fbpx
En fundersam Jane-Ange i Dar es Salaam. Foto: Deborah Kaluzi.
20 mars, 2019 / Blogg

Vithetsnormen i Tanzania

Att jag skriver denna text är ett tydligt exempel på att förändringen pågår. Det faktum att jag, en ung svart kvinna, just nu har en plattform där jag får dela med mig av mina tankar, känslor och upplevelser är viktigt. Representation är en av de viktigaste faktorerna i hur vi gemensamt kan bryta rasistiska mönster och skapa nya berättelser. Även om jag inte representerar alla svarta kvinnor i Sverige eller i världen bidrar jag genom att vara aktiv i Svenska FN-förbundet till representation av en grupp som sällan annars får synas i samhället. Genom att jag som svart ung kvinna har en plattform där jag tar plats hoppas jag kunna bidra till att fler får utrymme att göra sina röster hörda.

När jag i februari landade i Dar es Salaam för att praktisera på FN-förbundet i Tanzania insåg jag att jag för första gången skulle bo i ett land där min hudfärg och min kultur är normen. Tanken på att äntligen få lägga min aktivism på hyllan gjorde mig upprymd och jag såg fram emot att för en gångs skull inte bli bemött som en svart kvinna, utan att äntligen bara få vara en i mängden. Men redan under mitt första dygn i Tanzania möttes jag av internaliserad rasism. I en postkolonial värld där vithetsnormen dominerar handlar internaliserad rasism om hur grupper som blir utsatta för rasism till slut accepterar den rasistiska uppfattningen om sig själva och börjar agera därefter. Även i ett afrikanskt land ser jag hur vithetsnormen beundras i allt från reklam för hudblekningsprodukter, till småbarn som låtsas att de inte talar swahili utan envisas med att bara prata engelska. Engelska, som är ett språk som främst talas av vita, framställs i vissa kretsar som ett mer respekterat språk än swahili som främst talas av svarta. Trots att jag har samma hudfärg som majoriteten av människorna i landet så är den internaliserade rasismen så djupt inrotad att jag ibland får ett sämre bemötande än vad mina icke svarta vänner här får.

Tanken på att människor utsätter sin hy för farliga kemiska produkter, att barn skäms för att tala sina inhemska språk och det faktum att ljusare hy ger bättre service har satt sina spår i mig. Internaliserad rasism finns även i europeiska samhällen men att stöta på det i ett afrikanskt land fick mig att inse att jag inte kan lägga den antirasistiska kampen på hyllan riktigt än.

Jag tror att mänskliga rättigheter är en grundfaktor för att vi ska kunna uppfylla Agenda 2030 och de globala målen. Självklart är nationella lagar och internationella konventioner nödvändiga men om människors liv fortsätter att värderas olika i praktiken blir de juridiska verktygen otillräckliga. I Sverige har vi kommit en bra bit i arbetet mot rasdiskriminering men likt många andra länder har även vi en lång bit kvar.

Den 21 mars är det FN:s internationella dag för avskaffandet av rasdiskriminering. En viktig dag som får mig att funderar över hur vi ska kunna motverka rasism, fördomar och det omedvetna självhat som internaliserad rasism för med sig. Och jag tänker att representation är nyckeln. Tillsammans kan vi skapa utrymme och respekt för marginaliserade grupper och gemensamt krossa fördomar och rasism.

Jane-Ange Musekura
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Barns och ungas inflytande måste öka i alla frågor

05 juni, 2023 / Världshorisont

I flera uppmärksammade fall de senaste åren har barn ställt stater till svars för att de inte agerat tillräckligt för att bromsa klimatförändringarna. FN:s barnfond Unicef följer utvecklingen.

Läs mer

Nytt samarbete med FN-förbundet i Albanien

24 maj, 2023 / Nyheter

En delegation från Albaniens FN-förbund besökte i veckan Svenska FN-förbundets kansli i Stockholm för att signera ett samarbetsavtal mellan organisationerna. Svenska FN-förbundets internationella programansvariga, Mikaela Engwall, berättar om det nya partnerskapet.

Läs mer

FN-hjälp mot alla odds

16 maj, 2023 / Nyheter

I Afghanistan har talibanstyret förbjudit kvinnor att arbeta i internationella hjälpinsatser. Beslutet innebär ytterligare inskränkningar av kvinnors rättigheter i landet. Läs om hur FN bedriver humanitär verksamhet i en av världens svåraste situationer.

Läs mer

Unga i FN vill ha färre tal och mer dialog

11 maj, 2023 / Världshorisont

Dagens unga är morgondagens beslutsfattare. I rapporten ”Our common agenda” lyfter FN:s generalsekreterare António Guterres fram vikten av att lyssna till, och arbeta med, unga. Men hur väl är FN rustat för att låta unga tar mer plats i rummet? Och blir de lyssnade till?

Läs mer

Öppet brev till Sveriges statsminister

02 maj, 2023 / Nyheter

Omkring 40 organisationer skriver ett öppet brev till statsminister Ulf Kristersson om framtiden för Institutet för mänskliga rättigheter. Läs brevet här!

Läs mer

Glokala Sverige avslutades 30 april

02 maj, 2023 / Nyheter

Den 30 april 2023 avslutades samverkansprojektet Glokala Sverige. Samtliga 21 regioner och 189 kommuner deltog i projektet vid nedläggningen. Kommunikations- och utbildningsprojektet Glokala Sverige har pågått sedan 2018 med finansiering

Läs mer

Edik kämpar för ett demokratiskt samhälle 

30 april, 2023 / Världshorisont

20-årige Edik Kamalian är engagerad i det georgiska FN-förbundet UNAG. Han är en av många unga georgier som i mars i år tillsammans genom omfattande protester lyckades stoppa en lag som skulle ha fört landet i auktoritär riktning. 

Läs mer

Mänskliga rättigheter i föränderliga tider

28 april, 2023 / Blogg

Det är på många sätt en besynnerlig tid vi lever i. De snabba svängningarna i politiken och i världen är något vi alla märker av på olika sätt. Ett område som utmanas är mänskliga rättigheter.

Läs mer

Ny rapport: Arbetsgrupp presenterar förslag för stärkt FN-samarbete

19 april, 2023 / Nyheter

Världens länder behöver agera på sex områden för att stärka det globala samarbetet. Det säger en rådgivande högnivågrupp under ledning av Sveriges tidigare statsminister Stefan Löfven och Liberias tidigare president Ellen Johnson Sirleaf.

Läs mer