FN-året 2015 har visat att internationellt samarbete kan ge resultat, skriver Aleksander Gabelic i Svenska FN-förbundets helgartikel.
FN-året 2015 har dominerats av säkerhets- och utvecklingsfrågor. Gemensamt för Syrienkonflikten, flyktingkatastrofen, den internationella terrorismen och utvecklings- och klimatfrågorna är att de kräver internationellt samarbete.
Utvecklingen mot en allt mer fredlig värld har brutits av konflikterna i Syrien, Irak, Ukraina och en rad länder i Afrika. Afghanistan är fortfarande våldshärjat, i Jemen krigar Saudiarabien och Iran och konflikten mellan Israel och Palestina tycks aldrig ta slut. FN:s medlemmar måste kräva att säkerhetsrådet agerar mer kraftfullt och som en sista utväg själva ta initiativ för att värna internationell fred och säkerhet. Det gäller inte minst i Syrien.
I krigens spår följer humanitära katastrofer. FN:s hjälporganisationer behöver mer resurser för att kunna bistå alla de miljontals människor som drabbas av krig, våld och övergrepp.
På FN-horisonten finns också några ljuspunkter. Under året har en rad överenskommelser slutits om det globala utvecklingssamarbetet. När de åtta millenniemålen nu sammanfattas har en miljard människor lyfts ur extrem fattigdom, tillgången till rent vatten är större än någonsin och lika många flickor som pojkar börjar i skolan. Kvarstående utmaningar, bland annat flickors och kvinnors rättigheter, ska hanteras inom ramen för de 17 nya globala mål som antogs i New York i september. Tillsammans med överenskommelsen om utvecklingsfinansiering och det nya klimatavtalet i Paris ökar de förutsättningarna att nå målet om socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling.
Frivilligorganisationers opinionsbildning, näringslivets medverkan och en insikt om situationens allvar resulterade i ett historiskt klimatavtal i Paris. På minussidan står att avtalet saknar tydliga mål för till exempel temperaturökning och utsläppsminskningar. Det folkliga trycket på världens regeringar att rädda klimatet måste vara starkt även i fortsättningen.
FN:s medlemsstater måste ge världsorganisationen det politiska, ekonomiska och militära stöd som krävs för att verka för en bättre värld. Att FN enligt en oberoende utredning har misslyckats att hantera misstänkta sexuella övergrepp begångna av fredsfrämjande soldater och felaktigt ställt FN-svensken Anders Kompass åt sidan påminner om att organisationen måste stå upp för sina egna principer och ställa berörda till svars. Sveriges kandidatur till en plats i säkerhetsrådet 2017-2018 ger regeringen tillfälle att verka för effektivitet, transparens och öppenhet i FN-systemet.
Att internationellt samarbete kan ge resultat har vi sett under 2015. Det är en uppmuntrande lärdom inför 2016 oavsett om det handlar om fred och säkerhet, utveckling eller mänskliga rättigheter.
21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer03 mars, 2023 / Världshorisont
Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.
Läs mer28 februari, 2023 / Världshorisont
Moderaten Johan Forssell är bistånds- och utrikeshandelsminister i regeringen Kristersson. Svenska FN-förbundets tidning Världshorisont fick möjlighet att skicka några frågor på temat flickors och kvinnors rättigheter till ministern som svarat skriftligen.
Läs mer