fbpx
26 september, 2019 / Debattartiklar

Vägval för C om kärnvapen

Centerpartiet inleder sin stämma på internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen. Vi hoppas att partiet med sin nedrustningstradition ställer sig bakom svensk anslutning till FN-förbudet mot kärnvapen, skriver Annelie Börjesson.

En samlad svensk folkrörelse kräver av samtliga riksdagspartier att Sverige ska skriva under FN:s kärnvapenförbud. Kravet har formulerats i remissvar på regeringens utredning i frågan och i flera utspel under året. Nu är det Centerpartiets tur att ta ställning.

I september 1977 talade utrikesminister Karin Söder (C) i FN:s generalförsamling och krävde stopp för neutronbomben och alla andra kärnvapen. Kritiken mot neutronbomben hade udden riktad mot USA, som övervägde att producera sådana. Tillägget om andra kärnvapen riktades mot Sovjet och övriga kärnvapenstater.

På Centerstämman ska en motion om stöd för svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud behandlas. Hittills har Centerledningen tagit avstånd från förbudet som har beskrivits som ”plakatpolitik”. Vi hoppas att ombuden vid stämman väljer att rösta i partiets tydliga nedrustningstradition.

Svenska fredsorganisationer har framhållit att kärnvapenstaterna inte lever upp till sina nedrustningslöften inom icke-spridningsfördraget NPT. Det nya avtalet TPNW behövs som en reaktion på de brutna löftena, inte minst när Trump och Putin vägrar nedrusta och dessutom utvecklar och förfinar sina arsenaler.

Besvikelsen var därför stor när den nu avgångna utrikesministern Margot Wallström (S) i somras meddelade att regeringen för närvarande inte ämnar skriva under kärnvapenförbudet. Wallström lämnade dock dörren öppen för svensk underskrift i det fall förhandlingarna inom icke-spridningsfördraget inte leder till konkreta löften om nedrustning.

Samma hållning borde Centerstämman kunna inta. Centern har sagt att ”Nästa gång NPT-avtalet (icke-spridningsfördraget) ses över vill vi gärna att nya krav tillkommer för att höja trösklarna för användning av kärnvapen.” Om nya krav avfärdas ånyo, som vid översynen av NPT 2005 och 2015, behövs en motreaktion.

Genom FN-avtalet TPNW fördjupar icke-kärnvapenstaterna sina åtaganden i NPT att vara fria från kärnvapen. Genom avtalet markerar de att kärnvapen inte är vilka vapen som helst utan, som Karin Söder sa, ”oacceptabla”.

TPNW är med andra ord inte plakatpolitik. Ej heller bidrar avtalet till att försvaga NPT, som bland andra statsminister Stefan Löfven (S) har hävdat. FN:s generalsekreterare António Guterres har tvärtom framhållit att avtalet är en historisk och viktig komponent i nedrustningsarbetet.

Motståndare till avtalet oroas av att svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud kan så split mellan oss och våra samarbetspartner i Nato. Att förbudet inte gillas av USA under Trumps ledning är ställt utom allt tvivel. Hur stort bekymmer det är i andra Nato-länder återstår att se. I Norge har Senterpartiet varit positivt till förbudet.

Karin Söder talade i FN utifrån visionen om en värld utan kärnvapen. Denna vision delas av fyra av fem svenskar som vill att Sverige ansluter sig till kärnvapenförbudet. Nu ligger bollen hos Centerstämman med start i Karlstad den 26 september – som av en händelse är internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen.

Vårt arbete mot kärnvapen

Läs mer om kärnvapen och vår kampanj för att få Sverige att skriva under kärnvapenavtalet.

Läs mer >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer