fbpx
Foto: UN Photo/Nektarios Markogiannis
8 september, 2019 / Debattartiklar

Stoppa svensk vapenexport till kriget i Jemen

Sveriges trovärdighet som fredsmäklare och humanitär aktör skadas av att vi inte har stoppat vapenexporten till Jemen, skriver nio fredsorganisationer i Göteborgs-Posten.

Svenska vapen används i kriget i Jemen. I en granskning gjord av TV4-nyheterna nyligen framkommer att svensk krigsmateriel kan kopplas både till strider och till den blockad som hindrar mat och förnödenheter från att nå civilbefolkningen, inte minst barnen. Nu måste regeringen gå från ord till handling och stoppa vapenexporten till kriget i Jemen.

Flera av oss har länge påpekat det inkonsekventa i att Sverige tillåter vapenexport till de länder som strider i Jemen samtidigt som utrikesminister Margot Wallström (S) tar diplomatiska initiativ för att skydda Jemens civilbefolkning.

Men om Sverige på allvar vill verka för att skydda civila måste regeringen även stoppa all export av svensk krigsmateriel till de krigförande parterna i Jemen. Att exportera vapen till konflikten och samtidigt försöka mäkla fred är både kontraproduktivt och oacceptabelt.

När vi ser sjukhus och skolor bli sönderbombade växer frustrationen och ilskan mot dem som fortsätter sälja vapen till förövarna. Jemen är en stor mottagare av humanitärt bistånd från Sverige. Biståndsmyndigheten Sida har avsatt 244 miljoner kronor för humanitärt stöd i Jemen under 2019. Sveriges trovärdighet som fredsmäklare och som humanitär aktör skadas allvarligt av att vi inte har stoppat vapenexporten. Det är inte logiskt att göra båda sakerna samtidigt och det är inte heller moraliskt försvarbart.

Kriget i Jemen har nu pågått i mer än fyra år och som i alla krig drabbas barnen värst. Mer än 2 500 barn har dödats i Jemen, över hälften av dem i flygattacker från den av Saudiarabien ledda koalitionen. Tusentals fler har blivit skadade för livet eller sett på när deras nära och kära skadats och dödats framför dem. Varje dag kämpar barnen i Jemen för att överleva hotet från bomber, svält och sjukdomar.

Rädda Barnen uppskattar att 85 000 barn kan ha dött av akut undernäring mellan maj 2015 och oktober 2018. Andra krigsbrott och grova övergrepp mot barn och vuxna, som attacker mot skolor och sjukhus, sexuellt våld och humanitär hjälp som förhindras komma fram, tillhör krigets vardag.

Svensk krigsmateriel har under hela denna period exporterats till bland annat Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, de två ledande länderna i den stridande koalitionen. Trots att flera folkvalda politiker reagerat med avsky mot detta har exporten inte stoppats.
I regeringsöverenskommelsen mellan S, L, MP och C enades partierna bland annat om att inte godkänna vapenexport till de icke-demokratier som deltar militärt i Jemenkriget. Den myndighet som prövar beslut om vapenexport, Inspektionen för strategiska produkter, har dock inte låtit detta ställningstagande påverka sina prövningar – och exporten har fortsatt.

Regeringen har ännu inte utnyttjat de möjligheter som finns för att fina ord och principiella avståndstaganden ska få praktisk betydelse för den faktiska exporten. Det svenska regelverket för vapenexport säger att krigsmateriel inte bör säljas till länder som är inblandade i krig och konflikt eller länder som allvarligt och omfattande kränker mänskliga rättigheter. I april 2018 trädde en ny krigsmateriellag i kraft som ska försvåra för export till länder med tveksam demokratisk status.

Kritik bemöts ibland med att inga nya tillstånd för export av krigsmateriel har getts, till Saudiarabien sedan 2013 och Förenade Arabemiraten sedan 2017 enligt Inspektionen för strategiska produkter. Det är bra att inga nya affärer godkänns, men det räcker tyvärr inte. Så länge som så kallade följdleveranser till tidigare affärer inte stoppas kommer exporten av svensk krigsmateriel fortsätta bidra till civila dödsoffer i Jemen.

Sedan kriget i Jemen startade har svenska företag enligt Svenska Freds sammanställning exporterat krigsmateriel för 716 miljoner kronor till sex av de stater som ingår i den Saudiledda koalitionen: Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain, Kuwait, Qatar och Jordanien. 2016 beviljades exportlicenser för vapenexport till Förenade Arabemiraten för 10,6 miljarder kronor – licenser som huvudsakligen gällde ett radar- och stridsledningssystem från den svenska vapentillverkaren Saab som inom kort kommer att exporteras. Om inte den svenska regeringen säger stopp.

