fbpx
Foto: UN Photo/Amanda Voisard
21 december, 2018 / Debattartiklar

Efter säkerhetsrådet: Nu krävs ny FN-diskussion

Efter två framgångsrika år i FN:s säkerhetsråd krävs fortsatt aktiv svensk FN-politik och en diskussion om framtidens utmaningar, skriver Annelie Börjesson i FN-förbundets helgkrönika.

FN-året 2018 avslutades med att världens länder vid klimattoppmötet i Polen enades om att arbeta vidare för att nå Paris-avtalets löfte om högst 2 grader temperaturökning. Hållbarhetsfrågorna har stått i centrum under ett år som har varit turbulent men också visat det internationella samarbetets betydelse.

Årsskiftet innebär också att två års framgångsrikt svenskt medlemskap i FN:s säkerhetsråd är till ända. Rådsplatsen har inneburit att en bred allmänhet på nära håll har fått ta del av FN-arbetet. Det skedde senast vid det FN-ledda toppmötet om Jemen i Rimbo dit också generalsekreterare António Guterres kom för att ge sitt stöd till ett viktigt om än bräckligt avtal mellan parterna.

Sverige har som medlem i rådet agerat även i andra frågor och mötts av lovord såväl inom som utanför FN. Kvinnors roll i fredsprocesser finns nu med i många rådsbeslut, civilsamhällets organisationer har bjudits in till dialog och Sverige har bidragit till humanitära resolutioner i Syrien och just Jemen. Ett kvitto på Sveriges anseende är att flera svenska kvinnor nu finns på höga poster i FN-systemet. Det är också uttryck för en välkommen jämställdhetssatsning i FN-organisationen.

Under de två åren i rådet har Sverige visat att även ett litet land kan påverka i kraft av hårt arbete och kloka förslag. Nu är det dags att gå vidare och diskutera hur svensk FN-politik ska se ut i framtiden. Utmaningar saknas inte.

Regeringen har framhållit sin roll bakom kulisserna i konflikten mellan USA och Nordkorea där hotet om kärnvapenanvändning åter har blivit reellt. Om Sverige ska kunna fortsätta att tala med trovärdighet om nedrustning krävs att vi ansluter oss till FN-avtalet mot kärnvapen. I Myanmar behöver FN med svenskt stöd ställa ansvariga för folkmordet på rohingyer till svars. Arbetet med Agenda 2030 och de globala målen måste intensifieras både nationellt och internationellt. När de mänskliga rättigheterna hotas av auktoritära krafter måste det öppna samhället och grundläggande fri- och rättigheter försvaras. För det krävs att världens länder står fast vid internationella avtal och överenskommelser och FN:s uppgift som granskare.

Svenska profilfrågor i säkerhetsrådet – konfliktförebyggande, kvinnors roll i fredsprocesser och öppenhet gentemot civilsamhället – måste leva vidare. Den svenska FN-rörelsen har gett ett bidrag genom att dels möta tusentals människor i seminarier över hela landet, dels samla till dialog med FN-representanter för flera länder.

På hemmaplan är det politiska läget oklart men omvärlden står inte stilla. Att verka för fred och nedrustning, försvara det internationella systemet, stödja FN-reformering och stå upp för mänskliga rättigheter måste vara övergripande mål för svensk FN-politik även framöver – oavsett vilken regering Sverige får under 2019.

Annelie Börjesson
Ordförande i Svenska FN-förbundet

 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer