fbpx
Koll & kommentar
Bostadshus i centrala Tbilisi. Foto: Pauline af Ekenstam
17 oktober, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Utrotning av fattigdom måste hanteras från olika vinklar

Den 17 oktober uppmärksammas behovet av att utrota fattigdom runt om i världen. Årets tema för den internationella dagen för utrotande av fattigdom är allas rätt till ett värdigt liv.

Georgien är ett exempel på ett land vars ekonomiska tillväxt har ökat kraftigt under de senaste decennierna. Sedan Sovjetunionens fall har landet förflyttats från att tillhöra gruppen låginkomstländer till att vara ett medelinkomstland. Detta trots att 21 procent av landets befolkning fortfarande lever i fattigdom.

Oberoende statistik från Georgiens statistiska centralbyrå visar att den månatliga genomsnittslönen för 2021 var 1 191 georgiska lari. Siffran motsvarar cirka 4 622 svenska kronor.

Statistiken visar dock en förvrängd bild då klyftorna i landet är stora. George Ekseulidze, projektkoordiator vid Georgiens FN-förbund, är kritisk till bilden som statistiken inger.

“Löntagare inom serviceyrken tjänar endast en bråkdel av statliga tjänstepersoners inkomster. Klyftorna blir ännu större om man jämför löner mellan män och kvinnor, minoritetsgrupper och personer som lever i stads- eller landsbygd”, säger han. 

Betalningsautomat i centrala Tbilisi

Fattigdom kan ta sig i uttryck på många olika sätt, och begreppets innebörd har varierat över tid och rum. Likaså är lösningarna till problemet sällan endimensionella.

Den Nobelprisbelönade forskaren Amartya Sen har sedan länge riktat stark kritik mot det traditionella sättet att mäta fattigdom i form av BNP-tillväxt. Istället hävdar han att fattigdom är nära förknippat med avsaknaden av frihet, bland annat i form av tillgång till utbildning, social trygghet och politiskt deltagande.

Med sina ekonomiska klyftor har Georgien en betydande väg att gå innan landets befolkning – i Amartya Sens mening – kan kalla sig helt fri.

Samtidigt finns det många initiativ som arbetar aktivt för att minska fattigdom i landet. Det Georgiska FN-förbundets arbete att både stärka ungas attraktionskraft på arbetsmarknaden och öka deras politiska deltagande, är ett tydligt exempel på hur internationellt utvecklingssamarbete konkret bidrar till människors möjligheter att fritt forma sina liv.

Pauline af Ekenstam, Internationell praktikant, Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer