Georgiska kvinnor manifesterar. Foto: Eana Korbezashvili/Civil.ge
11 mars, 2020 / Blogg

Våld mot kvinnor ett dolt hot i Georgien

Det första jag möts av på flygplatsen i Tbilisi, Georgien, när jag landar är tre män i skyddsdräkt som värme-scannar inkommande passagerare. Människors rädsla för coronaviruset COVID-19 är påtaglig i Georgien. Däremot finns det ett mer dolt, kanske större, hot mot hälften av Georgiens befolkning: könsbaserat våld.

Den 8 mars uppmärksammar människor världen över kvinnor och flickors rättigheter under internationella kvinnodagen. I mina privata sociala mediekanaler läser jag utlåtanden som lyder ”Gratulerar på internationella kvinnodagen!” eller ”Happy womens day!”. Jag ställer mig dock frågande till vad det är personerna i fråga egentligen gratulerar till, eller vem de gratulerar. Samtidigt som kvinnorörelsen stärks och orättvisorna mot flickor och kvinnor uppmärksammas allt mer globalt, har också det globala motståndet emot kvinnors rättigheter vuxit.

I Tbilisi markerade aktivister kvinnors rättigheter med en manifestation mot könsrelaterade kvinnomord, så kallat femicide.

”I år har femicide blivit en del av vardagen. Under de två senaste månaderna har två kvinnor blivit mördade…” gick det att läsa i eventet på Facebook, organiserat av den georgiska kvinnorörelsen.

Femicide, avsiktliga mord på kvinnor och flickor på grund av deras kön, är ett globalt problem. Morden utförs ofta (men inte alltid) av till offren närstående personer: partners, ex-partners eller familjemedlemmar. Dåden grundar sig i patriarkala könsnormer så som hederskultur, sexuellt våld eller som följd av längre våldsamma förhållanden. Men våldet är även blint, där kvinnor endast på grund av det faktum att det är kvinnor, faller offer.

En studie utförd 2018 av UN Women fann att ungefär 14 procent av georgiska kvinnor i åldrarna 15-65, har upplevt sexuellt, fysiskt eller psykologiskt våld från en partner. Mörkertalet förblir dock stort då samma studie visade att runt 74 procent av de kvinnor som upplevt våld i nära relationer väljer att inte rapportera.

Våld mot kvinnor i Georgien har länge varit ett dolt problem, ofta sett som en familjeangelägenhet. Traditionellt har både kvinnor och män uppfattat att män har rätt att utföra våld mot sina döttrar, flickvänner och fruar.

Även om utmaningarna för jämställdhet i Georgien är många, och bristen på tillförlitlig data är stor, går utvecklingen långsamt åt rätt håll, berättar min nya kollega Tsiko Khomasuridze. FN-Förbundet i Georgien fortsätter att aktivt arbeta med unga pojkar och flickors uppfattning av könsroller genom sitt program Fostering Inclusive Democracy, för att främja ett mer jämställt Georgien. Fler statliga institutioner som uppmärksammar könsrelaterat våld efterfrågar ett breddat angreppsätt för att minska våldet mot georgiska kvinnor.

Den internationella kvinnodagen är förbi för i år, kampen mot våldet mot kvinnor och för jämställdhet fortsätter idag, imorgon och i övermorgon. Och jag kommer att fortsätta att berätta om mina upplevelser i Georgien. Håll utkik i bloggen!

Vide Wassberg, internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Klimatkonferens för unga: Ungas röster lyfts inför Stockholm +50

17 maj, 2022 / Världshorisont


Den 6-8 maj arrangerades en klimatkonferens för unga på Kärsögården i Stockholm. Där samlades ett hundratal ungdomar för att lyssna på föreläsningar, umgås, delta i workshops och hålla FN-rollspel.

Läs mer

Kräv Nato på besked om kärnvapnen!

13 maj, 2022 / Debattartiklar

Som FN-medlem och nedrustningsförespråkare måste Sverige säkerställa rätten att ha en kritisk syn på kärnvapen. