fbpx
11 oktober, 2016 / Debattartiklar

Tandlös lag mot barnäktenskap i Sverige

Barnäktenskap ska inte erkännas under några omständigheter, skriver FN-förbundets nätverk mot barnäktenskap i Skånska Dagbladet på FN:s dag för flickor.

Den nya lagen mot barn- och tvångsäktenskap som trädde i kraft 2014 har det övergripande målet att inga personer under 18 år ska kunna giftas bort i Sverige. Med lagen var avsikten att skydda de 70 000 unga som lever i rädsla över att inte kunna välja sin partner. I förra veckan dömdes en man i Skåne i hovrätten för att ha tvingat sin dotter att gifta sig i Afghanistan. Det är den enda fällande domen hittills i fall som rör barn- och tvångsäktenskap.

Vi krävde redan när frågan utreddes att barnäktenskap inte under några omständigheter ska kunna ingås eller erkännas i Sverige. Vi varnade också för riskerna med att lämna kryphål i lagen. Ändå har barn registrerats som gifta. Det är också, fyra år senare, fortfarande möjligt att enligt svensk lag erkänna äktenskap mellan personer under 18 år om de saknar koppling till Sverige.

En grupp som drabbas av denna bestämmelse är unga nyanlända. Migrationsverket presenterade i våras en undersökning som visar att barn som fyllt 15 ofta tillåts leva ihop med den de är gifta med i fem av sex kommuner som tar emot flest ensamkommande flyktingbarn.

Åklagarmyndigheten har utrett orsakerna till att misstankar om barn- och tvångsäktenskap så sällan leder till åtal och fällande dom. Samtidigt utreder Polisen hedersrelaterad brottslighet från ett större perspektiv.

Det är glädjande att myndigheterna lägger resurser på att kartlägga problemet med barn- och tvångsäktenskap och att de debatterar frågorna offentligt. Det kan i bästa fall leda till åtgärder som stärka skyddet mot barnäktenskap i Sverige.

Personal i alla berörda sektorer – skola, socialtjänst, polis och det övriga rättsväsendet – måste få kompetensutveckling och stöd för att kunna hantera frågorna. I Söderhamn har socialtjänsten ändrat arbetssätt och attityd i relation till utsatta barn, vilket lett till att antalet upptäckta fall av misstänkt äktenskapstvång ökat kraftigt. En nyckelroll har också Sveriges alla trossamfund med vigselrätt. Vi välkomnar dem att offentligt ta ställning mot skadliga traditioner som barnäktenskap.

Vår utgångspunkt är att barn aldrig kan samtycka till äktenskap. Med andra ord måste alla barnäktenskap betraktas som tvångsäktenskap och ogiltigförklaras. Det är också i linje med FN:s allt mer aktiva arbete mot barnäktenskap, senast uttryckt i de globala målen.

Alla barn har rätt till samma skydd mot övergrepp. Den svenska lagen mot äktenskapstvång gäller även för brott som begåtts utomlands, men motsvarande skydd saknas för barn som inte anses ha tillräcklig anknytning till Sverige. Vi behöver, för att bättre skydda både unga som är födda i Sverige och nyanlända unga, tydligt slå fast att barnäktenskap inte ska erkännas under några omständigheter.

Eva Brunne, biskop Stockholms stift
Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet
Talin Davidian, ordförande TRIS – tjejers rätt i samhället
Maria Andersson, generalsekreterare RFSU
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige
Heidi Knorn, ordförande Järfälla kvinnojour
Sara Mohammad, ordförande riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime
Aisha Mussa Gaas, verksamhetschef, Somaya kvinno- och tjejjour
Zandra Kanakaris, ordförande Unizon
Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA Pension

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer