Under sommaren har en rad konflikter förvärrats med stort humanitärt lidande som följd. Det säkerhetsråd som Sverige nyligen valdes in i måste visa handlingskraft, skriver Aleksander Gabelic.
Sverige valdes i slutet av juni med över två tredjedelar av rösterna in i FN:s säkerhetsråd. Det är en glädjande framgång och ett styrkebesked. Rådsplatsen stimulerar till fortsatt diskussion om det svenska FN-medlemskapet och hur Sverige ska agera när man tillträder i januari. Rådet har redan nu en rad utmaningar på sitt bord, inte minst i form av flera konflikter som har förvärrats under sommaren.
I Sverige hör vi mest om utvecklingen i Syrien. Konflikten, som har pågått sedan 2011, har länge kallats världens största humanitära katastrof. Trots FN-ledda fredssamtal fortsätter striderna och i den belägrade staden Aleppo är vatten och mat bristvaror. Omkring 2 miljoner människor är instängda. FN uppmanar parterna i konflikten att stoppa krigshandlingarna och kräver minst 48 timmars eldupphör per vecka så att vatten- och elsystem kan lagas. Det ryska motförslaget om tre timmars vapenvila per dag är ett hån mot den svältande befolkningen.
Sydsudan blev självständigt 2011 och har sedan dess skakats av både inre stridigheter och konflikt med det gamla Sudan. Under sommaren har nya strider utbrutit. Över två miljoner människor har flytt sedan december 2013, FN-insatsen i landet har attackerats och en FN-utredning pekar på att regeringsstyrkor ligger bakom mord, våldtäkt och plundring. 700 miljoner dollar saknas till det humanitära hjälparbetet. Alldeles nyligen förlängdes och förstärktes mandatet för FN-styrkan. Beslutet måste förverkligas snarast.
I Mali stödjer Sverige och en rad andra länder inom ramen för FN-insatsen Minusma landets regering i kampen mot terrorgrupper. Ett fredsavtal finns men processen hotas av våldsincidenter, senast i början av augusti då en FN-soldat från Tchad dödades. Säkerhetsrådet har reagerat genom att den 29 juni besluta att skicka ytterligare 2 500 soldater samt materiel till Mali.
Burundi befinner sig i kris sedan förra sommaren då presidenten i strid med konstitutionen valde att sitta kvar på en tredje mandatperiod. Minst 500 personer har dödats och fredssamtal strandade tidigare i sommar. Liksom i Rwanda står hutuer mot tutsier och risk finns för att konflikten kan komma att etnifieras. FN beslutade nyligen att skicka en styrka om 228 poliser till landet, men också denna försiktiga åtgärd har mötts av motstånd från regeringen som hävdar att läget är under kontroll. Burundi är av särskilt intresse också för FN:s fredsbyggande kommission som inrättades för ett tiotal år sedan med aktivt stöd av bland andra Sverige.
FN:s säkerhetsråd är ifrågasatt efter misslyckandet i Syrien även om flera viktiga beslut har tagits under sommaren. En uppgift för Sverige som tillträdande medlem är att stå upp för omvärldens rätt att med stöd av FN-principen skyldighet att skydda intervenera när mänsklig säkerhet hotas. Att rådet kan fullgöra sina uppgifter är avgörande för internationell fred och säkerhet.
Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet
30 mars, 2023 / Världshorisont
Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.
Läs mer27 mars, 2023 / Nyheter
Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet.
Läs mer21 mars, 2023 / Nyheter
Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.
Läs mer17 mars, 2023 / Världshorisont
Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.
Läs mer08 mars, 2023 / Nyheter
Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.
Läs mer07 mars, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som
Läs mer06 mars, 2023 / Nyheter
På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen
Läs mer