fbpx
UNAGs folkhälsoexpert föreläser om folkhälsa, virus och vaccin.
4 november, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Folkhälsa högt på agendan 

En fredag i oktober blir vi upphämtade tidigt på morgonen utanför vår lägenhet. Vi ska nämligen till regionen Samtskhe-Javakheti, i södra Georgien och på gränsen till Turkiet. Dagens utflykt är en del av projektet “Travelling University” (resande universitetet) som syftar till att minska klyftorna mellan stad och landsbygd genom att byar på landsbygden besöks och föreläsningar hålls om olika ämnen, såsom demokrati, EU och miljöfrågor. 

Dagens tema var folkhälsa. I Samtskhe-Javakheti har 30 604 individer fått första dosen Covid-vaccin (24/10/2022), vilket motsvarar cirka 20% av befolkningen. I början av vaccineringen dog en sjuksköterska i regionen i samband med vaccination, vilket har påverkat många invånares inställning till vaccinet. Ändamålet med UNAGs föreläsning var att berätta om hur virus, sjukdom och vaccin fungerar, samt ge utrymme till frågor och funderingar. 

En av byarna där föreläsningarna tog plats. 

Det var inte enbart Covid-vaccinering som det diskuterades kring, utan även andra vaccin. En kvinna berättade att hon var tveksam till att låta sin dotter vaccinera sig mot humant papillomvirus (HPV) eftersom hon hade hört att det kunde leda till infertilitet i framtiden. En myt som UNAGs folkhälsoexpert kunde hjälpa till att slå hål på. 

Inom projektet avser man att förankra föreläsningarna i en historisk georgisk kontext. I föreläsningar om demokrati brukar föreläsarna prata om den georgiska republiken 1918–1921, och därmed påvisa att demokrati inte är något nytt koncept för georgier. I föreläsningen om folkhälsa, nämndes att kung Erekle II på 1700-talet hade låtit vaccinera sin son.  

Trots att det känns som att många har glömt bort Covid, och det enbart är skyltarna på bussen om obligatoriskt munskydd som ingen ändå efterföljer som vittnar om de senaste årens strapatser, jobbar UNAG hårt för att uppmuntra folk till att fortsatt vaccinera sig. 

Maja Soomägi, Internationell praktikant i Georgien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer