UNAGs folkhälsoexpert föreläser om folkhälsa, virus och vaccin.

En fredag i oktober blir vi upphämtade tidigt på morgonen utanför vår lägenhet. Vi ska nämligen till regionen Samtskhe-Javakheti, i södra Georgien och på gränsen till Turkiet. Dagens utflykt är en del av projektet “Travelling University” (resande universitetet) som syftar till att minska klyftorna mellan stad och landsbygd genom att byar på landsbygden besöks och föreläsningar hålls om olika ämnen, såsom demokrati, EU och miljöfrågor. 

Dagens tema var folkhälsa. I Samtskhe-Javakheti har 30 604 individer fått första dosen Covid-vaccin (24/10/2022), vilket motsvarar cirka 20% av befolkningen. I början av vaccineringen dog en sjuksköterska i regionen i samband med vaccination, vilket har påverkat många invånares inställning till vaccinet. Ändamålet med UNAGs föreläsning var att berätta om hur virus, sjukdom och vaccin fungerar, samt ge utrymme till frågor och funderingar. 

En av byarna där föreläsningarna tog plats. 

Det var inte enbart Covid-vaccinering som det diskuterades kring, utan även andra vaccin. En kvinna berättade att hon var tveksam till att låta sin dotter vaccinera sig mot humant papillomvirus (HPV) eftersom hon hade hört att det kunde leda till infertilitet i framtiden. En myt som UNAGs folkhälsoexpert kunde hjälpa till att slå hål på. 

Inom projektet avser man att förankra föreläsningarna i en historisk georgisk kontext. I föreläsningar om demokrati brukar föreläsarna prata om den georgiska republiken 1918–1921, och därmed påvisa att demokrati inte är något nytt koncept för georgier. I föreläsningen om folkhälsa, nämndes att kung Erekle II på 1700-talet hade låtit vaccinera sin son.  

Trots att det känns som att många har glömt bort Covid, och det enbart är skyltarna på bussen om obligatoriskt munskydd som ingen ändå efterföljer som vittnar om de senaste årens strapatser, jobbar UNAG hårt för att uppmuntra folk till att fortsatt vaccinera sig. 

Maja Soomägi, Internationell praktikant i Georgien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unesco högrelevant när demokrati och rättigheter hotas 

05 december, 2022 / Världshorisont

Ett FN-organ som har särskild relevans för demokrati och yttrandefrihet är Unesco. Trots ett ovanligt kärvt samarbetsklimat i dessa frågor är det värdefullt att världens stater möts och samtalar, säger Anna-Karin Johansson, Svenska Unescorådets generalsekreterare.

Läs mer

Rekordstor nödappell från FN – fel tillfälle att minska FN-biståndet

01 december, 2022 / Nyheter

Torsdagens rekordstora humanitära appell från FN för världens mest utsatta understryker behovet av fortsatt starkt svenskt stöd till FN, säger Svenska FN-förbundet. 

Läs mer

Varningslampor blinkar för demokratin i Sverige 

30 november, 2022 / Världshorisont

De mätningar av demokratin som instituten V-Dem, Freedom House och tidningen The Economist genomför visar att Sverige är ett av de mest demokratiska länderna i världen. Det betyder inte att allt är frid och fröjd, konstaterar journalisten Mats Wingborg. 

Läs mer

Tro och tvivel – desinformation och demokratiutveckling i Europa

28 november, 2022 / Världshorisont

I skuggan av Rysslands krig mot Ukraina pågår ett annat ryskt angrepp mot Europa där desinformation används som vapen mot den europeiska demokratin. Världshorisont har intervjuat demokratiexperten Jaba Devdariani om sambanden mellan demokratiutveckling och desinformation. 

Läs mer

Internationella dagen mot våld mot kvinnor: Kvinnors rättigheter på tillbakagång

25 november, 2022 / Nyheter

Flickors och kvinnors rättigheter möter motstånd runt om i världen och utvecklingen i Iran och Afghanistan är alarmerande exempel. FN leder arbetet för global jämställdhet men varje medlemsstat måste tillse att flickors och kvinnors rättigheter respekteras.

Läs mer

Nato och kärnvapen: Risk för svagare svensk röst

25 november, 2022 / Nyheter

Ett svenskt Natomedlemskap skulle kunna bidra till att försvarsalliansen förbättrar sin hållning till nedrustningsfrågor. I praktiken har dock Sverige efter ansökan tonat ned sin nedrustningsvänliga linje, skriver Svenska FN-förbundet i ett remissyttrande.

Läs mer

Svenska FN-förbundet mötte Toily Kurbanov från UN-Volunteers  

22 november, 2022 / Nyheter

En tid som kräver gemensamma krafter och insatser kräver också volontärarbete. Svenska FN-förbundet mötte UN-Volunteers där Toily Kurbanov, chef för FN:s volontärprogram, svarade på några frågor kring vikten av volontärarbete i såväl dagens som framtidens samhälle.

Läs mer

Svag överenskommelse vid FN:s klimattoppmöte

21 november, 2022 / Nyheter

En positiv nyhet i form av en fond för skador och förluster men i övrigt mestadels besvikelser och otillräckliga åtaganden – så kan klimattoppmötet COP27 i Egypten sammanfattas.

Läs mer

Möt våra pristagare!

14 november, 2022 / Nyheter

Varje år utser Svenska FN-förbundet två personer eller organisationer som har gjort särskilda insatser till stöd för FN. Möt Årets FN-supporter Lena Friberg från Lerum och Årets FN-vän, klimatexperten Johan Rockström.

Läs mer