fbpx
António Guterres fortsätter arbetet för jämställdhet inom FN. Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferré
7 mars, 2019 / Debattartiklar

FN-reformer för ökad jämställdhet

FN ska föregå med gott exempel i jämställdhetsarbetet, skriver Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen.

Bilden av FN som byråkratiskt lever kvar på flera håll men faktum är att världsorganisationen har tagit flera steg mot större öppenhet och effektivitet. Valet av generalsekreterare António Guterres för drygt två år sedan föregicks av utfrågningar både i och utanför FN. Ett annat exempel är de webbsända förhören från FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève där FN:s experter och världens frivilligorganisationer, bland dem Svenska FN-förbundet, ställer regeringarna till svars.

Förändringarnas vindar påverkar också kvinnors situation i och utanför FN-systemet. Jämställdhetsfrågorna har vunnit mark tack vare målmedvetet arbete och initiativ som metoo-uppropet. Den förre FN-chefen Ban Ki-moon tillsatte fler kvinnor på höga FN-poster än hans företrädare tillsammans. António Guterres har fortsatt på samma linje och för första gången någonsin finns nu fler kvinnor än män bland höga FN-chefer. Flera av dessa kvinnor är svenska vilket är ett uttryck för det förtroende som Sverige åtnjuter som FN-medlem.

Utvecklingsavtalet Agenda 2030 med de globala målen kräver ökad jämställdhet och stärkta rättigheter för flickor och kvinnor. I maj 2018 antog generalförsamlingen en resolution om reformering av FN:s utvecklingssystem. Arbetet, med syftet att mer effektivt kunna genomföra Agenda 2030 i medlemsländerna, startar nu.

I mer än tio år har FN haft nolltolerans mot sexuella kontakter mellan FN-anställda och civila. Ett fåtal av FN:s 100 000 anställda i fält missbrukar trots det sin ställning. Efter att FN-svensken Anders Kompass larmade om övergrepp som begåtts av fransk militär fick FN-systemet i uppdrag att se över sina rutiner. Avskedandet av chefen för FN-insatsen i Centralafrikanska republiken var en nödvändig åtgärd. FN behöver också medlemsländernas hjälp att åtala och straffa förövare. Också trakasserier och övertramp som har rapporterats inifrån FN-organisationen måste bekämpas.

Sverige hör till de länder som agerar mest kraftfullt i FN för att stärka jämställdheten. Under det svenska medlemskapet i FN:s säkerhetsråd 2017-2018 framhölls bland annat kvinnors roll i fredsprocesser och dialogen med frivilligorganisationer, inte minst kvinnoorganisationer. I säkerhetsrådets beslut syns nu en ökad medvetenhet om jämställdhetsfrågorna.

På hemmaplan måste Sverige arbeta vidare för att uppfylla mål 5 i de globala målen som handlar om jämställdhet. Straffen för barnäktenskap och könsstympning har skärpts. Vi måste fortsätta att bekämpa det hedersförtryck som finns också i Sverige och säkerställa att samhället står på flickornas och kvinnornas sida.

FN ska föregå med gott exempel i jämställdhetsarbetet. Internationella kvinnodagen är ett tillfälle att framhålla de framsteg som gjorts – och att påminna om de utmaningar som fortfarande finns.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer