker sjö i Lopota, Kakheti. Foto: Josefin Stenquist.

Trots att läsningen var tung är det även en hel del som går åt rätt håll. Statistiken visar nämligen att det till största delen är den äldre generationen som håller fast vid värderingar som skuldbelägger kvinnor för misshandel och våldtäkt, vilket skulle kunna indikera att dessa värderingar inte återfinns i den yngre generationen. 

UNAG:s olika projekt arbetar för ett jämställt Georgien där alla former av våld mot flickor och kvinnor såsom barnäktenskap, våldtäkter och misshandel inte hör hemma. De vill främja inkludering och jobbar för att säkerställa att de mänskliga rättigheterna efterlevs. Just nu intervjuar jag unga kvinnor och män om jämställdhet och kvinnors rättigheter och det gör mig hoppfull att se att så många engagerade ungdomar är involverade i UNAG:s projekt. 

Josefin Stenquist, internationell praktikant Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer