fbpx
6 augusti, 2018 / Debattartiklar

Minnesdagar som manar till kärnvapenförbud

De många offren för bomberna i Hiroshima och Nagasaki påminner om behovet av ett globalt förbud mot kärnvapen som också Sverige står bakom, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson.

Den 6 och 9 augusti 1945 fälldes historiens första och hittills enda atombomber i krig över de japanska städerna Hiroshima och Nagasagi. Bomberna dödade ett par hundra tusen människor och tusentals vårdas fortfarande, drygt 70 år senare, på sjukhus. Kärnvapnen blev tidigt en fråga för fredsorganisationen FN.

Hotet om att kärnvapen skulle kunna användas igen aktualiseras av den utdragna dispyten mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un. Dagens kärnvapen är tusentals gånger kraftfullare än 1940-talets. Två miljoner invånare i Sydkoreas huvudstad Seoul skulle dödas om staden träffades av en bomb av den storlek som Nordkorea har provsprängt under senare år.

På 1960-talet fick världen det så kallade ickespridningsavtalet. Tanken var att inga fler länder skulle få skaffa kärnvapen och att de som redan hade vapnen skulle avskaffa sina bestånd. Så har det inte blivit.

Den i särklass största andelen av världens kärnvapen finns i USA och Ryssland. Trots nedrustningslöftet i ickespridningsavtalet har kärnvapenstaterna tillsammans behållit tusentals kärnvapen i sina arsenaler. I stället för att förhandlas bort har vapnen getts en ökande roll i ländernas militära planering. Dessutom har nya kärnvapenstater tillkommit.

Kärnvapenländernas ovilja att nedrusta har drivit fram en motreaktion i form av ett internationellt avtal mot kärnvapen, framröstat av 122 stater i FN förra sommaren. Avtalet stärker arbetet mot kärnvapen och minskar drivkraften att sprida dem. Pressen på kärnvapenländerna att nedrusta ökar med ett globalt förbud.

Också Sveriges säkerhetspolitiska situation gagnas av en tydlig FN-linje mot kärnvapen. En sådan förespråkas också av FN-chefen Guterres som under våren åter har framhållit sitt krav på en kärnvapenfri värld. Sverige är och måste förbli ett land som står upp för nedrustning och mänsklig säkerhet. Våra militära samarbeten vilar heller inte på kärnvapenöverenskommelser och Sverige har tydligt deklarerat att kärnvapen inte är tillåtna på svenskt territorium.

En FN-konvention mot kärnvapen är normgivande och kan i förlängningen förhindra katastrofalt mänskligt lidande. Svenska FN-förbundet höll kongress under sommaren och upprepade kravet på svensk ratificering av FN-avtalet. Årsdagarna av bomberna över Hiroshima och Nagasaki påminner om att Sveriges regering och Sveriges riksdag måste ta denna mänsklighetens ödesfråga på största allvar.

FN-avtalet mot kärnvapen (pdf)

FN-chefen António Guterres ringer i den japanska fredsklockan som skänktes av det japanska folket till FN 1954. Foto: UN Photo/Eskinder Debebe.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer