fbpx
António Guterres fortsätter arbetet för jämställdhet inom FN. Foto: UN Photo/Jean-Marc Ferré
7 mars, 2019 / Debattartiklar

FN-reformer för ökad jämställdhet

FN ska föregå med gott exempel i jämställdhetsarbetet, skriver Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen.

Bilden av FN som byråkratiskt lever kvar på flera håll men faktum är att världsorganisationen har tagit flera steg mot större öppenhet och effektivitet. Valet av generalsekreterare António Guterres för drygt två år sedan föregicks av utfrågningar både i och utanför FN. Ett annat exempel är de webbsända förhören från FN-kontoret för mänskliga rättigheter i Genève där FN:s experter och världens frivilligorganisationer, bland dem Svenska FN-förbundet, ställer regeringarna till svars.

Förändringarnas vindar påverkar också kvinnors situation i och utanför FN-systemet. Jämställdhetsfrågorna har vunnit mark tack vare målmedvetet arbete och initiativ som metoo-uppropet. Den förre FN-chefen Ban Ki-moon tillsatte fler kvinnor på höga FN-poster än hans företrädare tillsammans. António Guterres har fortsatt på samma linje och för första gången någonsin finns nu fler kvinnor än män bland höga FN-chefer. Flera av dessa kvinnor är svenska vilket är ett uttryck för det förtroende som Sverige åtnjuter som FN-medlem.

Utvecklingsavtalet Agenda 2030 med de globala målen kräver ökad jämställdhet och stärkta rättigheter för flickor och kvinnor. I maj 2018 antog generalförsamlingen en resolution om reformering av FN:s utvecklingssystem. Arbetet, med syftet att mer effektivt kunna genomföra Agenda 2030 i medlemsländerna, startar nu.

I mer än tio år har FN haft nolltolerans mot sexuella kontakter mellan FN-anställda och civila. Ett fåtal av FN:s 100 000 anställda i fält missbrukar trots det sin ställning. Efter att FN-svensken Anders Kompass larmade om övergrepp som begåtts av fransk militär fick FN-systemet i uppdrag att se över sina rutiner. Avskedandet av chefen för FN-insatsen i Centralafrikanska republiken var en nödvändig åtgärd. FN behöver också medlemsländernas hjälp att åtala och straffa förövare. Också trakasserier och övertramp som har rapporterats inifrån FN-organisationen måste bekämpas.

Sverige hör till de länder som agerar mest kraftfullt i FN för att stärka jämställdheten. Under det svenska medlemskapet i FN:s säkerhetsråd 2017-2018 framhölls bland annat kvinnors roll i fredsprocesser och dialogen med frivilligorganisationer, inte minst kvinnoorganisationer. I säkerhetsrådets beslut syns nu en ökad medvetenhet om jämställdhetsfrågorna.

På hemmaplan måste Sverige arbeta vidare för att uppfylla mål 5 i de globala målen som handlar om jämställdhet. Straffen för barnäktenskap och könsstympning har skärpts. Vi måste fortsätta att bekämpa det hedersförtryck som finns också i Sverige och säkerställa att samhället står på flickornas och kvinnornas sida.

FN ska föregå med gott exempel i jämställdhetsarbetet. Internationella kvinnodagen är ett tillfälle att framhålla de framsteg som gjorts – och att påminna om de utmaningar som fortfarande finns.

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Fortsatt tillbakagång för flickors och kvinnors rättigheter

06 mars, 2024 / Nyheter

Snart är det dags för FN:s årliga kvinnokommission i New York där olika aspekter på jämställdhet diskuteras. Ulrika Grandin, verksamhetschef på UN Women Sverige jobbar dagligen med flickors och kvinnors rättigheter, som under flera år varit på tillbakagång. 

Läs mer