Georgiska kvinnor manifesterar. Foto: Eana Korbezashvili/Civil.ge
11 mars, 2020 / Blogg

Våld mot kvinnor ett dolt hot i Georgien

Det första jag möts av på flygplatsen i Tbilisi, Georgien, när jag landar är tre män i skyddsdräkt som värme-scannar inkommande passagerare. Människors rädsla för coronaviruset COVID-19 är påtaglig i Georgien. Däremot finns det ett mer dolt, kanske större, hot mot hälften av Georgiens befolkning: könsbaserat våld.

Den 8 mars uppmärksammar människor världen över kvinnor och flickors rättigheter under internationella kvinnodagen. I mina privata sociala mediekanaler läser jag utlåtanden som lyder ”Gratulerar på internationella kvinnodagen!” eller ”Happy womens day!”. Jag ställer mig dock frågande till vad det är personerna i fråga egentligen gratulerar till, eller vem de gratulerar. Samtidigt som kvinnorörelsen stärks och orättvisorna mot flickor och kvinnor uppmärksammas allt mer globalt, har också det globala motståndet emot kvinnors rättigheter vuxit.

I Tbilisi markerade aktivister kvinnors rättigheter med en manifestation mot könsrelaterade kvinnomord, så kallat femicide.

”I år har femicide blivit en del av vardagen. Under de två senaste månaderna har två kvinnor blivit mördade…” gick det att läsa i eventet på Facebook, organiserat av den georgiska kvinnorörelsen.

Femicide, avsiktliga mord på kvinnor och flickor på grund av deras kön, är ett globalt problem. Morden utförs ofta (men inte alltid) av till offren närstående personer: partners, ex-partners eller familjemedlemmar. Dåden grundar sig i patriarkala könsnormer så som hederskultur, sexuellt våld eller som följd av längre våldsamma förhållanden. Men våldet är även blint, där kvinnor endast på grund av det faktum att det är kvinnor, faller offer.

En studie utförd 2018 av UN Women fann att ungefär 14 procent av georgiska kvinnor i åldrarna 15-65, har upplevt sexuellt, fysiskt eller psykologiskt våld från en partner. Mörkertalet förblir dock stort då samma studie visade att runt 74 procent av de kvinnor som upplevt våld i nära relationer väljer att inte rapportera.

Våld mot kvinnor i Georgien har länge varit ett dolt problem, ofta sett som en familjeangelägenhet. Traditionellt har både kvinnor och män uppfattat att män har rätt att utföra våld mot sina döttrar, flickvänner och fruar.

Även om utmaningarna för jämställdhet i Georgien är många, och bristen på tillförlitlig data är stor, går utvecklingen långsamt åt rätt håll, berättar min nya kollega Tsiko Khomasuridze. FN-Förbundet i Georgien fortsätter att aktivt arbeta med unga pojkar och flickors uppfattning av könsroller genom sitt program Fostering Inclusive Democracy, för att främja ett mer jämställt Georgien. Fler statliga institutioner som uppmärksammar könsrelaterat våld efterfrågar ett breddat angreppsätt för att minska våldet mot georgiska kvinnor.

Den internationella kvinnodagen är förbi för i år, kampen mot våldet mot kvinnor och för jämställdhet fortsätter idag, imorgon och i övermorgon. Och jag kommer att fortsätta att berätta om mina upplevelser i Georgien. Håll utkik i bloggen!

Vide Wassberg, internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Så arbetar FN mot corona

27 mars, 2020 / Nyheter

Skolmat, arbete för jämställdhet och minröjning – nu stärker FN det humanitära arbetet till följd av coronaviruset. Så här arbetar FN – och så här kan du hjälpa till.

Läs mer

Evenemang flyttas på grund av coronaviruset

26 mars, 2020 / Nyheter

På grund av coronaviruset och för att värna om medlemmar och aktiva skjuter FN-förbundet upp en rad evenemang till hösten. Här hittar du nya datum för FN-forum, SweMUN och Ung20.

Läs mer

Lokalt föreningsarbete under coronaepidemin

26 mars, 2020 / Nyheter

Coronaepidemin påverkar det mesta i samhället inklusive föreningslivet. Vi har samlat några tips till dig som är aktiv i en FN-förening.

Läs mer

FN-chefen uppmanar till global vapenvila

24 mars, 2020 / Nyheter

FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanade på måndagen stridande parter i världens konflikter att lägga ned vapnen och möta den gemensamma fienden coronaviruset.

Läs mer

Organisationer kräver resurser till MR-institution

23 mars, 2020 / Nyheter

Femton organisationer kräver i ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven att en oberoende institution för mänskliga rättigheter får tillräcklig finansiering i den kommande budgetpropositionen.

Läs mer

När världen stillnar

23 mars, 2020 / Blogg

Malin Åberg Aas tar med sig en känsla av gemenskap och en spännande rapport om arbetet med Agenda 2030 från ett digitalt möte i skuggan av coronapandemin.

Läs mer

Dags att nominera årets FN-vän och FN-supporter 2020

23 mars, 2020 / Nyheter

Utnämningen av Årets FN-vän är ämnad en person eller en organisation i Sverige som genom sina handlingar och/eller verksamhet verkat med betydande insatser till stöd för FN.

Läs mer

Efterlyses: Hårdare tag mot rasistiska organisationer

20 mars, 2020 / Nyheter

Svenska FN-förbundet skriver till justitieminister Morgan Johansson inför internationella dagen mot rasism den 21 mars.

Läs mer

FN självklart verktyg i omtumlande tider

19 mars, 2020 / Blogg

Samtidigt som nyheterna upptas av det nya coronaviruset fortgår de konflikter, krig och andra svårigheter som fanns redan innan virusutbrottet, skriver Annelie Börjesson på FN-bloggen.

Läs mer