fbpx
6 mars, 2018 / Debattartiklar

Debatt: Kvinnors rättigheter under hot

Regeringen måste fortsätta att arbeta för flickors och kvinnors rättigheter både i FN och i Sverige, skriver Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Sverige sitter sedan ett drygt år i FN:s säkerhetsråd. Det är ett kvitto på att Sverige, som har ett stort och långvarigt FN-engagemang, fortsätter att ta ansvar för världsorganisationen. Till de frågor som regeringen tog med sig till rådet hör den feministiska utrikespolitiken. Med ett år kvar av rådsmedlemskapet är internationella kvinnodagen den 8 mars ett utmärkt tillfälle att titta närmare på hanteringen av frågor som rör flickors och kvinnors rättigheter.

I dag står flickors och kvinnors rättigheter under hot. Våldtäkt används som vapen i konflikt. USA:s beslut att stoppa bidrag till organisationer som informerar om abort gör att tusentals kvinnor kommer att dö i samband med graviditet och förlossning. Miljontals flickor gifts bort, utsätts för könsstympning och drabbas av andra skadliga traditioner.

Det internationella samfundet har en viktig uppgift att vända utvecklingen. Det så kallade ”She decides”-initiativet uppmuntrar länder att fylla det tomrum som orsakas av USA:s strypta bidrag till FN:s befolkningsfond UNFPA. Sverige står bakom initiativet och är dessutom en stor enskild bidragsgivare.

Som rådsmedlem bjöd Sverige tidigt in företrädare för somaliska kvinnoorganisationer. I Mali, där Sverige bidrar militärt till FN:s fredsarbete, har kvinnor kunnat göra sina röster hörda tack vare krav från omvärlden. Regeringen framhåller också själv att kvinnor, fred och säkerhetsagendan, frågor som finns i FN:s resolution 1325, är prioriterade i rådsarbetet.

Svårigheterna är många. Valet förra året av Saudiarabien till FN:s kvinnokommission, som förvisso skedde utanför säkerhetsrådets agenda, aktualiserar frågan hur man ska hantera länder där motståndet mot feminism och jämställdhet är kompakt. Här krävs strategier för åtgärder som omfattar kvinnors medverkan, till exempel insatser för utbildning, demokratisering och ekonomisk utveckling.

FN-rörelsen i Sverige arbetar mot barnäktenskap både globalt och på hemmaplan. Det är oroväckande att inte heller regeringens senaste utredning föreslår ett totalförbud mot barnäktenskap i Sverige i enlighet med vad FN har sagt i bland annat mål 5 i de globala målen. Regering och riksdag måste ta ytterligare steg och göra det omöjligt att ingå eller erkänna alla äktenskap med personer under 18 år.

FN verkar för stärkta mänskliga rättigheter världen över och måste föregå med gott exempel. FN-chefen Guterres har lagt förslag om skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp som begås av FN-anställda och mot trakasserier internt i organisationen. På kvinnodagen är det glädjande att notera att fler kvinnor än män för första gången någonsin finns på höga chefposter i FN.

Vi uppmanar Sveriges regering att fortsätta arbetet för flickors och kvinnors rättigheter – i FN och i Sverige.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN i fokus vid samtal om Ukraina

05 november, 2024 / Nyheter

Om FN:s och medlemsstaternas möjligheter att stoppa Rysslands krig i Ukraina handlade ett välbesökt samtal mellan Årets FN-vän 2023 Lars Jederlund och den tidigare FN-rättschefen Hans Corell. FN-förbundet och TCO arrangerade.

Läs mer

Våld mot barn i fokus på ministerkonferens 

04 november, 2024 / Nyheter

Arbetet för att stoppa våld mot barn går för långsamt. Nu står Sverige tillsammans med Colombia värd för en konferens med målet att skynda på arbetet med att få slut

Läs mer

Prisad forskare vill se bättre global styrning 

01 november, 2024 / Nyheter

Som doktorand var Frank Biermann med i styrelsen för det tyska FN-förbundet i Berlin. Att undersöka hur internationell styrning av miljö- och hållbarhetsfrågor fungerar och kan förbättras är kärnan i

Läs mer

Ökad synlighet och bättre ekonomi – fokus för FN-förbundets nya ordförande

30 oktober, 2024 / Världshorisont

Sanna Wolk är sedan juni FN-förbundets nya ordförande. Hon ser finansieringsfrågan som högsta prioritet och vill att FN-förbundet ska bli mer synligt. Hej Sanna, vem är du?– Jag är jurist,

Läs mer

Ulrika Modéer är Årets FN-vän

24 oktober, 2024 / Pressmeddelanden

Ulrika Modéer, tidigare assisterande generalsekreterare i FN, tilldelas Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-vän. Prisutdelningen äger rum i utrikesministerns närvaro vid förbundets seminarium i Stockholms konserthus på FN-dagen. 

Läs mer

FN-dagen 2024: Ställ krav på medlemsländerna

23 oktober, 2024 / Debattartiklar

Större krav måste ställas på de FN-medlemmar som alltför ofta sviker sina åtaganden, skriver Jens Petersson, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet, tillsammans med företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför FN-dagen den 24 oktober.

Läs mer

Fira FN-dagen med oss! 

22 oktober, 2024 / Nyheter

FN-dagen den 24 oktober firas över hela landet. Undrar du vad som händer på FN-dagen på din ort? Titta i vår lista! Svenska FN-förbundet firar FN-dagen den 24 oktober med

Läs mer

Sveriges utrikesminister talar på FN-dagen

17 oktober, 2024 / Nyheter

Sveriges nya utrikesminister Maria Malmer Stenergard är huvudtalare när Svenska FN-förbundet håller seminarium på FN-dagen den 24 oktober. Välkommen till Stockholms konserthus – anmäl dig här!

Läs mer

Klimaträttvisa måste inkludera människor

14 oktober, 2024 / Världshorisont

Vanessa Nakate, klimataktivist och goodwill-ambassadör för Unicef, betonar att människor måste stå i centrum för klimaträttvisa. Hon har vid internationella klimatmöten fokuserat på att lyfta de som drabbas av klimatförändringarna.

Läs mer