Debattartikel av FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
FN-hösten 2016 är för svenskt vidkommande den mest spännande på länge. Efter 70 år som FN-medlem tar Sverige vid årsskiftet för fjärde gången plats i FN:s säkerhetsråd. Samtidigt får världsorganisationen en ny generalsekreterare i form av António Guterres.
Till FN:s svåraste utmaningar hör Syrienkonflikten. De krav som den svenska FN-rörelsen ställde redan för fem år sedan på eldupphör, humanitära korridorer och flygförbudszoner diskuteras fortfarande, men i dag i skuggan av hänsynslösa bombanfall mot civila. När nu säkerhetsrådet är förlamat bör FN:s generalförsamling samlas och inrätta en krigsförbrytartribunal som kan åtala och döma företrädare för parterna för misstänkta krigsbrott.
Konflikter och brott mot de mänskliga rättigheterna pågår även i bland annat Ukraina, Sydsudan, Burundi och Centralafrikanska republiken. I Demokratiska republiken Kongo fortsätter efter 20 år stridigheter och övergrepp trots den största FN-insatsen någonsin. FN måste få medlemsstaternas stöd att arbeta mer effektivt i dessa och andra konflikter. Sverige ger ett värdefullt bidrag till FN-insatsen i Mali men generellt saknas västvärldens personal, materiel och kunnande i FN:s fredsinsatser.
Omdömena om Ban Ki-moons tio år som generalsekreterare går isär. Ban har utnämnt en rad kvinnor på chefspositioner och satt utvecklingsfrågorna på dagordningen genom millenniemålen och de nya globala målen. Att FN under det senaste decenniet inte varit lika framgångsrikt på säkerhetsområdet förklaras delvis av att antalet konflikter, humanitära kriser och flyktingkriser har ökat.
Som ny FN-chef har portugisen António Guterres en viktig uppgift att fortsätta det rättighetsarbete för till exempel hbtq-personer som Ban Ki-moon har bedrivit. Guterres, som är den nionde mannen i följd som FN-chef, måste också fortsätta ansträngningarna för att fler kvinnor ska finnas på topposter i FN-systemet.
Sverige inleder sin rådssejour genom att vara ordförande i januari månad. Förra gången man satt i rådet, 1997-1998, noterades en rad framgångar som inrättandet av flera FN-poliser, åtal mot krigsförbrytare på Balkan och stöd till fredsprocesser i Afrika. Den här gången är bland annat konfliktförebyggande, jämställdhet och FN-reformering angelägna svenska frågor. Att bidra till att dödläget i Syrien kan brytas måste också ligga högt på dagordningen.
Rådskampanjen och omröstningen, där Sverige fick stöd av över två tredjedelar av FN:s medlemsländer, har bidragit till att FN-frågorna åter diskuteras brett i det svenska samhället. När enskilda, organisationer och företag engagerar sig stärks den folkliga förankring som FN-medlemskapet måste vila på. Vi ser fram emot fortsatt aktiv debatt och aktiv svensk FN-politik under de kommande åren.
09 december, 2023 / Nyheter
Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.
Läs mer08 december, 2023 / Nyheter
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.
07 december, 2023 / Världshorisont
FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.
Läs mer05 december, 2023 / Nyheter
36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.
Läs mer01 december, 2023 / Världshorisont
Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.
Läs mer29 november, 2023 / Nyheter
Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.
Läs mer24 november, 2023 / Världshorisont
Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.
Läs mer22 november, 2023 / Nyheter
Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!
Läs mer21 november, 2023 / Världshorisont
Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.
Läs mer