Flera av koalitionsparterna har länge varit svenska vapenkunder och vi vet nu med säkerhet att svenska vapen också är en del av detta fruktansvärda krig.

Läckta dokument från den franska underrättelsetjänsten har visat att svenska stridsbåtar och en tidigare version av samma radarsystem har använts av koalitionen i kriget och TV4 har genom geolokalisering nyligen kunnat identifiera bland annat svenska kanoner och ammunition i krigszonen. De krigande parterna upprätthåller en blockad som förhindrar mat, medicin och förnödenheter att nå civilbefolkningen i Jemen. Att hindra hjälp från att nå behövande människor i en krigssituation är ett krigsbrott.

Frågan om staters ansvar för vapenexport aktualiserades i juni när en brittisk domstol beslutade att Storbritannien hade brutit mot lagen när landet godkände omfattande vapenexport till Saudiarabien utan tillräckliga prövningar om riskerna att bidra till människorättskränkningar och krigsförbrytelser i kriget i Jemen.

När TV4 nu har visat att svenska vapen kan ha använts för att begå krigsbrott i Jemen ställer vi åter frågan till regeringen: vilken ytterligare information behövs för att avsluta vapenexporten till de krigande parterna i Jemen?

Agnes Hellström, ordförande, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen
Anna Lindenfors, generalsekreterare Amnesty International i Sverige
Måns Molander, chef Human Rights Watch i Sverige och Danmark
Lise Bergh, ordförande Rädda Barnen i Sverige
Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan
Georg Andrén, generalsekreterare, Diakonia
Elin Liss, tf generalsekreterare för Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF)
Lotta Sjöström Becker, generalsekreterare för Kristna Fredsrörelsen
Annelie Börjesson, ordförande Svenska FN-förbundet

Läs artikeln i Göteborgs-Posten.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

De globala målen är vår kompass

19 september, 2023 / Blogg

Vi måste agera mer och vi måste agera fortare, skriver Annelie Börjesson inför FN:s högnivåvecka som startar i New York. Nu startar FN:s generalförsamling och samtidigt hålls flera toppmöten i

Läs mer

Två FN-vänner om FN-hösten 2023 

19 september, 2023 / Världshorisont

Vilka utmaningar står FN inför efter coronapandemin och med pågående krig och klimatkris i världen? Vilken roll kan och bör Sverige spela? Vi ställde några frågor till Olof Skoog, EU:s

Läs mer

Halvtid för Agenda 2030: ”Omställning till hållbar utveckling är möjligt – och oundvikligt” 

15 september, 2023 / Världshorisont

I år har halva tiden gått för genomförandet av Agenda 2030 och de 17 globala målen för hållbar utveckling. Den 18-19 september samlas världens länder vid ett FN-toppmöte om de

Läs mer

Sveriges Agenda 2030-samordnare: “Politiskt ledarskap saknas för den omställning som krävs” 

12 september, 2023 / Världshorisont

Forskningen pekar på att vårt samhälle måste transformeras men inga ledande svenska politiker har hittills visat det politiska mod som krävs för en så genomgripande förändring. Det säger Gabriel Wikström,

Läs mer

Fredsdagen: FN-förbund samlade till fredsklocka

12 september, 2023 / Nyheter

Sextiofem FN-förbund i hela världen la grunden för den japanska fredsklockan i FN-högkvarteret. FN-chefen António Guterres ringer i klockan den 13 september för att uppmärksamma internationella fredsdagen. Den japanska fredsklockan

Läs mer

Skriv under för hållbar utveckling!

08 september, 2023 / Nyheter

De globala målen är världens enda plan för framtiden – och den enda vägen ut ur vår tids kriser. Var med och skriv under vårt upprop för hållbar utveckling! Globala

Läs mer

Tanzanias FN-förbund mobiliserar för att möta klimatkrisen 

08 september, 2023 / Världshorisont

I Tanzania i Östafrika har klimatförändringar stor påverkan på vardagen. Landets FN-förbund jobbar med en bred palett av aktiviteter för att minska utsattheten hos sårbara samhällen.  Tanzania drabbas redan av

Läs mer

Nytt FN-år med fokus på hållbarhet och samarbete

07 september, 2023 / Nyheter

I samband med generalförsamlingens öppnande hålls toppmöten om bland annat hållbarhet, klimatet, kärnvapen och FN:s framtid. Vi listar mötena som ingen bör missa! Det nya FN-året inleds när generalförsamlingens 78:e

Läs mer

Sverige bör delta i FN-manifestation mot kärnvapen

03 september, 2023 / Debattartiklar

FN-mötet om kärnvapen den 26 september är ett tillfälle för Sveriges regering att ställa sig bakom kravet på totalt avskaffande, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer