fbpx
Koll & kommentar
António Guterres fortsätter arbetet för jämställdhet inom FN. Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferré
7 mars, 2019 / Debattartiklar

FN-reformer för ökad jämställdhet

FN ska föregå med gott exempel i jämställdhetsarbetet, skriver Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen.

Bilden av FN som byråkratiskt lever kvar på flera håll men faktum är att världsorganisationen har tagit flera steg mot större öppenhet och effektivitet. Valet av generalsekreterare António Guterres för drygt två år sedan föregicks av utfrågningar både i och utanför FN. Ett annat exempel är de webbsända förhören från FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève där FN:s experter och världens frivilligorganisationer, bland dem Svenska FN-förbundet, ställer regeringarna till svars.

Förändringarnas vindar påverkar också kvinnors situation i och utanför FN-systemet. Jämställdhetsfrågorna har vunnit mark tack vare målmedvetet arbete och initiativ som metoo-uppropet. Den förre FN-chefen Ban Ki-moon tillsatte fler kvinnor på höga FN-poster än hans företrädare tillsammans. António Guterres har fortsatt på samma linje och för första gången någonsin finns nu fler kvinnor än män bland höga FN-chefer. Flera av dessa kvinnor är svenska vilket är ett uttryck för det förtroende som Sverige åtnjuter som FN-medlem.

Utvecklingsavtalet Agenda 2030 med de globala målen kräver ökad jämställdhet och stärkta rättigheter för flickor och kvinnor. I maj 2018 antog generalförsamlingen en resolution om reformering av FN:s utvecklingssystem. Arbetet, med syftet att mer effektivt kunna genomföra Agenda 2030 i medlemsländerna, startar nu.

I mer än tio år har FN haft nolltolerans mot sexuella kontakter mellan FN-anställda och civila. Ett fåtal av FN:s 100 000 anställda i fält missbrukar trots det sin ställning. Efter att FN-svensken Anders Kompass larmade om övergrepp som begåtts av fransk militär fick FN-systemet i uppdrag att se över sina rutiner. Avskedandet av chefen för FN-insatsen i Centralafrikanska republiken var en nödvändig åtgärd. FN behöver också medlemsländernas hjälp att åtala och straffa förövare. Också trakasserier och övertramp som har rapporterats inifrån FN-organisationen måste bekämpas.

Sverige hör till de länder som agerar mest kraftfullt i FN för att stärka jämställdheten. Under det svenska medlemskapet i FN:s säkerhetsråd 2017-2018 framhölls bland annat kvinnors roll i fredsprocesser och dialogen med frivilligorganisationer, inte minst kvinnoorganisationer. I säkerhetsrådets beslut syns nu en ökad medvetenhet om jämställdhetsfrågorna.

På hemmaplan måste Sverige arbeta vidare för att uppfylla mål 5 i de globala målen som handlar om jämställdhet. Straffen för barnäktenskap och könsstympning har skärpts. Vi måste fortsätta att bekämpa det hedersförtryck som finns också i Sverige och säkerställa att samhället står på flickornas och kvinnornas sida.

FN ska föregå med gott exempel i jämställdhetsarbetet. Internationella kvinnodagen är ett tillfälle att framhålla de framsteg som gjorts – och att påminna om de utmaningar som fortfarande finns.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer