fbpx
24 oktober, 2022 / Debattartiklar

Orolig värld kräver aktiv FN-politik

Aktivt svenskt FN-engagemang stärker säkerheten och tryggheten för alla som lever i Sverige, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för den lokala FN-rörelsen i hela landet.

Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) tillträder i en tid av internationell oro. Kriget i Ukraina påverkar säkerheten för alla som bor i vårt land. Pandemin får stora konsekvenser för de mest utsatta men också för människor i rika länder. Den globala uppvärmningen orsakar rekordvärme, skogsbränder och översvämningar.

Svenska FN-förbundet tillfrågade inför valet samtliga riksdagspartier om deras syn på FN och på biståndet. Att FN ska vara en stark organisation är en utbredd uppfattning liksom hållningen att FN bör reformeras för att möta framtidens krav. Svaren är glädjande. FN-arbetet är beroende av medlemmarnas politiska och ekonomiska stöd. Aktivt svenskt FN-engagemang – inklusive bidrag till det långsiktiga bistånd som kanaliseras genom FN – stärker säkerheten och tryggheten även för oss som lever i Sverige.

Rysslands invasion av grannlandet Ukraina har i FN fördömts av en stor majoritet av världens länder. Ännu tydligare fördömdes Rysslands annektering av fyra ryskockuperade områden nyligen. Att trycket på Ryssland upprätthålls signalerar att andra auktoritära regimer – Kina, Nordkorea – ska avhålla sig från att följa Putins exempel. Globala normer, som försvar för folkrätten och FN-stadgan, sätts i FN som är unikt även som mötesplats och aktör.

Sverige har under drygt sju decennier som FN-medlem drivit de frihetliga och demokratiska värden som också är grunden för bland annat EU-samarbetet. Också dessa universella värden behöver försvaras mot bakgrund av att demokrati och mänskliga rättigheter är på tillbakagång även i västvärlden.

Över 100 000 svenskar har haft uppdrag i FN – från insatser i det fredsfrämjande och humanitära arbetet till generalsekreterarämbetet. Som medlem i FN:s säkerhetsråd har Sverige verkat för konfliktförebyggande, jämställdhet, humanitära frågor och kontakter med civilsamhället. Allt detta har gett Sverige inflytande i världsorganisationen.

Svenska FN-förbundet och våra lokalföreningar i hela landet bidrar genom FN-information, utbildning och insatser för demokrati i Östeuropa och flickors rättigheter i Afrika till kunskap och engagemang i FN-frågorna. Vi samlar enskilda, organisationer, skolor och företag som vill att Sverige ska vara en stark internationell röst även i fortsättningen.

När omvärlden flyttar in i våra vardagsrum behöver Sverige tala klarspråk om massförstörelsevapen, jämställdhet och i kampen mellan demokratier och diktaturer. Vi ser fram emot att fortsätta dialogen med våra folkvalda i kommuner och riksdag – och med Sveriges nya regering. Ett starkt FN och en stark svensk röst i FN krävs mer än någonsin för att hantera utmaningarna i vår omvärld och värna vår och andras fred och frihet.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer