fbpx
6 mars, 2018 / Debattartiklar

Debatt: Kvinnors rättigheter under hot

Regeringen måste fortsätta att arbeta för flickors och kvinnors rättigheter både i FN och i Sverige, skriver Aleksander Gabelic och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Sverige sitter sedan ett drygt år i FN:s säkerhetsråd. Det är ett kvitto på att Sverige, som har ett stort och långvarigt FN-engagemang, fortsätter att ta ansvar för världsorganisationen. Till de frågor som regeringen tog med sig till rådet hör den feministiska utrikespolitiken. Med ett år kvar av rådsmedlemskapet är internationella kvinnodagen den 8 mars ett utmärkt tillfälle att titta närmare på hanteringen av frågor som rör flickors och kvinnors rättigheter.

I dag står flickors och kvinnors rättigheter under hot. Våldtäkt används som vapen i konflikt. USA:s beslut att stoppa bidrag till organisationer som informerar om abort gör att tusentals kvinnor kommer att dö i samband med graviditet och förlossning. Miljontals flickor gifts bort, utsätts för könsstympning och drabbas av andra skadliga traditioner.

Det internationella samfundet har en viktig uppgift att vända utvecklingen. Det så kallade ”She decides”-initiativet uppmuntrar länder att fylla det tomrum som orsakas av USA:s strypta bidrag till FN:s befolkningsfond UNFPA. Sverige står bakom initiativet och är dessutom en stor enskild bidragsgivare.

Som rådsmedlem bjöd Sverige tidigt in företrädare för somaliska kvinnoorganisationer. I Mali, där Sverige bidrar militärt till FN:s fredsarbete, har kvinnor kunnat göra sina röster hörda tack vare krav från omvärlden. Regeringen framhåller också själv att kvinnor, fred och säkerhetsagendan, frågor som finns i FN:s resolution 1325, är prioriterade i rådsarbetet.

Svårigheterna är många. Valet förra året av Saudiarabien till FN:s kvinnokommission, som förvisso skedde utanför säkerhetsrådets agenda, aktualiserar frågan hur man ska hantera länder där motståndet mot feminism och jämställdhet är kompakt. Här krävs strategier för åtgärder som omfattar kvinnors medverkan, till exempel insatser för utbildning, demokratisering och ekonomisk utveckling.

FN-rörelsen i Sverige arbetar mot barnäktenskap både globalt och på hemmaplan. Det är oroväckande att inte heller regeringens senaste utredning föreslår ett totalförbud mot barnäktenskap i Sverige i enlighet med vad FN har sagt i bland annat mål 5 i de globala målen. Regering och riksdag måste ta ytterligare steg och göra det omöjligt att ingå eller erkänna alla äktenskap med personer under 18 år.

FN verkar för stärkta mänskliga rättigheter världen över och måste föregå med gott exempel. FN-chefen Guterres har lagt förslag om skärpta åtgärder mot sexuella övergrepp som begås av FN-anställda och mot trakasserier internt i organisationen. På kvinnodagen är det glädjande att notera att fler kvinnor än män för första gången någonsin finns på höga chefposter i FN.

Vi uppmanar Sveriges regering att fortsätta arbetet för flickors och kvinnors rättigheter – i FN och i Sverige.

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer