fbpx
6 mars, 2018 / Debattartiklar

Debatt: Kvinnors rättigheter under hot

Regeringen måste fortsätta att arbeta för flickors och kvinnors rättigheter både i FN och i Sverige, skriver Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Sverige sitter sedan ett drygt år i FN:s säkerhetsråd. Det är ett kvitto på att Sverige, som har ett stort och långvarigt FN-engagemang, fortsätter att ta ansvar för världsorganisationen. Till de frågor som regeringen tog med sig till rådet hör den feministiska utrikespolitiken. Med ett år kvar av rådsmedlemskapet är internationella kvinnodagen den 8 mars ett utmärkt tillfälle att titta närmare på hanteringen av frågor som rör flickors och kvinnors rättigheter.

I dag står flickors och kvinnors rättigheter under hot. Våldtäkt används som vapen i konflikt. USA:s beslut att stoppa bidrag till organisationer som informerar om abort gör att tusentals kvinnor kommer att dö i samband med graviditet och förlossning. Miljontals flickor gifts bort, utsätts för könsstympning och drabbas av andra skadliga traditioner.

Det internationella samfundet har en viktig uppgift att vända utvecklingen. Det så kallade ”She decides”-initiativet uppmuntrar länder att fylla det tomrum som orsakas av USA:s strypta bidrag till FN:s befolkningsfond UNFPA. Sverige står bakom initiativet och är dessutom en stor enskild bidragsgivare.

Som rådsmedlem bjöd Sverige tidigt in företrädare för somaliska kvinnoorganisationer. I Mali, där Sverige bidrar militärt till FN:s fredsarbete, har kvinnor kunnat göra sina röster hörda tack vare krav från omvärlden. Regeringen framhåller också själv att kvinnor, fred och säkerhetsagendan, frågor som finns i FN:s resolution 1325, är prioriterade i rådsarbetet.

Svårigheterna är många. Valet förra året av Saudiarabien till FN:s kvinnokommission, som förvisso skedde utanför säkerhetsrådets agenda, aktualiserar frågan hur man ska hantera länder där motståndet mot feminism och jämställdhet är kompakt. Här krävs strategier för åtgärder som omfattar kvinnors medverkan, till exempel insatser för utbildning, demokratisering och ekonomisk utveckling.

FN-rörelsen i Sverige arbetar mot barnäktenskap både globalt och på hemmaplan. Det är oroväckande att inte heller regeringens senaste utredning föreslår ett totalförbud mot barnäktenskap i Sverige i enlighet med vad FN har sagt i bland annat mål 5 i de globala målen. Regering och riksdag måste ta ytterligare steg och göra det omöjligt att ingå eller erkänna alla äktenskap med personer under 18 år.

FN verkar för stärkta mänskliga rättigheter världen över och måste föregå med gott exempel. FN-chefen Guterres har lagt förslag om skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp som begås av FN-anställda och mot trakasserier internt i organisationen. På kvinnodagen är det glädjande att notera att fler kvinnor än män för första gången någonsin finns på höga chefposter i FN.

Vi uppmanar Sveriges regering att fortsätta arbetet för flickors och kvinnors rättigheter – i FN och i Sverige.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer