fbpx
5 oktober, 2020 / Debattartiklar

Unga om de globala målen: Vår framtid står på spel

Handlingsprogrammet Agenda 2030 med de 17 globala målen antogs för fem år sedan. Om våra politiker misslyckas att säkra en hållbar värld försämras våra möjligheter i livet, skriver FN-förbundets unga ambassadörer för de globala målen i en debattartikel.

Den 25 september 2015 antog världens ledare i FN resolutionen Agenda 2030 med de 17 globala målen för hållbar utveckling. För första gången fick alla världens länder en gemensam utvecklingsagenda med målet att bland annat utrota hunger och fattigdom, uppnå jämställdhet mellan kvinnor och män och säkra att den globala konsumtionen och produktionen blir hållbar. Stora framsteg har gjorts de senaste 30 åren men nu hotas utvecklingen.

Redan innan coronapandemin kom signaler om att den extrema fattigdomen och hungern inte minskar tillräckligt snabbt. Nu gör pandemin att tiotals miljoner kastas tillbaka i fattigdom och att miljontals arbetstillfällen går förlorade. För kvinnor och flickor ökar utsattheten för våld i hemmet, försämrad mödravård och barnäktenskap.

När skolor stänger, utbildning försenas eller uteblir och ungdomsarbetslösheten är hög försämras ungas möjlighet till försörjning. Begreppet ”the lockdown generation” eller ”karantängenerationen” beskriver hur pandemin drabbar dagens unga världen över. Även i Sverige är barn och ungdomar särskilt utsatta trots att Sverige är det land i världen som har bäst förutsättningar att förverkliga Agenda 2030 och nå de globala målen.

Agenda 2030 består av 17 mål och 169 delmål som delas in i de tre dimensionerna socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling. Vissa delmål i agendan fokuserar på ungdomar. Mål 4 handlar om god utbildning för alla. Det möjliggör kvalifikationer för jobb, vilket bidrar till mål 8 om anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt – och ett av delmålen handlar just om att främja ungas anställning, utbildning och praktik. Det gör i sin tur att individer och familjer kan ta sig ur fattigdom. Mål 16 handlar bland annat om att minska alla former av våld och att skydda barn mot övergrepp, men också om att säkra lyhört, inkluderande och representativt beslutsfattande.

Kommande generationer ska inte behöva leva i fattigdom. På motsvarande sätt ska mänskliga rättigheter och planetens ekologiska gränser respekteras. Klimatet är en ödesfråga för mänskligheten och ett reellt hot för oss som är unga. En verklig politik för hållbar utveckling handlar om att samordna politikområden och att förhindra målkonflikter med negativ påverkan på uppfyllandet av de globala målen.

Dagens politiska beslut kommer att påverka hur vår framtid kommer se ut. Om våra politiker inte kan säkra en hållbar värld försämras ungas livschanser. I Sverige är ungdomar engagerade i politiska frågor och vill göra skillnad, men våra röster blir sällan hörda. Vi som är unga kan göra en hel del för att påverka, som att lämna in medborgarförslag, engagera oss ideellt, aktivera oss på nätet och skriva debattartiklar. Så får vi politikerna att förstå att Agenda 2030 är vår agenda. Agera du också och kom ihåg: du som är ung har möjlighet att göra skillnad!

Anita Omerbasic, Jönköping
Hamza Jamous, Uddevalla
Anton Karlsson, Borås
Tilda Thordmark, Mariefred
Jessica Brunnberg, Täby
Felicia Sandin, Umeå
Nairi Moosakhanian, Göteborg
Madeleine Skoglösa, Göteborg
Ida Paananen, Surahammar
Vilma Åberg, Halmstad

Artikeln har publicerats i följande tidningar: Borås Tidning, Mitt i Stockholm, Måsen (Mariefreds tidning), Hallandsposten, Folkbladet Västerbotten, Vestmanlands Läns Tidning, Jönköpingsposten, Bohusläningen

Engagemang i Svenska FN-förbundet för dig som är ung

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer