fbpx
Koll & kommentar
Tamara och Svetlana som engagerar sig i de många utmaningar som finns för att nå jämställt samhälle. Foto: UNA Armenien
3 november, 2022 / Internationella praktikanters blogg

Armenien: Generationen som vågar höja rösten

I omställningen av omlokaliseringen från Jerevan till Stockholm slås jag av skillnaderna och likheterna i mina dagliga rutiner. Jag brukade promenera till jobbet i Armenien i 30-graders värme, nu gör jag detsamma fast i 10-gradigt regn. Det finns mycket som skiljer Armenien och Sverige, från klimat till historia, politik, språk och kultur. Likväl finns det många likheter mellan länderna, bland annat delar de vissa utmaningar kring mål nr 5 i Agenda 2030 om jämställdhet.

Ungdomarna som är aktiva i det Armeniska FN-förbundet (AUNA) får svar på hur de kan engagera sig för att bidra till ett jämlikt samhälle genom olika utbildningar. Denna vecka genomfördes en utbildning om könsbaserat våld och könsselektiva aborter, som är två stora problem i Armenien kopplade till sociala och kulturella könsnormer. Deltagarna fick bland annat lära sig hur de kan agera i situationer där de blir vittne till olika typer av våld och diskriminering. Svetlana, 17 år, berättar att “Mycket handlar om att höja rösten för att bryta tystnadskulturen. Vi får lära oss att prata om våra känslor, tankar, upplevelser och att lyssna och våga ta hjälp av polisen.”

Syuzi och Anahit, deltagare på AUNA:s utbildningsdagar på temat jämställdhet och diskriminering, jobbar med idéer och förslag på egna projekt. Foto: UNA Armenien

Tamara, 17 år, säger att “Jag kommer att dela det jag har lärt mig med vänner och bekanta i min hemstad.” Svetlana fyller i, “Vi har redan utbildats i projektledning och under utbildningen har jag tagit fram en projektidé om jämställdhet som ska genomföras i min hemstad. Projektet involverar panelsamtal med lärare och elever, medvetandekampanjer och öppna diskussionsforum för att inkludera den äldre generationen. Det kommer också att involvera ett mindre forskningsarbete med uppföljande frågeformulär för att se om synen på jämställdhet förändrats.”

Jag får ta del av utbildningsdagarna genom att hålla en presentation om Sverige och Svenska FN-förbundet för deltagarna. Min presentation följs av nyfikna frågor kring vilka utmaningar Sverige står inför. På frågan hur jag tror att Sverige kommer att se ut om fem år svarar jag att jag hoppas att vi har tagit mer omfattande åtgärder för att implementera Agenda 2030, i synnerhet vad gäller motverkandet av våld och diskriminering mot kvinnor och flickor.

Elin Malmqvist, Internationell praktikant, Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer