fbpx
26 september, 2019 / Debattartiklar

Vägval för C om kärnvapen

Centerpartiet inleder sin stämma på internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen. Vi hoppas att partiet med sin nedrustningstradition ställer sig bakom svensk anslutning till FN-förbudet mot kärnvapen, skriver Annelie Börjesson.

En samlad svensk folkrörelse kräver av samtliga riksdagspartier att Sverige ska skriva under FN:s kärnvapenförbud. Kravet har formulerats i remissvar på regeringens utredning i frågan och i flera utspel under året. Nu är det Centerpartiets tur att ta ställning.

I september 1977 talade utrikesminister Karin Söder (C) i FN:s generalförsamling och krävde stopp för neutronbomben och alla andra kärnvapen. Kritiken mot neutronbomben hade udden riktad mot USA, som övervägde att producera sådana. Tillägget om andra kärnvapen riktades mot Sovjet och övriga kärnvapenstater.

På Centerstämman ska en motion om stöd för svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud behandlas. Hittills har Centerledningen tagit avstånd från förbudet som har beskrivits som ”plakatpolitik”. Vi hoppas att ombuden vid stämman väljer att rösta i partiets tydliga nedrustningstradition.

Svenska fredsorganisationer har framhållit att kärnvapenstaterna inte lever upp till sina nedrustningslöften inom icke-spridningsfördraget NPT. Det nya avtalet TPNW behövs som en reaktion på de brutna löftena, inte minst när Trump och Putin vägrar nedrusta och dessutom utvecklar och förfinar sina arsenaler.

Besvikelsen var därför stor när den nu avgångna utrikesministern Margot Wallström (S) i somras meddelade att regeringen för närvarande inte ämnar skriva under kärnvapenförbudet. Wallström lämnade dock dörren öppen för svensk underskrift i det fall förhandlingarna inom icke-spridningsfördraget inte leder till konkreta löften om nedrustning.

Samma hållning borde Centerstämman kunna inta. Centern har sagt att ”Nästa gång NPT-avtalet (icke-spridningsfördraget) ses över vill vi gärna att nya krav tillkommer för att höja trösklarna för användning av kärnvapen.” Om nya krav avfärdas ånyo, som vid översynen av NPT 2005 och 2015, behövs en motreaktion.

Genom FN-avtalet TPNW fördjupar icke-kärnvapenstaterna sina åtaganden i NPT att vara fria från kärnvapen. Genom avtalet markerar de att kärnvapen inte är vilka vapen som helst utan, som Karin Söder sa, ”oacceptabla”.

TPNW är med andra ord inte plakatpolitik. Ej heller bidrar avtalet till att försvaga NPT, som bland andra statsminister Stefan Löfven (S) har hävdat. FN:s generalsekreterare António Guterres har tvärtom framhållit att avtalet är en historisk och viktig komponent i nedrustningsarbetet.

Motståndare till avtalet oroas av att svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud kan så split mellan oss och våra samarbetspartner i Nato. Att förbudet inte gillas av USA under Trumps ledning är ställt utom allt tvivel. Hur stort bekymmer det är i andra Nato-länder återstår att se. I Norge har Senterpartiet varit positivt till förbudet.

Karin Söder talade i FN utifrån visionen om en värld utan kärnvapen. Denna vision delas av fyra av fem svenskar som vill att Sverige ansluter sig till kärnvapenförbudet. Nu ligger bollen hos Centerstämman med start i Karlstad den 26 september – som av en händelse är internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen.

Vårt arbete mot kärnvapen

Läs mer om kärnvapen och vår kampanj för att få Sverige att skriva under kärnvapenavtalet.

Läs mer >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer