fbpx
FN har krävt att Sverige inrättar ett MR-institut. Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferré
25 oktober, 2019 / Debattartiklar

Svensk MR-institution inte en dag för tidigt

Sverige måste stå upp för arbetet med mänskliga rättigheter även på hemmaplan, skriver representanter för tretton organisationer i Upsala Nya Tidning.

Svenska regeringar har under mer än tio år fått kritik från FN för att Sverige till skillnad från många andra länder saknar en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter (MR-institution). Den dåvarande regeringen utlovade 2015 att tillsätta en sådan institution men frågan har sedan dess skickats fram och tillbaka mellan riksdag och regeringskansli. Vi, som representerar tolv svenska civilsamhällsorganisationer, välkomnar att statminister Stefan Löfven i sin regeringsförklaring nyligen meddelade att en MR-institution faktiskt ska inrättas. Hur det ska ske är dock fortfarande en öppen fråga.

Den 27 januari 2020 är det åter dags för Sverige att granskas i FN:s råd för mänskliga rättigheter i den så kallade universella periodiska granskningen (UPR). Granskningen är en av flera så kallade MR-mekanismer som FN har inrättat för att stärka de mänskliga rättigheterna i medlemsländerna. I praktiken äger den rum vart femte år och behandlar människorättssituationen i samtliga FN-stater. I stort sett avhandlas samtliga konventionsåtaganden om mänskliga rättigheter i medlemsstaterna.

Till grund för granskningen ligger statens egen nationella rapport om efterlevnaden av mänskliga rättigheter, uppgifter från FN:s människorättsmekanismer och rapporter från civilsamhället. I går, den 14 oktober, överlämnade regeringen sin rapport till FN. I samband med detta lyfter vi fram just behovet av en nationell oberoende institution för mänskliga rättigheter. Kravet ställer vi i en gemensam skuggrapport till FN.

Flera av de 154 rekommendationer som Sverige accepterade vid den senaste granskningen 2015 handlade om att inrätta en nationell oberoende institution för mänskliga rättigheter. Genom att ratificera FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning har Sverige också formellt åtagit sig att inrätta en sådan institution.

Vi välkomnar beskedet att en MR-institution ska inrättas liksom utredaren Lise Berghs förslag till utformning av en sådan institution. I vår gemensamma skuggrapport till FN betonar vi vikten av att regeringens löfte förverkligas, att den inrättas i enlighet med FN:s så kallade Parisprinciper och att institutionen ges grundlagsskydd. Vi understryker också att en MR-institution måste ges tillräckliga resurser för att på ett effektivt sätt skydda, främja och övervaka de mänskliga rättigheterna i Sverige. Regeringen har dock inte specificerat någon budget som möjliggör förberedelser för att en MR-institution ska kunna finnas på plats till 2021 i enlighet med utredningsförslaget.

Att inrätta en oberoende institution för mänskliga rättigheter som skyddar de grundläggande fri- och rättigheter är angeläget. En MR-institution fungerar som stöd för att höja kunskapsnivån hos både riksdag och regering, statliga myndigheter och andra berörda aktörer om vad det innebär att arbeta med mänskliga rättigheter i praktiken. Just nu hotas grundläggande fri- och rättigheter av antidemokratiska krafter i Sverige, Europa och resten av världen. Sverige behöver ta ett helhetsgrepp för att skydda, främja och övervaka människorättssituationen.

Sverige befinner sig många gånger i framkant i arbetet med att försvara och främja de mänskliga rättigheterna internationellt. Det är hög tid att Sverige står upp för arbetet med de mänskliga rättigheterna också på hemmaplan och visar att man tar sina internationella åtaganden på allvar.

Läs UPR-rapporten här.

Läs artikeln i Upsala Nya Tidning.

Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet
John Stauffer, chefsjurist Civil Rights Defenders
Rasmus Isaksson, ordförande DHR – Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Ulrika Strand, generalsekreterare Fonden för mänskliga rättigheter
Elisabeth Wallenius, ordförande Funktionsrätt Sverige
Mia Modig, ordförande Lika Unika
Sandra Ehne, ordförande RFSL
Hans Linde, förbundsordförande RFSU
Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare Teskedsorden
Stellan Gärde, ordförande Svenska avdelningen av Internationella Juristkommissionen
Ann Stödberg, ordförande Operation 1325
Anna Wigenmark, generalsekreterare på Ordfront
Gunilla Hallonsten, chef för avdelningen för kyrkoliv, Kyrkokansliet, Svenska kyrkan

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med Finlands FN-förbund.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer

Glädjande ICC-initiativ mot ryska krigsbrott i Ukraina

05 mars, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet välkomnar att Internationella brottmålsdomstolen har utfärdat arresteringsorder mot två ryska militärer för misstänkta krigsbrott i Ukraina.

Läs mer

Livsavgörande bistånd till Gaza måste utbetalas

01 mars, 2024 / Nyheter

Sveriges regering måste mot bakgrund av FN:s humanitära larmrapporter från Gaza betala frysta biståndsmedel till UNRWA snarast, säger Annelie Börjesson, ordförande i Svenska FN-förbundet.
Efter vädjan från sjutton humanitära organisationer meddelar EU-kommissionen på fredagen att man utbetalar 50 miljoner till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA.

Läs mer

Fortsatt stort förtroende för FN hos svenskarna 

01 mars, 2024 / Världshorisont

För fjärde året i rad har Svenska FN-förbundet gett Novus i uppdrag att samla in allmänhetens röster om FN. Pekka Johansson, pressekreterare och sakkunnig på förbundet, säger att det finns ett grundstöd för FN men att det inte ska tas för givet. 

Läs mer

FN-förbundet på Mänsklig Säkerhet: Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin

24 februari, 2024 / Nyheter

Inrätta FN-tribunal mot Vladimir Putin. Risken att egna ledare ska åtalas för krigsbrott får inte hindra inrättandet en internationell tribunal för aggressionsbrottet mot Ukraina, skriver Annelie Börjesson på tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion.

Läs mer