fbpx
Graffitti på en mur i centrala Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist
15 juni, 2023 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: ”Womens History Month” och utmaningar med jämställdhet  

I samband med ”Women’s History Month” uppmärksammade FN-förbundet i Georgien, UNAG, kvinnors rättigheter och situation. Kvinnor intervjuades och uppmärksammades i miniporträtt där de berättade om sina liv och vilka hinder och motgångar de tagit sig igenom. För egen del fick jag möjlighet att skriva en jämförande text om kvinnors situation i Sverige och Georgien. Jag valde att fokusera på mäns våld mot kvinnor då problemen förekommer i de båda länderna och eftersom det är en hjärtefråga för mig.

Att läsa igenom dokument och rapporter som behandlar ämnet var mycket tufft och hjärtskärande. Att Georgien har utmaningar med kvinnors rättigheter och jämställdhet hade jag koll på, men att läsa om hur cirka 20 procent av georgiska kvinnor och ungefär 30 procent av georgiska män tycker att det är berättigat att kvinnor misshandlas och våldtas om de inte fysiskt gör motstånd, var jag inte beredd på. 

Freedom Square – en rondell med ett monument mitt i centrala Tbilisi. Foto: Josefin Stenquist.

Kvinnor i Georgien förväntas sköta hus och hem enligt de traditioner och normer som råder i samhället. De arbetar och utbildar sig i regel i mindre utsträckning än män och barnäktenskap är ett utbrett problem. Cirka 17 procent av kvinnor under arton år beräknas giftas bort, men mörkertalet är stort. Georgien är enligt Pew research center det näst mest religiösa landet i Europa och patriarken Ilia II har en stor inverkan på normer i samhället. Han har bland annat hävdat att äktenskap är något som endast bör ingås mellan en man och kvinna och patriarkala värderingar kan vidmakthållas eftersom han har mycket stort inflytande på samhället.

En vacker sjö i Lopota, Kakheti. Foto: Josefin Stenquist.

Trots att läsningen var tung är det även en hel del som går åt rätt håll. Statistiken visar nämligen att det till största delen är den äldre generationen som håller fast vid värderingar som skuldbelägger kvinnor för misshandel och våldtäkt, vilket skulle kunna indikera att dessa värderingar inte återfinns i den yngre generationen. 

UNAG:s olika projekt arbetar för ett jämställt Georgien där alla former av våld mot flickor och kvinnor såsom barnäktenskap, våldtäkter och misshandel inte hör hemma. De vill främja inkludering och jobbar för att säkerställa att de mänskliga rättigheterna efterlevs. Just nu intervjuar jag unga kvinnor och män om jämställdhet och kvinnors rättigheter och det gör mig hoppfull att se att så många engagerade ungdomar är involverade i UNAG:s projekt. 

Josefin Stenquist, internationell praktikant Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer