fbpx
11 oktober, 2016 / Debattartiklar

Tandlös lag mot barnäktenskap i Sverige

Barnäktenskap ska inte erkännas under några omständigheter, skriver FN-förbundets nätverk mot barnäktenskap i Skånska Dagbladet på FN:s dag för flickor.

Den nya lagen mot barn- och tvångsäktenskap som trädde i kraft 2014 har det övergripande målet att inga personer under 18 år ska kunna giftas bort i Sverige. Med lagen var avsikten att skydda de 70 000 unga som lever i rädsla över att inte kunna välja sin partner. I förra veckan dömdes en man i Skåne i hovrätten för att ha tvingat sin dotter att gifta sig i Afghanistan. Det är den enda fällande domen hittills i fall som rör barn- och tvångsäktenskap.

Vi krävde redan när frågan utreddes att barnäktenskap inte under några omständigheter ska kunna ingås eller erkännas i Sverige. Vi varnade också för riskerna med att lämna kryphål i lagen. Ändå har barn registrerats som gifta. Det är också, fyra år senare, fortfarande möjligt att enligt svensk lag erkänna äktenskap mellan personer under 18 år om de saknar koppling till Sverige.

En grupp som drabbas av denna bestämmelse är unga nyanlända. Migrationsverket presenterade i våras en undersökning som visar att barn som fyllt 15 ofta tillåts leva ihop med den de är gifta med i fem av sex kommuner som tar emot flest ensamkommande flyktingbarn.

Åklagarmyndigheten har utrett orsakerna till att misstankar om barn- och tvångsäktenskap så sällan leder till åtal och fällande dom. Samtidigt utreder Polisen hedersrelaterad brottslighet från ett större perspektiv.

Det är glädjande att myndigheterna lägger resurser på att kartlägga problemet med barn- och tvångsäktenskap och att de debatterar frågorna offentligt. Det kan i bästa fall leda till åtgärder som stärka skyddet mot barnäktenskap i Sverige.

Personal i alla berörda sektorer – skola, socialtjänst, polis och det övriga rättsväsendet – måste få kompetensutveckling och stöd för att kunna hantera frågorna. I Söderhamn har socialtjänsten ändrat arbetssätt och attityd i relation till utsatta barn, vilket lett till att antalet upptäckta fall av misstänkt äktenskapstvång ökat kraftigt. En nyckelroll har också Sveriges alla trossamfund med vigselrätt. Vi välkomnar dem att offentligt ta ställning mot skadliga traditioner som barnäktenskap.

Vår utgångspunkt är att barn aldrig kan samtycka till äktenskap. Med andra ord måste alla barnäktenskap betraktas som tvångsäktenskap och ogiltigförklaras. Det är också i linje med FN:s allt mer aktiva arbete mot barnäktenskap, senast uttryckt i de globala målen.

Alla barn har rätt till samma skydd mot övergrepp. Den svenska lagen mot äktenskapstvång gäller även för brott som begåtts utomlands, men motsvarande skydd saknas för barn som inte anses ha tillräcklig anknytning till Sverige. Vi behöver, för att bättre skydda både unga som är födda i Sverige och nyanlända unga, tydligt slå fast att barnäktenskap inte ska erkännas under några omständigheter.

Eva Brunne, biskop Stockholms stift
Aleksander Gabelic, ordförande Svenska FN-förbundet
Talin Davidian, ordförande TRIS – tjejers rätt i samhället
Maria Andersson, generalsekreterare RFSU
Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige
Heidi Knorn, ordförande Järfälla kvinnojour
Sara Mohammad, ordförande riksorganisationen GAPF – Glöm aldrig Pela och Fadime
Aisha Mussa Gaas, verksamhetschef, Somaya kvinno- och tjejjour
Zandra Kanakaris, ordförande Unizon
Eva Axelsson, hållbarhetschef KPA Pension

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer