fbpx
4 september, 2018 / Debattartiklar

Politiker, världen är ert ansvar!

Svenska FN-förbundet och ett femtiotal andra organisationer i nätverket Concord  kräver i en debattartikel inför valet att våra folkvalda tar större ansvar för omvärldsfrågorna.

Nyckelpolitiker inom riksdagspartier från höger till vänster på den politiska skalan ställer sig bakom civilsamhällets politiska krav för en rättvis och hållbar global utveckling. Det är bra, men långt ifrån tillräckligt. För att lösa de kriser som världen står inför måste globala frågor genomsyra hela partiernas politik och ges extra fokus efter valet.

Fattigdom, hoten mot demokratin, klimatkrisen och andra kriser som tvingar människor att fly är några av många exempel på globala utmaningar som partierna i Sverige aktivt måste ta sig an efter valet.

För att ge globala frågor en plats i valrörelsen frågade 51 organisationer bakom valmanifestet #hjärtavärlden, utvalda riksdagspolitiker om de ställer sig bakom våra krav för en rättvis och hållbar global utvecklingspolitik.

Nu har vi fått svar och kan konstatera att 20 politiker med ansvar för nyckelområden för en hållbar global utveckling valt att offentligt ställa sig bakom manifestet #hjärtavärlden. Politikerna som tillfrågats är till exempel partiernas talespersoner för utrikes-, migrations- eller miljöfrågorna.

Civilsamhällets krav som politikerna sluter upp bakom är att de ska föra en politik som:

  • Står upp för människors rätt att göra sina röster hörda i en tid då hoten ökar mot försvarare av mänskliga rättigheter, demokrati och miljö.
  • Skapar en hållbar, fredlig och rättvis utveckling så att de Globala målen uppfylls till år 2030, där all politik sätter mänskliga rättigheter först när intressekonflikter uppstår.
  • Påskyndar arbetet för att minska våra klimatpåverkande utsläpp, oavsett i vilket land de sker, och ökar stödet till låginkomstländer som drabbas hårt av klimatförändringarna.
  • Ökar jämställdheten och står upp för allas lika rättigheter genom en verkligt feministisk utrikespolitik.
  • Fortsätter att lägga 1 procent av BNI på internationellt bistånd. Pengarna ska användas på ett sätt som värnar om biståndets unika roll för att bekämpa fattigdom och främja en hållbar, demokratisk utveckling.
  • Står upp för en human migrations- och flyktingpolitik, försvarar asylrätten och skapar säkra och lagliga vägar in i Europa.

Politikerna som står bakom kraven i #hjärtavärlden kommer från både höger och vänster på den politiska skalan. Bredden visar att det finns förutsättningar för partierna att efter valet nå nya överenskommelser och bygga vidare på den globala utvecklingspolitik som de redan enats om.

Att det inom riksdagspartierna finns politiker som, precis som vi i civilsamhället, vill säkerställa att Sverige bidrar till politiska lösningar på global nivå är viktigt. Deras arbete med att driva frågorna är avgörande för hur partierna formar sin globala utvecklingspolitik.

Samtidigt är de enskilda politikernas engagemang för de globala utvecklingsfrågorna inte alls i paritet med världens kriser och utmaningar. Vår granskning av partiernas internationella politik, som vi presenterade i juni, visar att partierna inte prioriterar de här frågorna i den omfattning som krävs.

För att Sverige ska kunna bidra till globala lösningar behövs det betydligt fler än enskilda politikers engagemang. Politiska lösningar på de kriser och utmaningar vi står inför kräver ett globalt perspektiv i all politik, inte bara i utrikespolitiken eller biståndet. De viktigaste globala utvecklingsfrågorna måste prioriteras. Särskilt i en tid då människors lika värde ifrågasätts och det politiska tonläget stundtals är hårt och nationalistiskt. Då behöver vi istället ett ännu större fokus på människors grundläggande rättigheter och ansvar för vår miljö.

Vi, 49 organisationer med hundratusentals medlemmar, vill att politiker ska stå upp för de gemensamma överenskommelser som finns. Till exempel FN:s konventioner om mänskliga rättigheter, flyktingkonventionen och de globala målen för hållbar utveckling, som världens länder lovat att leva upp till för att skapa en bättre värld.

Att politiska beslut som tas i Sverige påverkar människor i andra länder och det som händer i andra länder påverkar oss är en självklarhet som vi tvingas påminna politiker om, särskilt i valtider. Det är just därför som riksdagspartierna behöver värna global rättvisa, nu och efter valet.

Läs artikeln hos Altinget.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
- Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer

Uttalanden vid FN-förbundets kongress 2024

02 juni, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kongress 2024 antog uttalanden till stöd för civilsamhället i Georgien samt för FN-förbudet mot kärnvapen.

Läs mer

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer