fbpx
4 april, 2017 / Debattartiklar

Sverige måste öka stödet till minhantering

Sverige har halverat sitt stöd till minhantering sedan 2012 och det globala stödet till minröjning och minskadade är det lägsta sedan 2005. De senaste årens negativa trend måste vända, kräver Svenska FN-förbundet och internationella kampanjen mot landminor, ICBL, i ett inlägg på Biståndsdebatten på FN-dagen mot landminor.

Nya siffror från Utrikesdepartementet visar att Sverige hör till de länder som under de senaste åren har minskat sitt stöd till minhantering. Förra året satsade regeringen 54,3 miljoner kronor på att motverka minor. Det är visserligen en liten ökning jämfört med 2015, men nästan en halvering jämfört med 2012 då det svenska minstödet uppgick till 95,4 miljoner kronor.

Den svenska minskningen är en del av en internationell trend. Det globala stödet till minhantering är det lägsta sedan 2005. I en debattartikel som publiceras på Biståndsdebatten på FN-dagen mot minor den 4 april kräver Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, och Megan Burke, chef för internationella kampanjen mot landminor, ICBL, att världens länder kraftsamlar för att en gång för alla göra sig av med minproblemet.

Över 6 000 människor skadades eller dödades av minor under 2015, enligt Landmine Monitor 2016 som är den senaste globala sammanställningen. Det är en ökning med 75 procent jämfört med året innan och den högsta siffran sedan 2006. Fyra av fem offer (78 procent) var civila. Mer än en tredjedel av dessa var barn.

FN-förbundet och ICBL påminner i artikeln också om vikten av att röja minor i konfliktländer som Demokratiska republiken Kongo och Colombia som ett led i arbetet för att minska osäkerheten och arbeta konfliktförebyggande. En annan viktig del är att arbeta för att fler stater ska ansluta sig till de internationella konventioner som finns och leva upp till sina åtaganden under dessa för att skapa en minfri värld. Trots uppslutningen kring Ottawakonventionen finns minor fortfarande utplacerade i 64 länder och territorier.

Läs hela artikeln på www.bistandsdebatten.se/exkldebattartiklar/sverige-maste-oka-stodet-till-minhantering/.

Kontaktuppgifter till artikelförfattarna:

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet, mobiltelefon 070-770 04 18

Megan Burke, chef för internationella kampanjen mot landminor, ICBL, e-postadress megan@icblcmc.org

In English: Article on support for mine action

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer