fbpx
8 mars, 2017 / Debattartiklar

Svik inte flickorna en gång till!

Det offentliga Sverige måste en gång för alla göra upp med föreställningen att barnäktenskap alls ska få förekomma, skriver FN-förbundets nätverk mot barnäktenskap i Aftonbladet.

Bara två och ett halvt år har gått sedan Sverige fick en ny lag mot barnäktenskap och tvångsäktenskap. Nu ska frågan utredas på nytt. En orsak är att en del av de unga asylsökande som kommer till vårt land har visat sig vara gifta. Det har blivit uppenbart att lagen inte skyddar barn som blivit bortgifta i sitt hemland och som saknar anknytning till Sverige – trots att de borde ha samma skydd som barn som bor i Sverige.

Inte heller i övrigt har den nya barn- och tvångsäktenskapslagen gett tillräckligt skydd för unga i vårt land. Om det vittnar 132 rapporterade fall av barnäktenskap under förra året. Under drygt två år har bara ett enda rättsfall gällande äktenskapstvång lett till fällande dom.

Redan när frågan om barn- och tvångsäktenskap utreddes påpekades risken för kryphål i den nya lagen av en rad organisationer. Vi som undertecknar den här artikeln gick samman i ett nätverk mot barnäktenskap. Det som förenade oss var vår kritik mot delar av Göran Lambertz utredning och vår vilja att stoppa alla möjligheter att ingå eller erkänna barnäktenskap i Sverige.

Trots våra invändningar valde såväl utredaren som den dåvarande justitieministern Beatrice Ask att gå vidare på den inslagna linjen och inte förbjuda barnäktenskap som ingåtts i ett annat land innan ankomst till Sverige. Det talades dels om synnerliga skäl, dels om otillräcklig anknytning till Sverige som anledningar att erkänna barnäktenskap i vissa fall.

Två år senare har den svenska lagstiftningen blivit omkörd av både verkligheten och det allt mer aktiva internationella arbetet mot barnäktenskap. FN har skärpt tonen och i bland annat rådet för mänskliga rättigheter uttalat sig mot barnäktenskap. FN:s medlemsländer säger i de globala målen för hållbar utveckling att barnäktenskap ska avskaffas senast år 2030. Det ökar pressen på medlemsländerna inklusive Sverige att agera. Det ogiltigförklarar också argumentet att Sverige inte skulle kunna underkänna barnäktenskap som ingåtts i andra länder.

Både frivilligorganisationer och svenska myndigheter – den nationella samordnaren mot hedersrelaterat våld, Migrationsverket och Barnombudsmannen – har sett till att vi i dag har bättre kunskap än tidigare om situationen för barn som är bortgifta eller riskerar att giftas bort. Trots det är huvudregeln fortfarande att ett gift par där den ena eller båda parterna är omyndiga och över 15 år ska registreras som gifta och tillåtas bo tillsammans om orosanmälan saknas.

Det är hög tid att det offentliga Sverige en gång för alla gör upp med föreställningen att barnäktenskap alls ska få förekomma. Barnäktenskap måste per definition betraktas som ett tvång och ett övergrepp. Samhällets uppgift är att skydda barn mot sådana övergrepp. Vid sidan av tuffare lagstiftning krävs tydlig och enhetlig hantering i Sveriges kommuner av både svenska barn i farozonen och nyanlända unga som är gifta.

Dagens ansvariga ministrar, Åsa Regnér och Morgan Johansson, har aviserat ett utredningsförslag redan under året. Det, liksom den samsyn som sägs råda mellan riksdagspartierna, väcker hopp om att de kvarvarande bristerna i lagstiftningen och myndighetsutövningen ska kunna åtgärdas rimligt snabbt. Vi ser fram emot en ny utredning och kommer att noga övervaka att Sverige inte sviker unga flickor och pojkar ännu en gång.

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet

Sven-Erik Alhem, förbundsordförande Brottsofferjouren Sverige

Maria Andersson, generalsekreterare RFSU

Eva Brunne, biskop i Stockholms stift

Emilia Ericson, vice ordförande Förbundet Humanisterna

Zandra Kanakaris, ordförande Unizon

Heidi Knorn, ordförande Järfälla kvinnojour

Sara Mohammad, grundare och ordförande Riksorganisationen GAPF – glöm aldrig Pela och Fadime

Bahareh Mohammadi Andersson, sektionschef Familjefrid

Aisha Mussa Gaas, verksamhetschef Somaya Kvinno- och tjejjour

Eva Ohlsson, koordinator och utbildningsansvarig Bygga broar

Zinat Pirzadeh, författare och ståuppkomiker

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Juridiken kan arbeta för miljön

06 december, 2024 / Nyheter

Kan klimatarbetet få kraft av rättsväsendet? Kan vi lära av tidigare internationella succéer inom miljöområdet? Ja, det tror Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet. Under de senaste åren

Läs mer

Folkvalda deltar i kamp för rättvisa

05 december, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet förde under våren samman svenska riksdagsledamöter med ordföranden för statspartsmötet till ICC, finskan Päivi Kaukoranta. Också i omvärlden finns folkvalda som intresserar dig för domstolen och dess arbete.

Läs mer

Domstol i behov av stöd

04 december, 2024 / Nyheter

Internationella brottmålsdomstolen i Haag (ICC) utreder de värsta krigsbrotten och är flera mäktiga ledare på spåren. Samtidigt utsätts domstolen och den globala rättsskipningen för återkommande hot. Flera utmaningar stod på

Läs mer

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer