fbpx
12 april, 2017 / Debattartiklar

Arbetet mot barnäktenskap – en global rättighetsfråga

Arbetet mot barnäktenskap måste intensifieras om flickors och kvinnors rättigheter ska garanteras och om världens länder ska uppnå mål 5 i de globala målen för hållbar utveckling, skriver Aleksander Gabelic i nätmagasinet Mänsklig Säkerhet.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér och justitieminister Morgan Johansson meddelade nyligen att regeringen åter ska utreda fråga om barn- och tvångsäktenskap i Sverige. Frågan har hög prioritet och ett förslag ska presenteras innan årsskiftet. Det är välkommet. Mindre än tre år har gått sedan riksdagen antog en ny lag men ändringarna har visat sig vara så gott som verkningslösa. Ett enda fall av tvångsäktenskap har lett till åtal och fällande dom. Ytterligare ett ärende är fortfarande föremål för rättslig prövning. Samtidigt rapporterades 132 fall av barnäktenskap bara under 2016.

Barnäktenskap är ett globalt problem som finns även i Sverige. En väckarklocka på senare år, och en bidragande orsak till att frågan nu åter ska ses över, är att gruppen nyanlända har visat sig inkludera unga personer som är gifta. Det är i sig positivt att denna grupp uppmärksammas eftersom det offentliga Sverige länge blundade för de problem som drabbar bland annat unga med utländsk bakgrund.

Tack vare fler insatser och bättre samverkan vet svenska myndigheter i dag mer om förekomsten av barnäktenskap i vårt land än tidigare. Den nationella samordnaren mot hedersrelaterat våld, länsstyrelsen i Östergötland, har tillsammans med bland andra Migrationsverket, Polisen och Barnombudsmannen ökat kunskapen om unga flickors och pojkars utsatthet.

Den kunskap som nu samlas måste komma många till del. Det är avgörande inte minst för effektiv samverkan mellan de aktörer – främst polis, skola och sociala myndigheter – som tidigt kan fånga upp unga som lever under hot om giftermål.

Ytterligare en viktig aktör är trossamfund med vigselrätt i Sverige. Informella äktenskap, som ingås i församlingen men inte registreras juridiskt, är svåra att komma åt trots hot om förlorad vigselrätt för den som medverkar till barnäktenskap. Svenska kyrkan är medlem i vårt nätverk och har på högsta nivå tagit avstånd från barnäktenskap. Vi skulle välkomna ett tydligt ställningstagande mot barnäktenskap även från de tre stora religiösa riksförbunden Sveriges kristna råd, Judiska centralrådet och Sveriges muslimska råd.

Lika viktigt är det att bilda opinion och att ge utsatta människor en egen röst. Svenska FN-förbundet samlar en rad andra frivilligorganisationer samt tjej- och kvinnojourer i ett nätverk mot barnäktenskap som har kontakter med beslutsfattare och myndigheter och debatterar frågorna offentligt.

En rad FN-dokument slår fast att barnäktenskap är oförenligt med grundläggande fri- och rättigheter. Den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna, barnkonventionen och slutsatserna från kvinnokonferensen i Peking 1995 är några exempel. FN:s generalförsamling antog i september 2015 de globala målen för hållbar utveckling, även kallad Agenda 2030. Bland de 17 ambitiösa målen finns ett mål om jämställdhet mellan könen. Medlemsländerna åtar sig att stoppa skadliga traditioner som barnäktenskap och könsstympning samt att se till att flickor och kvinnor garanteras sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

FN har också i andra sammanhang understrukit vikten av att stoppa barnäktenskap. Rådet för mänskliga rättigheter har antagit resolutioner i frågan och UNFPA, FN:s befolkningsfond, följer utvecklingen, sammanställer statistik och driver egna projekt för att motverka barngifte. UNFPA lever under stor press efter USA:s beslut att dra in sitt årliga bidrag om 75 miljoner dollar. Med stöd från bland andra Svenska FN-förbundet arbetar organisationen mot skadliga traditioner i norra Etiopien och en rad andra utsatta länder och regioner.

Den globala samsynen i barnäktenskapsfrågan ogiltigförklarar också argumentet att Sverige inte kan underkänna civilrättsliga avtal, till exempel äktenskap, som ingåtts i ett annat land. Barnäktenskap är för övrigt förbjudet i många länder och bryter därmed ofta mot den nationella lagstiftningen även i ursprungslandet.

”Barn i Sverige ska inte vara, betraktas som eller behandlas som gifta”, sa jämställdhetsministern när hon presenterade den nya utredningen om barn- och tvångsäktenskap. Det är en inställning som vi och många med oss efterlyste redan när lagen ändrades förra gången. Förhoppningsvis får Sverige efter den nya revideringen till slut en lagstiftning som gör att inga barnäktenskap kan ingås eller erkännas – utan några som helst undantag.

Aleksander Gabelic
Ordförande i Svenska FN-förbundet

Läs artikeln på Mänsklig Säkerhet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer