fbpx
29 maj, 2016 / Debattartiklar

Minor ett hot mot Agenda 2030

Sveriges regering har minskat stödet till minröjning med 37 procent sedan 2013, skriver Aleksander Gabelic och Linda Nordin i Upsala Nya Tidning.

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin (MP) fortsätter sitt uppdrag även efter veckans regeringsombildning och blir dessutom klimatminister. Sveriges samarbete med omvärlden i frågor som rör global utveckling är ett allt viktigare ansvarsområde, inte minst sedan världens länder antog de nya globala målen för ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar utveckling i FN förra hösten.

I de nya globala målen sägs att ingen ska lämnas utanför den globala utvecklingen. En framgång för Sveriges regering i förhandlingarna inför toppmötet i FN var mål 16 om fredliga samhällen, god samhällsstyrning och uppbyggande av rättsstater. Målet är särskilt viktigt för länder som har befunnit sig eller befinner sig i konflikt.

Mål 16 säger bland annat att staterna ska minska våldet och våldsrelaterade dödsfall. Det också nära förknippat med mål 5 om flickors och kvinnors rättigheter och med förutsättningarna att förverkliga en feministisk utrikespolitik.

Biståndsminister Lövin skrev tillsammans med utrikesminister Margot Wallström i veckan i UNT om utdragna och återkommande kriser. Vi vill påminna om de tiotusentals personminor som bidrar till att förlänga krig och konflikter. Minor som ligger gömda i marken skadar och dödar även när kriget är slut. De orsakar skador i årtionden även efter att freden har kommit. Minor hindrar barn från att gå i skolan, bönder från att bruka sina marker och flyktingar från att återvända hem när kriget är slut. Åtta av tio som skadas eller dödas av minor är civila. Många som drabbas är barn.

Trots hotet från gömda minor har Sveriges regering enligt Land Mine Monitor Report 2015 minskat stödet till minröjning med 37 procent sedan 2013. Det är en felaktig väg som går stick i stäv med regeringens ambition att prioritera målet om fredliga samhällen.

Människor måste få möjlighet att bygga upp sina liv efter krig och konflikter. Det är också nödvändigt för att människor ska kunna gå vidare och återfå hoppet inför framtiden och för att samhällen ska kunna återuppbyggas.

FN röjer minor, utbildar barn och unga om hur man minskar risken att bli skadad eller dödad av en mina och ger stöd till drabbade. Det är bokstavligen talat livsviktiga insatser som kräver omvärldens stöd, vilket också framhålls i de nya globala målen. För detta arbete är FN beroende av bidrag från regeringar, organisationer och enskilda.

Minor dödar. Det ser vi bland annat i Kambodja, Demokratiska republiken Kongo och Syrien där personminor används i den drygt fem år långa konflikten. Från och med den 29 maj, som är internationella dagen för FN:s fredsbevarande personal, uppmuntrar vi på motminor.fn.se människor i hela landet att ställa sig bakom vårt krav att Sverige och andra länder måste öka stödet till FN:s arbete mot minor och ge hjälp till människor som drabbats.

En minfri värld är möjlig – och en förutsättning för att nå målet om fredlig och hållbar utveckling.

Aleksander Gabelic, ordförande i Svenska FN-förbundet
Linda Nordin, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer