fbpx
26 september, 2019 / Debattartiklar

Vägval för C om kärnvapen

Centerpartiet inleder sin stämma på internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen. Vi hoppas att partiet med sin nedrustningstradition ställer sig bakom svensk anslutning till FN-förbudet mot kärnvapen, skriver Annelie Börjesson.

En samlad svensk folkrörelse kräver av samtliga riksdagspartier att Sverige ska skriva under FN:s kärnvapenförbud. Kravet har formulerats i remissvar på regeringens utredning i frågan och i flera utspel under året. Nu är det Centerpartiets tur att ta ställning.

I september 1977 talade utrikesminister Karin Söder (C) i FN:s generalförsamling och krävde stopp för neutronbomben och alla andra kärnvapen. Kritiken mot neutronbomben hade udden riktad mot USA, som övervägde att producera sådana. Tillägget om andra kärnvapen riktades mot Sovjet och övriga kärnvapenstater.

På Centerstämman ska en motion om stöd för svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud behandlas. Hittills har Centerledningen tagit avstånd från förbudet som har beskrivits som ”plakatpolitik”. Vi hoppas att ombuden vid stämman väljer att rösta i partiets tydliga nedrustningstradition.

Svenska fredsorganisationer har framhållit att kärnvapenstaterna inte lever upp till sina nedrustningslöften inom icke-spridningsfördraget NPT. Det nya avtalet TPNW behövs som en reaktion på de brutna löftena, inte minst när Trump och Putin vägrar nedrusta och dessutom utvecklar och förfinar sina arsenaler.

Besvikelsen var därför stor när den nu avgångna utrikesministern Margot Wallström (S) i somras meddelade att regeringen för närvarande inte ämnar skriva under kärnvapenförbudet. Wallström lämnade dock dörren öppen för svensk underskrift i det fall förhandlingarna inom icke-spridningsfördraget inte leder till konkreta löften om nedrustning.

Samma hållning borde Centerstämman kunna inta. Centern har sagt att ”Nästa gång NPT-avtalet (icke-spridningsfördraget) ses över vill vi gärna att nya krav tillkommer för att höja trösklarna för användning av kärnvapen.” Om nya krav avfärdas ånyo, som vid översynen av NPT 2005 och 2015, behövs en motreaktion.

Genom FN-avtalet TPNW fördjupar icke-kärnvapenstaterna sina åtaganden i NPT att vara fria från kärnvapen. Genom avtalet markerar de att kärnvapen inte är vilka vapen som helst utan, som Karin Söder sa, ”oacceptabla”.

TPNW är med andra ord inte plakatpolitik. Ej heller bidrar avtalet till att försvaga NPT, som bland andra statsminister Stefan Löfven (S) har hävdat. FN:s generalsekreterare António Guterres har tvärtom framhållit att avtalet är en historisk och viktig komponent i nedrustningsarbetet.

Motståndare till avtalet oroas av att svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud kan så split mellan oss och våra samarbetspartner i Nato. Att förbudet inte gillas av USA under Trumps ledning är ställt utom allt tvivel. Hur stort bekymmer det är i andra Nato-länder återstår att se. I Norge har Senterpartiet varit positivt till förbudet.

Karin Söder talade i FN utifrån visionen om en värld utan kärnvapen. Denna vision delas av fyra av fem svenskar som vill att Sverige ansluter sig till kärnvapenförbudet. Nu ligger bollen hos Centerstämman med start i Karlstad den 26 september – som av en händelse är internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen.

Vårt arbete mot kärnvapen

Läs mer om kärnvapen och vår kampanj för att få Sverige att skriva under kärnvapenavtalet.

Läs mer >

Senaste nytt

”Vi måste slåss för den goda saken”

12 december, 2024 / Nyheter

Efter 48 år som hjälparbetare inom mänskliga rättigheter och fredsarbete har Jan Egeland ett generationsperspektiv på global utveckling. Norwegian Refugee Council:s (NRC) generalsekreterare Jan Egeland är en av årets Dag

Läs mer

Framsteg trots motgångar: Hasnas kamp mot barnäktenskap och könsstympning

12 december, 2024 / Nyheter

Hasna Inahaba Abdu tillträdde rollen som chef för Abala-distriktets kontor för kvinnor och ungdomsfrågor i Afar-regionen i norra Etiopien för fyra år sedan, mitt under covid-19-pandemin. Hon beskriver sin arbetsresa

Läs mer

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

Hasna Nuru leder vägen för flickors rättigheter i Afar

03 december, 2024 / Nyheter

Mitt i konflikter och pandemier vägrade Hasna Nuru att ge upp sitt arbete mot barnäktenskap och kvinnlig könsstympning. Som ledare för en klubb för gifta flickor inom ett program som

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer