fbpx
6 augusti, 2019 / Debattartiklar

Nej till kärnvapen!

Jens Petersson, Svenska FN-förbundet, och Jan Lindelöf, ordförande i Kristianstads FN-förening, uppmärksammar årsdagen av bombningen av Hiroshima.

Den 6 augusti uppmärksammas världen över årsdagen av den första gång kärnvapen användes i krig, bombningen av Hiroshima i augusti 1945.

Setsuko Thurlow, en av de som överlevde den händelsen, har vikt en stor del av sitt liv åt arbete för kärnvapennedrustning. Inte sällan har hon upplevt att Sverige varit ett av de länder som stått starkast på hennes sida, men denna sommar är hon besviken.

– Jag är djupt besviken, vi hade räknat med Sverige. Sverige har en historia av att stödja humanitära frågor och nedrustning, säger Setsuko Thurlow.

Hennes besvikelse riktar sig mot att den svenska regeringen i sommarstiltjen passade på att meddela att den inte i nuläget kommer att skriva under FN:s kärnvapenförbud TPNW.

Vi delar Setsukos besvikelse fullt ut. Men vi är inte de som ger upp i första taget.

Enligt utrikesminister Margot Wallström kan regeringen komma att pröva frågan igen, t ex om det visar sig att nästa års översyn av ett annat rustningskontrollavtal, NPT, inte leder till några löften om nedrustning av kärnvapenarsenalerna.

Svenska FN-förbundet vill se kärnvapenstaterna och dess allierade ta konkreta steg för nedrustning under den översynskonferensen. I dagsläget finns dock inga tecken på att så kommer att ske.

Faktum är att stödet för TPNW är en motreaktion just mot de brutna löftena inom NPT. Det är förstås bra om Sverige vill pressa kärnvapenstaterna även inom NPT, men det är mycket illa att vi skjuter upp ett svenskt stöd till FN:s kärnvapenförbud.

Ett annat argument från regeringen är att det saknas stöd i riksdagen. Det är sant och vår besvikelse riktas förstås mot alla partier som motsätter sig en svensk anslutning till TPNW.

Ett argument bland några riksdagspartier (och från Socialdemokraternas försvarsminister Peter Hultqvist) är att ett stöd för TPNW kan störa vår goda relation med USA och Storbritannien. Att relationen med Trump tillåts vara viktigare än vårt arbete för nedrustning är en skrämmande tanke och något som sporrar oss – och alla andra folkrörelser – att jobba än mer intensivt för att Sverige ska ta ställning för TPNW.

Av de remissvar regeringen fått in i frågan inför sitt beslut står det klart att det finns en tydlig skiljelinje i frågan. Snart sagt alla folkrörelser som lämnat in remissvar vill se en svensk anslutning till konventionen och snart sagt alla försvarspolitiska intressenter har avrått.

Ett häpnadsväckande remissvar är det från den svenska Försvarsmakten som säger att ”…när kärnvapenstater är med i multinationella operationer och försvarsövningar, så finns det alltid en implicit nukleär dimension.”

Budskapet har tidigare varit att Sveriges samarbete med Nato inte har med kärnvapen att göra. Men regeringens agerande nu, och Försvarsmaktens syn på saken, visar att detta inte är så tydligt som regeringen velat ge intryck av. Agerandet väcker frågor om vilken ”nukleär dimension” det är vi accepterar vid försvarsövningar med Nato.

Läs artikeln i Kristianstadsbladet.

 

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

För lite, för sent – otillfredsställande resultat från COP 29 

26 november, 2024 / Nyheter

Låsta positioner, svåra förhandlingar, stark polarisering och otillfredsställande resultat – så kan utfallet av COP 29 i Baku summeras.  FN:s 29:e klimatmöte COP 29 avslutades på övertid. Parterna kom till

Läs mer

FN-filuren hjälper elever att få Världskoll i skolan

21 november, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet inbjuder grundskolor i hela Sverige att delta i projektet Världskoll i skolan. Från höstterminen 2025 får landets elever hjälp av FN-filuren att öka sin kunskap om FN:s arbete med de globala målen, klimatet och mänskliga rättigheter. Nitton skolor deltar redan nu i ett inledande pilotprojekt.

Läs mer

Tusen dagar sedan Rysslands invasion – Ukraina behöver mer stöd

18 november, 2024 / Nyheter

Tisdagen den 19 november markerar 1 000 dagar sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina den 24 februari 2022. Svenska FN-förbundet upprepar kravet på fortsatt politiskt, humanitärt, juridiskt och militärt stöd till Ukraina.

Läs mer

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer