24 oktober, 2016 / Debattartiklar

FN-dagen 2016: Högintressant FN-höst för Sverige

Debattartikel av FN-förbundets ordförande Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

FN-hösten 2016 är för svenskt vidkommande den mest spännande på länge. Efter 70 år som FN-medlem tar Sverige vid årsskiftet för fjärde gången plats i FN:s säkerhetsråd. Samtidigt får världsorganisationen en ny generalsekreterare i form av António Guterres.

Till FN:s svåraste utmaningar hör Syrienkonflikten. De krav som den svenska FN-rörelsen ställde redan för fem år sedan på eldupphör, humanitära korridorer och flygförbudszoner diskuteras fortfarande, men i dag i skuggan av hänsynslösa bombanfall mot civila. När nu säkerhetsrådet är förlamat bör FN:s generalförsamling samlas och inrätta en krigsförbrytartribunal som kan åtala och döma företrädare för parterna för misstänkta krigsbrott.

Konflikter och brott mot de mänskliga rättigheterna pågår även i bland annat Ukraina, Sydsudan, Burundi och Centralafrikanska republiken. I Demokratiska republiken Kongo fortsätter efter 20 år stridigheter och övergrepp trots den största FN-insatsen någonsin. FN måste få medlemsstaternas stöd att arbeta mer effektivt i dessa och andra konflikter. Sverige ger ett värdefullt bidrag till FN-insatsen i Mali men generellt saknas västvärldens personal, materiel och kunnande i FN:s fredsinsatser.

Omdömena om Ban Ki-moons tio år som generalsekreterare går isär. Ban har utnämnt en rad kvinnor på chefspositioner och satt utvecklingsfrågorna på dagordningen genom millenniemålen och de nya globala målen. Att FN under det senaste decenniet inte varit lika framgångsrikt på säkerhetsområdet förklaras delvis av att antalet konflikter, humanitära kriser och flyktingkriser har ökat.

Som ny FN-chef har portugisen António Guterres en viktig uppgift att fortsätta det rättighetsarbete för till exempel hbtq-personer som Ban Ki-moon har bedrivit. Guterres, som är den nionde mannen i följd som FN-chef, måste också fortsätta ansträngningarna för att fler kvinnor ska finnas på topposter i FN-systemet.

Sverige inleder sin rådssejour genom att vara ordförande i januari månad. Förra gången man satt i rådet, 1997-1998, noterades en rad framgångar som inrättandet av flera FN-poliser, åtal mot krigsförbrytare på Balkan och stöd till fredsprocesser i Afrika. Den här gången är bland annat konfliktförebyggande, jämställdhet och FN-reformering angelägna svenska frågor. Att bidra till att dödläget i Syrien kan brytas måste också ligga högt på dagordningen.

Rådskampanjen och omröstningen, där Sverige fick stöd av över två tredjedelar av FN:s medlemsländer, har bidragit till att FN-frågorna åter diskuteras brett i det svenska samhället. När enskilda, organisationer och företag engagerar sig stärks den folkliga förankring som FN-medlemskapet måste vila på. Vi ser fram emot fortsatt aktiv debatt och aktiv svensk FN-politik under de kommande åren.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Föredömligt av Filippinerna

12 mars, 2025 / Nyheter

Filippinerna har överlämnat den brottsmisstänkte förre presidenten Rodrigo Duterte till Internationella brottmålsdomstolen. Agerandet är välkommet - och landet bör nu återinträda som statspart till ICC.

Läs mer

Utmaningar 30 år efter Peking

10 mars, 2025 / Nyheter

Trettio år efter FN:s stora kvinnokonferens i Peking inleder FN:s kvinnokommission sitt årliga möte i New York. Under året är Sverige ordförande i UN Women.

Läs mer

Kvinnodagen 2025: Hårt slag mot FN-arbete för världens kvinnor och flickor

06 mars, 2025 / Nyheter

FN-arbetet för flickors och kvinnors rättigheter drabbas hårt av minskat bistånd. FN-förbundets engagemangpaket under våren handlar om att stå upp för flickors rättigheter.

Läs mer

Europa och FN måste leda – med folkligt stöd

28 februari, 2025 / Nyheter

När USA röstar med världens diktaturer måste Europas länder och FN-ledningen försvara stadgan och den regelbaserade världsordningen. Också civilsamhället behövs i kampen mot auktoritära ledare, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson.

Läs mer

Nordiska FN-förbund: Gemensam framtid för Israel och Palestina

27 februari, 2025 / Nyheter

De nordiska FN-förbunden uppmanar till gemensamt nordiskt agerande för Palestina och en tvåstatslösning där israeler och palestinier kan leva sida vid sida utan terrorism och med respekt för demokrati och mänskliga rättigheter.

Läs mer

Mössprojekt blev värmande Ukrainahjälp

21 februari, 2025 / Nyheter

Tusentals svenskar gör livsviktiga insatser för civilbefolkningen i krigets Ukraina. På Ramnerödsskolan i Uddevalla gör eleverna praktisk nytta genom att sy mössor till barn.

Läs mer

Så reagerar FN på Trumps återkomst

20 februari, 2025 / Nyheter

FN-organisationer, medlemsländer och civilsamhället har reagerat på Donalds Trumps besked efter dennes återkomst till Vita huset. Vi listar några Trump-åtgärder som berör FN-arbetet – och hur de har bemötts.

Läs mer

Sverige står upp för Ukraina – var med du också!

20 februari, 2025 / Nyheter

Över hela Sverige arrangeras manifestationer mot Ryssland på treårsdagen den 24 februari av den fullskaliga och olagliga invasionen i Ukraina. Var med och protestera mot Putin du också!

Läs mer

Sanktioner ska riktas mot förbrytare – inte mot domstolar

07 februari, 2025 / Nyheter

Oacceptabelt och skamlöst – FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson kommenterar Donald Trumps sanktioner mot Internationella brottmålsdomstolen. Vita huset meddelade på torsdagen att USA:s president Donald Trump har utfärdat ett dekret om

Läs mer