fbpx
Koll & kommentar
UNAGs folkhälsoexpert föreläser om folkhälsa, virus och vaccin.
4 november, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Georgien: Folkhälsa högt på agendan 

En fredag i oktober blir vi upphämtade tidigt på morgonen utanför vår lägenhet. Vi ska nämligen till regionen Samtskhe-Javakheti, i södra Georgien och på gränsen till Turkiet. Dagens utflykt är en del av projektet “Travelling University” (resande universitetet) som syftar till att minska klyftorna mellan stad och landsbygd genom att byar på landsbygden besöks och föreläsningar hålls om olika ämnen, såsom demokrati, EU och miljöfrågor. 

Dagens tema var folkhälsa. I Samtskhe-Javakheti har 30 604 individer fått första dosen Covid-vaccin (24/10/2022), vilket motsvarar cirka 20% av befolkningen. I början av vaccineringen dog en sjuksköterska i regionen i samband med vaccination, vilket har påverkat många invånares inställning till vaccinet. Ändamålet med UNAGs föreläsning var att berätta om hur virus, sjukdom och vaccin fungerar, samt ge utrymme till frågor och funderingar. 

En av byarna där föreläsningarna tog plats. 

Det var inte enbart Covid-vaccinering som det diskuterades kring, utan även andra vaccin. En kvinna berättade att hon var tveksam till att låta sin dotter vaccinera sig mot humant papillomvirus (HPV) eftersom hon hade hört att det kunde leda till infertilitet i framtiden. En myt som UNAGs folkhälsoexpert kunde hjälpa till att slå hål på. 

Inom projektet avser man att förankra föreläsningarna i en historisk georgisk kontext. I föreläsningar om demokrati brukar föreläsarna prata om den georgiska republiken 1918–1921, och därmed påvisa att demokrati inte är något nytt koncept för georgier. I föreläsningen om folkhälsa, nämndes att kung Erekle II på 1700-talet hade låtit vaccinera sin son.  

Trots att det känns som att många har glömt bort Covid, och det enbart är skyltarna på bussen om obligatoriskt munskydd som ingen ändå efterföljer som vittnar om de senaste årens strapatser, jobbar UNAG hårt för att uppmuntra folk till att fortsatt vaccinera sig. 

Maja Soomägi, Internationell praktikant i Georgien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer