fbpx
26 september, 2019 / Debattartiklar

Vägval för C om kärnvapen

Centerpartiet inleder sin stämma på internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen. Vi hoppas att partiet med sin nedrustningstradition ställer sig bakom svensk anslutning till FN-förbudet mot kärnvapen, skriver Annelie Börjesson.

En samlad svensk folkrörelse kräver av samtliga riksdagspartier att Sverige ska skriva under FN:s kärnvapenförbud. Kravet har formulerats i remissvar på regeringens utredning i frågan och i flera utspel under året. Nu är det Centerpartiets tur att ta ställning.

I september 1977 talade utrikesminister Karin Söder (C) i FN:s generalförsamling och krävde stopp för neutronbomben och alla andra kärnvapen. Kritiken mot neutronbomben hade udden riktad mot USA, som övervägde att producera sådana. Tillägget om andra kärnvapen riktades mot Sovjet och övriga kärnvapenstater.

På Centerstämman ska en motion om stöd för svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud behandlas. Hittills har Centerledningen tagit avstånd från förbudet som har beskrivits som ”plakatpolitik”. Vi hoppas att ombuden vid stämman väljer att rösta i partiets tydliga nedrustningstradition.

Svenska fredsorganisationer har framhållit att kärnvapenstaterna inte lever upp till sina nedrustningslöften inom icke-spridningsfördraget NPT. Det nya avtalet TPNW behövs som en reaktion på de brutna löftena, inte minst när Trump och Putin vägrar nedrusta och dessutom utvecklar och förfinar sina arsenaler.

Besvikelsen var därför stor när den nu avgångna utrikesministern Margot Wallström (S) i somras meddelade att regeringen för närvarande inte ämnar skriva under kärnvapenförbudet. Wallström lämnade dock dörren öppen för svensk underskrift i det fall förhandlingarna inom icke-spridningsfördraget inte leder till konkreta löften om nedrustning.

Samma hållning borde Centerstämman kunna inta. Centern har sagt att ”Nästa gång NPT-avtalet (icke-spridningsfördraget) ses över vill vi gärna att nya krav tillkommer för att höja trösklarna för användning av kärnvapen.” Om nya krav avfärdas ånyo, som vid översynen av NPT 2005 och 2015, behövs en motreaktion.

Genom FN-avtalet TPNW fördjupar icke-kärnvapenstaterna sina åtaganden i NPT att vara fria från kärnvapen. Genom avtalet markerar de att kärnvapen inte är vilka vapen som helst utan, som Karin Söder sa, ”oacceptabla”.

TPNW är med andra ord inte plakatpolitik. Ej heller bidrar avtalet till att försvaga NPT, som bland andra statsminister Stefan Löfven (S) har hävdat. FN:s generalsekreterare António Guterres har tvärtom framhållit att avtalet är en historisk och viktig komponent i nedrustningsarbetet.

Motståndare till avtalet oroas av att svensk anslutning till FN:s kärnvapenförbud kan så split mellan oss och våra samarbetspartner i Nato. Att förbudet inte gillas av USA under Trumps ledning är ställt utom allt tvivel. Hur stort bekymmer det är i andra Nato-länder återstår att se. I Norge har Senterpartiet varit positivt till förbudet.

Karin Söder talade i FN utifrån visionen om en värld utan kärnvapen. Denna vision delas av fyra av fem svenskar som vill att Sverige ansluter sig till kärnvapenförbudet. Nu ligger bollen hos Centerstämman med start i Karlstad den 26 september – som av en händelse är internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen.

Vårt arbete mot kärnvapen

Läs mer om kärnvapen och vår kampanj för att få Sverige att skriva under kärnvapenavtalet.

Läs mer >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer