FN-året 2015 har visat att internationellt samarbete kan ge resultat, skriver Aleksander Gabelic i Svenska FN-förbundets helgartikel.
FN-året 2015 har dominerats av säkerhets- och utvecklingsfrågor. Gemensamt för Syrienkonflikten, flyktingkatastrofen, den internationella terrorismen och utvecklings- och klimatfrågorna är att de kräver internationellt samarbete.
Utvecklingen mot en allt mer fredlig värld har brutits av konflikterna i Syrien, Irak, Ukraina och en rad länder i Afrika. Afghanistan är fortfarande våldshärjat, i Jemen krigar Saudiarabien och Iran och konflikten mellan Israel och Palestina tycks aldrig ta slut. FN:s medlemmar måste kräva att säkerhetsrådet agerar mer kraftfullt och som en sista utväg själva ta initiativ för att värna internationell fred och säkerhet. Det gäller inte minst i Syrien.
I krigens spår följer humanitära katastrofer. FN:s hjälporganisationer behöver mer resurser för att kunna bistå alla de miljontals människor som drabbas av krig, våld och övergrepp.
På FN-horisonten finns också några ljuspunkter. Under året har en rad överenskommelser slutits om det globala utvecklingssamarbetet. När de åtta millenniemålen nu sammanfattas har en miljard människor lyfts ur extrem fattigdom, tillgången till rent vatten är större än någonsin och lika många flickor som pojkar börjar i skolan. Kvarstående utmaningar, bland annat flickors och kvinnors rättigheter, ska hanteras inom ramen för de 17 nya globala mål som antogs i New York i september. Tillsammans med överenskommelsen om utvecklingsfinansiering och det nya klimatavtalet i Paris ökar de förutsättningarna att nå målet om socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling.
Frivilligorganisationers opinionsbildning, näringslivets medverkan och en insikt om situationens allvar resulterade i ett historiskt klimatavtal i Paris. På minussidan står att avtalet saknar tydliga mål för till exempel temperaturökning och utsläppsminskningar. Det folkliga trycket på världens regeringar att rädda klimatet måste vara starkt även i fortsättningen.
FN:s medlemsstater måste ge världsorganisationen det politiska, ekonomiska och militära stöd som krävs för att verka för en bättre värld. Att FN enligt en oberoende utredning har misslyckats att hantera misstänkta sexuella övergrepp begångna av fredsfrämjande soldater och felaktigt ställt FN-svensken Anders Kompass åt sidan påminner om att organisationen måste stå upp för sina egna principer och ställa berörda till svars. Sveriges kandidatur till en plats i säkerhetsrådet 2017-2018 ger regeringen tillfälle att verka för effektivitet, transparens och öppenhet i FN-systemet.
Att internationellt samarbete kan ge resultat har vi sett under 2015. Det är en uppmuntrande lärdom inför 2016 oavsett om det handlar om fred och säkerhet, utveckling eller mänskliga rättigheter.
09 december, 2023 / Nyheter
Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.
Läs mer08 december, 2023 / Nyheter
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
07 december, 2023 / Världshorisont
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.
Läs mer05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer