FN-förbundet vill se ett tydligt svenskt ledarskap för Agenda 2030 både nationellt och internationellt, skriver Aleksander Gabelic inför FN:s högnivåmöte om agendan i New York.
Världens länder har i FN tagit fram Agenda 2030 med 17 globala mål för bl a utrotning av fattigdom, ökad jämställdhet och fredliga och säkra samhällen. Målen ska nås senast år 2030.
Civilminister Ardalan Shekarabi, som ansvarar för att målen nås i Sverige, medverkar i veckan vid ett FN-möte i New York. Trots att snart två år har gått sedan målen antogs går genomförandet trögt.
Grundläggande för arbetet är ett brett ägarskap, skriver regeringen i sin första rapport till FN. Agenda 2030-delegationen har efterlyst resurser till bl a folkbildning. Signalerna från Shekarabi att inga nya medel ska tillskjutas är oroande.
Sverige bidrog till att mål 5 om jämställdhet och mål 16 om fredliga samhällen fick en framskjuten plats i agendan. Statsminister Löfven lanserade också en grupp så kallade Champion States.
Det är bra men flickors situation måste förbättras även i Sverige. Barnäktenskap måste totalförbjudas, arbetet mot könsstympning måste stärkas och barnperspektivet måste förtydligas när FN:s barnkonvention ska bli svensk lag.
Andra utmaningar är ökande klyftor, diskriminering och miljöproblem. För att lösa dem krävs politisk vilja, bred uppslutning och samverkan mellan samhällsaktörer. Agendan säger att ingen ska lämnas utanför.
Sverige ligger bra till men mycket återstår. Regeringen behöver växla upp arbetet med Agenda 2030 på hemmaplan med en konkret åtgärdsplan och genom att tillskjuta nya resurser. Vi vill se ett tydligt ledarskap för genomförandet såväl nationellt som internationellt med socialt, ekonomiskt och miljömässigt hållbar utveckling i fokus.
09 oktober, 2024 / Världshorisont
Ania Sauku från Albanien har tack vare sitt stora engagemang i klimatfrågan bland annat deltagit vid FN:s årliga klimatkonferens, COP. Hennes erfarenhet som ung klimatengagerad är att det finns ett
Läs mer07 oktober, 2024 / Nyheter
Ett år har gått sedan Hamas terrordåd. FN fördömer åter attacken, hjälper humanitärt och utreder misstänkta krigsbrott. Omvärlden måste förmå parterna att skydda civila i den allt mer våldsutsatta regionen.
Läs mer04 oktober, 2024 / Nyheter
Svenska FN-förbundet har under de senaste två åren lanserat två engagemangspaket per år för att stötta våra föreningar och medlemmar i att ta ställning och agera i våra viktigaste frågor.
Läs mer04 oktober, 2024 / Världshorisont
Ökad livsmedelssäkerhet, mer hållbara jordbruksmetoder och förbättrad hushållsekonomi. Det är tre goda resultat från ett treårigt projekt i Malawi som letts av FN:s jordbruksorganisation FAO. Ett projekt i regi av
Läs mer30 september, 2024 / Världshorisont
Läget i Haitis huvudstad Port au Prince är våldsamt. Kriminella gäng härjar och landet drabbas ofta av klimat- och naturkatastrofer. Trots detta finns hopp. Välkommen till FN-koordinatorn Ulrica Richardsons vardag.
Läs mer28 september, 2024 / Världshorisont
De som bidragit minst till klimatförändringarna är de som drabbas hårdast avdem. Klimaträttvisa och en rättvis omställning är allt viktigare i en upphettadvärld. Act Svenska Kyrkan är en aktör som
Läs mer24 september, 2024 / Nyheter
FN:s medlemsländer antog enhälligt den FN-pakt som låg på bordet inför helgens framtidstoppmöte. Nu måste världens regeringar uppfylla löftena om bland annat digitalisering och nystart för Agenda 2030, säger Svenska FN-förbundet.
Läs mer22 september, 2024 / Debattartiklar
FN behöver i högre grad än på länge medlemmarnas politiska, ekonomiska och militära
stöd, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Sydsvenskan inför FN:s framtidstoppmöte.
20 september, 2024 / Nyheter
Att bekräfta stödet för det multilaterala samarbetet och revitalisera Agenda 2030-arbetet är två av målen för FN:s framtidstoppmöte som startar i helgen.
Läs mer