Under sommaren har en rad konflikter förvärrats med stort humanitärt lidande som följd. Det säkerhetsråd som Sverige nyligen valdes in i måste visa handlingskraft, skriver Aleksander Gabelic.
Sverige valdes i slutet av juni med över två tredjedelar av rösterna in i FN:s säkerhetsråd. Det är en glädjande framgång och ett styrkebesked. Rådsplatsen stimulerar till fortsatt diskussion om det svenska FN-medlemskapet och hur Sverige ska agera när man tillträder i januari. Rådet har redan nu en rad utmaningar på sitt bord, inte minst i form av flera konflikter som har förvärrats under sommaren.
I Sverige hör vi mest om utvecklingen i Syrien. Konflikten, som har pågått sedan 2011, har länge kallats världens största humanitära katastrof. Trots FN-ledda fredssamtal fortsätter striderna och i den belägrade staden Aleppo är vatten och mat bristvaror. Omkring 2 miljoner människor är instängda. FN uppmanar parterna i konflikten att stoppa krigshandlingarna och kräver minst 48 timmars eldupphör per vecka så att vatten- och elsystem kan lagas. Det ryska motförslaget om tre timmars vapenvila per dag är ett hån mot den svältande befolkningen.
Sydsudan blev självständigt 2011 och har sedan dess skakats av både inre stridigheter och konflikt med det gamla Sudan. Under sommaren har nya strider utbrutit. Över två miljoner människor har flytt sedan december 2013, FN-insatsen i landet har attackerats och en FN-utredning pekar på att regeringsstyrkor ligger bakom mord, våldtäkt och plundring. 700 miljoner dollar saknas till det humanitära hjälparbetet. Alldeles nyligen förlängdes och förstärktes mandatet för FN-styrkan. Beslutet måste förverkligas snarast.
I Mali stödjer Sverige och en rad andra länder inom ramen för FN-insatsen Minusma landets regering i kampen mot terrorgrupper. Ett fredsavtal finns men processen hotas av våldsincidenter, senast i början av augusti då en FN-soldat från Tchad dödades. Säkerhetsrådet har reagerat genom att den 29 juni besluta att skicka ytterligare 2 500 soldater samt materiel till Mali.
Burundi befinner sig i kris sedan förra sommaren då presidenten i strid med konstitutionen valde att sitta kvar på en tredje mandatperiod. Minst 500 personer har dödats och fredssamtal strandade tidigare i sommar. Liksom i Rwanda står hutuer mot tutsier och risk finns för att konflikten kan komma att etnifieras. FN beslutade nyligen att skicka en styrka om 228 poliser till landet, men också denna försiktiga åtgärd har mötts av motstånd från regeringen som hävdar att läget är under kontroll. Burundi är av särskilt intresse också för FN:s fredsbyggande kommission som inrättades för ett tiotal år sedan med aktivt stöd av bland andra Sverige.
FN:s säkerhetsråd är ifrågasatt efter misslyckandet i Syrien även om flera viktiga beslut har tagits under sommaren. En uppgift för Sverige som tillträdande medlem är att stå upp för omvärldens rätt att med stöd av FN-principen skyldighet att skydda intervenera när mänsklig säkerhet hotas. Att rådet kan fullgöra sina uppgifter är avgörande för internationell fred och säkerhet.
Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet
05 september, 2024 / Världshorisont
Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.
Läs mer05 augusti, 2024 / Debattartiklar
Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och
Läs mer12 juli, 2024 / Nyheter
Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.
Läs mer08 juli, 2024 / Nyheter
De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.
04 juli, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!
Läs mer20 juni, 2024 / Nyheter
Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.
14 juni, 2024 / Nyheter
Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.
Läs mer04 juni, 2024 / Nyheter
Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.
Läs mer02 juni, 2024 / Pressmeddelanden
Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.
Läs mer