Georgiska kvinnor manifesterar. Foto: Eana Korbezashvili/Civil.ge
11 mars, 2020 / Blogg

Våld mot kvinnor ett dolt hot i Georgien

Det första jag möts av på flygplatsen i Tbilisi, Georgien, när jag landar är tre män i skyddsdräkt som värme-scannar inkommande passagerare. Människors rädsla för coronaviruset COVID-19 är påtaglig i Georgien. Däremot finns det ett mer dolt, kanske större, hot mot hälften av Georgiens befolkning: könsbaserat våld.

Den 8 mars uppmärksammar människor världen över kvinnor och flickors rättigheter under internationella kvinnodagen. I mina privata sociala mediekanaler läser jag utlåtanden som lyder ”Gratulerar på internationella kvinnodagen!” eller ”Happy womens day!”. Jag ställer mig dock frågande till vad det är personerna i fråga egentligen gratulerar till, eller vem de gratulerar. Samtidigt som kvinnorörelsen stärks och orättvisorna mot flickor och kvinnor uppmärksammas allt mer globalt, har också det globala motståndet emot kvinnors rättigheter vuxit.

I Tbilisi markerade aktivister kvinnors rättigheter med en manifestation mot könsrelaterade kvinnomord, så kallat femicide.

”I år har femicide blivit en del av vardagen. Under de två senaste månaderna har två kvinnor blivit mördade…” gick det att läsa i eventet på Facebook, organiserat av den georgiska kvinnorörelsen.

Femicide, avsiktliga mord på kvinnor och flickor på grund av deras kön, är ett globalt problem. Morden utförs ofta (men inte alltid) av till offren närstående personer: partners, ex-partners eller familjemedlemmar. Dåden grundar sig i patriarkala könsnormer så som hederskultur, sexuellt våld eller som följd av längre våldsamma förhållanden. Men våldet är även blint, där kvinnor endast på grund av det faktum att det är kvinnor, faller offer.

En studie utförd 2018 av UN Women fann att ungefär 14 procent av georgiska kvinnor i åldrarna 15-65, har upplevt sexuellt, fysiskt eller psykologiskt våld från en partner. Mörkertalet förblir dock stort då samma studie visade att runt 74 procent av de kvinnor som upplevt våld i nära relationer väljer att inte rapportera.

Våld mot kvinnor i Georgien har länge varit ett dolt problem, ofta sett som en familjeangelägenhet. Traditionellt har både kvinnor och män uppfattat att män har rätt att utföra våld mot sina döttrar, flickvänner och fruar.

Även om utmaningarna för jämställdhet i Georgien är många, och bristen på tillförlitlig data är stor, går utvecklingen långsamt åt rätt håll, berättar min nya kollega Tsiko Khomasuridze. FN-Förbundet i Georgien fortsätter att aktivt arbeta med unga pojkar och flickors uppfattning av könsroller genom sitt program Fostering Inclusive Democracy, för att främja ett mer jämställt Georgien. Fler statliga institutioner som uppmärksammar könsrelaterat våld efterfrågar ett breddat angreppsätt för att minska våldet mot georgiska kvinnor.

Den internationella kvinnodagen är förbi för i år, kampen mot våldet mot kvinnor och för jämställdhet fortsätter idag, imorgon och i övermorgon. Och jag kommer att fortsätta att berätta om mina upplevelser i Georgien. Håll utkik i bloggen!

Vide Wassberg, internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Situationen i Nagorno-Karabach

23 september, 2022 / Nyheter

Konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan om landområdet Nagorno-Karabach har åter blossat upp. Vi redogör för den senaste tidens utveckling och FN:s och omvärldens agerande.

Läs mer

”Låt inte kärnvapen användas i våra namn”

23 september, 2022 / Debattartiklar

Ett Nato-medlemskap innebär att Sverige kan komma att delta i Natos planeringsgrupp för kärnvapenfrågor. Skulle Nato besluta om en kärnvapenattack blir Sverige medskyldigt till hundratusentals människors död och lidande, skriver Svenska FN-förbundet tillsammans med representanter för flera fredsorganisationer.

Läs mer

Tre röster om ”Our common agenda”

21 september, 2022 / Världshorisont

FN-chefens rapport ”Our common agenda” innehåller mängder med idéer och förslag som rör FN-samarbetet och världssamfundets förmåga att möta vår tids stora utmaningar. Hur ska man se på rapporten och vad är viktigast i den? Anna Karin Eneström, Sveriges FN-ambassadör, Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, samt Ulrika Modéer, chef inom FN:s utvecklingsprogram UNDP, svarar här på Världshorisonts frågor.

Läs mer

Klaudia från Malmö får pris som Årets FN-ungdom

20 september, 2022 / Pressmeddelanden

Klaudia Zielinska, aktiv i Malmö FN-förening, tog i lördags emot Svenska FN-förbundets utmärkelse Årets FN-ungdom vid förbundets inspirationshelg i Skåne.

Läs mer

Håll löftena om FN och biståndet!

16 september, 2022 / Nyheter

Oavsett hur regeringsförhandlingarna faller ut måste riksdagens partier stå fast vid sina löften om stöd för FN och det bistånd som möjliggör bättre levnadsvillkor för miljoner människor, säger Svenska FN-förbundet efter att rösterna i valet 2022 räknats.

Läs mer

Världen brinner – men det återspeglas inte i valrörelsen

08 september, 2022 / Debattartiklar

Den som vill motverka höga el- och matpriser, rädda klimatet och förebygga nya flyktingkatastrofer måste förstå hur världen hänger samman – och ge sitt stöd till det långsiktiga gemensamma arbetet för en bättre värld. Ändå saknas de internationella frågorna i årets valrörelse, skriver FN:s tidigare vice generalsekreterare Jan Eliasson och Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson i Dagens industri.

Läs mer

Rösterna du inte hör i valrörelsen

06 september, 2022 / Debattartiklar

Att minska satsningar på barns utbildning, tillgång till rent vatten, kvinnors rättigheter och klimatet leder till fler kriser och konflikter, skriver medlemmar i plattformen Concord i en debattartikel.

Läs mer

FN: Människorättsbrott mot uigurer i Kina

02 september, 2022 / Nyheter

En rapport från FN:s kontor för mänskliga rättigheter pekar på allvarliga övergrepp mot uigurer och andra minoriteter i provinsen Xinjiang i Kina och efterlyser åtgärder. Den kinesiska regeringen måste följa FN:s rekommendationer, säger Svenska FN-förbundet.

Läs mer

”Det är viktigt att de lokala politikerna börjar prata om FN” 

31 augusti, 2022 / Nyheter

Albin Oskarsson, ordförande i Göteborgs FN-förening, har besökt valstugorna för att fråga de lokala politikerna hur de ser på FN och det globala samarbetet.

Läs mer