fbpx
11 oktober, 2016 / Debattartiklar

Tandlös lag mot barnäktenskap i Sverige

Barnäktenskap ska inte erkännas under några omständigheter, skriver FN-förbundets nätverk mot barnäktenskap i Skånska Dagbladet på FN:s dag för flickor.

Den nya lagen mot barn- och tvångsäktenskap som trädde i kraft 2014 har det övergripande målet att inga personer under 18 år ska kunna giftas bort i Sverige. Med lagen var avsikten att skydda de 70 000 unga som lever i rädsla över att inte kunna välja sin partner. I förra veckan dömdes en man i Skåne i hovrätten för att ha tvingat sin dotter att gifta sig i Afghanistan. Det är den enda fällande domen hittills i fall som rör barn- och tvångsäktenskap.

Vi krävde redan när frågan utreddes att barnäktenskap inte under några omständigheter ska kunna ingås eller erkännas i Sverige. Vi varnade också för riskerna med att lämna kryphål i lagen. Ändå har barn registrerats som gifta. Det är också, fyra år senare, fortfarande möjligt att enligt svensk lag erkänna äktenskap mellan personer under 18 år om de saknar koppling till Sverige.

En grupp som drabbas av denna bestämmelse är unga nyanlända. Migrationsverket presenterade i våras en undersökning som visar att barn som fyllt 15 ofta tillåts leva ihop med den de är gifta med i fem av sex kommuner som tar emot flest ensamkommande flyktingbarn.

Åklagarmyndigheten har utrett orsakerna till att misstankar om barn- och tvångsäktenskap så sällan leder till åtal och fällande dom. Samtidigt utreder Polisen hedersrelaterad brottslighet från ett större perspektiv.

Det är glädjande att myndigheterna lägger resurser på att kartlägga problemet med barn- och tvångsäktenskap och att de debatterar frågorna offentligt. Det kan i bästa fall leda till åtgärder som stärka skyddet mot barnäktenskap i Sverige.

Personal i alla berörda sektorer – skola, socialtjänst, polis och det övriga rättsväsendet – måste få kompetensutveckling och stöd för att kunna hantera frågorna. I Söderhamn har socialtjänsten ändrat arbetssätt och attityd i relation till utsatta barn, vilket lett till att antalet upptäckta fall av misstänkt äktenskapstvång ökat kraftigt. En nyckelroll har också Sveriges alla trossamfund med vigselrätt. Vi välkomnar dem att offentligt ta ställning mot skadliga traditioner som barnäktenskap.

Vår utgångspunkt är att barn aldrig kan samtycka till äktenskap. Med andra ord måste alla barnäktenskap betraktas som tvångsäktenskap och ogiltigförklaras. Det är också i linje med FN:s allt mer aktiva arbete mot barnäktenskap, senast uttryckt i de globala målen.

Alla barn har rätt till samma skydd mot övergrepp. Den svenska lagen mot äktenskapstvång gäller även för brott som begåtts utomlands, men motsvarande skydd saknas för barn som inte anses ha tillräcklig anknytning till Sverige. Vi behöver, för att bättre skydda både unga som är födda i Sverige och nyanlända unga, tydligt slå fast att barnäktenskap inte ska erkännas under några omständigheter.

Eva Brunne, biskop Stockholms stift
Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet
Talin Davidian, ordförande TRIS – tjejers rätt i samhället
Maria Andersson, generalsekreterare RFSU
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige
Heidi Knorn, ordförande Järfälla kvinnojour
Sara Mohammad, ordförande riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime
Aisha Mussa Gaas, verksamhetschef, Somaya kvinno- och tjejjour
Zandra Kanakaris, ordförande Unizon
Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA Pension

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer