fbpx
24 oktober, 2016 / Debattartiklar

FN-dagen 2016: Högintressant FN-höst för Sverige

Debattartikel av FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

FN-hösten 2016 är för svenskt vidkommande den mest spännande på länge. Efter 70 år som FN-medlem tar Sverige vid årsskiftet för fjärde gången plats i FN:s säkerhetsråd. Samtidigt får världsorganisationen en ny generalsekreterare i form av António Guterres.

Till FN:s svåraste utmaningar hör Syrienkonflikten. De krav som den svenska FN-rörelsen ställde redan för fem år sedan på eldupphör, humanitära korridorer och flygförbudszoner diskuteras fortfarande, men i dag i skuggan av hänsynslösa bombanfall mot civila. När nu säkerhetsrådet är förlamat bör FN:s generalförsamling samlas och inrätta en krigsförbrytartribunal som kan åtala och döma företrädare för parterna för misstänkta krigsbrott.

Konflikter och brott mot de mänskliga rättigheterna pågår även i bland annat Ukraina, Sydsudan, Burundi och Centralafrikanska republiken. I Demokratiska republiken Kongo fortsätter efter 20 år stridigheter och övergrepp trots den största FN-insatsen någonsin. FN måste få medlemsstaternas stöd att arbeta mer effektivt i dessa och andra konflikter. Sverige ger ett värdefullt bidrag till FN-insatsen i Mali men generellt saknas västvärldens personal, materiel och kunnande i FN:s fredsinsatser.

Omdömena om Ban Ki-moons tio år som generalsekreterare går isär. Ban har utnämnt en rad kvinnor på chefspositioner och satt utvecklingsfrågorna på dagordningen genom millenniemålen och de nya globala målen. Att FN under det senaste decenniet inte varit lika framgångsrikt på säkerhetsområdet förklaras delvis av att antalet konflikter, humanitära kriser och flyktingkriser har ökat.

Som ny FN-chef har portugisen António Guterres en viktig uppgift att fortsätta det rättighetsarbete för till exempel hbtq-personer som Ban Ki-moon har bedrivit. Guterres, som är den nionde mannen i följd som FN-chef, måste också fortsätta ansträngningarna för att fler kvinnor ska finnas på topposter i FN-systemet.

Sverige inleder sin rådssejour genom att vara ordförande i januari månad. Förra gången man satt i rådet, 1997-1998, noterades en rad framgångar som inrättandet av flera FN-poliser, åtal mot krigsförbrytare på Balkan och stöd till fredsprocesser i Afrika. Den här gången är bland annat konfliktförebyggande, jämställdhet och FN-reformering angelägna svenska frågor. Att bidra till att dödläget i Syrien kan brytas måste också ligga högt på dagordningen.

Rådskampanjen och omröstningen, där Sverige fick stöd av över två tredjedelar av FN:s medlemsländer, har bidragit till att FN-frågorna åter diskuteras brett i det svenska samhället. När enskilda, organisationer och företag engagerar sig stärks den folkliga förankring som FN-medlemskapet måste vila på. Vi ser fram emot fortsatt aktiv debatt och aktiv svensk FN-politik under de kommande åren.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer