fbpx
Foto: Hasan Almas/Unsplash
21 mars, 2019 / Debattartiklar

Stoppa extremistorganisationer i Sverige

Efter terrorattacken i Nya Zeeland och debatten om IS-återvändare bör regeringen snarast tillsätta den utlovade utredningen om våldsbejakande organisationer, skriver Annelie Börjesson på webbplatsen Mänsklig säkerhet på FN-dagen mot rasism.

Ingen vet var terrorn slår till nästa gång. Det högerextremistiska terrorattentatet i Nya Zeeland och diskussionen om återvändande IS-terrorister påminner om att alla länder är sårbara. I sin årsbok varnar Säkerhetspolisen för att den våldsbejakande islamistiska miljön och vit makt-miljön utgör hot också i Sverige. Dessa hot måste tas på allvar.

På FN:s internationella dag för avskaffandet av alla former av rasdiskriminering finns det skäl att ifrågasätta hur våldsbejakande, antidemokratiska och rasistiska organisationer behandlas i Sverige. Extremister skapar oro och splittring genom att attackera det öppna och demokratiska samhället på gator och torg och agera i sociala medier i syfte att sprida sitt budskap och vinna anhängare.

Förenings- och yttrandefriheten är hörnpelare i ett öppet, tolerant och demokratiskt samhälle. Dessa friheter får inte missbrukas av krafter som använder våld och hot. Sverige har gång på gång fått kritik från FN:s kommitté mot rasism för avsaknaden av ett förbud mot organisationer som hetsar mot folkgrupper på grund av ras, etnicitet eller religiös tillhörighet. Svenska regeringar har svarat att hatbrottslagstiftningen är tillräcklig som den är eftersom enskilda individer kan lagföras.

Mycket pekar dock på att lagen inte tillämpas i tillräcklig utsträckning. Våldsamma organisationer angriper enskilda och sprider hotfull propaganda. Internet har blivit en plattform för hot och hat. Demonstrations- och mötestillstånd ges till organisationer utan en helhetsbedömning av följderna för utsatta grupper och minoriteter. Det blev tydligt i Almedalen och i Göteborg 2018 då bland andra RFSL och Judiska församlingen drabbades. Poliser som var med under 1990-talets extremistvåg i Sverige har ifrågasatt att ingripande inte sker i samma utsträckning som då och bland annat konstaterat att våldsbejakande grupper inte nödvändigtvis måste marschera i städers centrala delar.

Regeringsformens andra kapitel, paragraf 24, medger ett förbud mot sammanslutningar som ”innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande”. Svenska myndigheter, särskilt polisen, måste i större utsträckning bekämpa antidemokratiskt och rasistiskt våld och hot utifrån lagrum som faktiskt finns.

I terrordådet på Drottninggatan i Stockholm 2017 dödades fem människor. Nu skärps äntligen terrorlagstiftningen. Också en skärpning av lagstiftningen mot våldsbejakande, antidemokratisk och rasistisk organisering och aktiviteter krävs. Det handlar även om att tillämpa gällande lag – och se till att det faktiskt ska vara besvärligt att vara extremist i Sverige.

Kampen mot den internationella terrorismen handlar om att skydda människor i vardagen men också om att försvara vår demokrati. Vi som engagerar oss i det fredliga Folkrörelsesverige accepterar inte att extremister kidnappar våra offentliga rum. Därför överlämnar vi i dag på FN-dagen mot rasism ett brev till justitieminister Morgan Johansson med uppmaningen att påskynda tillsättandet av den utredning om åtgärder mot våldsbejakande organisationer som regeringen har utlovat. Vi uppmuntrar också till fortsatt dialog mellan Regeringskansliet och civilsamhällets organisationer.

Kampen mot extremismen är en fråga för hela det svenska samhället.

Läs artikeln på Mänsklig säkerhet.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer