fbpx
22 december, 2015 / Debattartiklar

Utmaningar som kräver internationellt samarbete

FN-året 2015 har visat att internationellt samarbete kan ge resultat, skriver Aleksander Gabelic i Svenska FN-förbundets helgartikel.

 

FN-året 2015 har dominerats av säkerhets- och utvecklingsfrågor. Gemensamt för Syrienkonflikten, flyktingkatastrofen, den internationella terrorismen och utvecklings- och klimatfrågorna är att de kräver internationellt samarbete.

Utvecklingen mot en allt mer fredlig värld har brutits av konflikterna i Syrien, Irak, Ukraina och en rad länder i Afrika. Afghanistan är fortfarande våldshärjat, i Jemen krigar Saudiarabien och Iran och konflikten mellan Israel och Palestina tycks aldrig ta slut. FN:s medlemmar måste kräva att säkerhetsrådet agerar mer kraftfullt och som en sista utväg själva ta initiativ för att värna internationell fred och säkerhet. Det gäller inte minst i Syrien.

I krigens spår följer humanitära katastrofer. FN:s hjälporganisationer behöver mer resurser för att kunna bistå alla de miljontals människor som drabbas av krig, våld och övergrepp.

På FN-horisonten finns också några ljuspunkter. Under året har en rad överenskommelser slutits om det globala utvecklingssamarbetet. När de åtta millenniemålen nu sammanfattas har en miljard människor lyfts ur extrem fattigdom, tillgången till rent vatten är större än någonsin och lika många flickor som pojkar börjar i skolan. Kvarstående utmaningar, bland annat flickors och kvinnors rättigheter, ska hanteras inom ramen för de 17 nya globala mål som antogs i New York i september. Tillsammans med överenskommelsen om utvecklingsfinansiering och det nya klimatavtalet i Paris ökar de förutsättningarna att nå målet om socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling.

Frivilligorganisationers opinionsbildning, näringslivets medverkan och en insikt om situationens allvar resulterade i ett historiskt klimatavtal i Paris. På minussidan står att avtalet saknar tydliga mål för till exempel temperaturökning och utsläppsminskningar. Det folkliga trycket på världens regeringar att rädda klimatet måste vara starkt även i fortsättningen.

FN:s medlemsstater måste ge världsorganisationen det politiska, ekonomiska och militära stöd som krävs för att verka för en bättre värld. Att FN enligt en oberoende utredning har misslyckats att hantera misstänkta sexuella övergrepp begångna av fredsfrämjande soldater och felaktigt ställt FN-svensken Anders Kompass åt sidan påminner om att organisationen måste stå upp för sina egna principer och ställa berörda till svars. Sveriges kandidatur till en plats i säkerhetsrådet 2017-2018 ger regeringen tillfälle att verka för effektivitet, transparens och öppenhet i FN-systemet.

Att internationellt samarbete kan ge resultat har vi sett under 2015. Det är en uppmuntrande lärdom inför 2016 oavsett om det handlar om fred och säkerhet, utveckling eller mänskliga rättigheter.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer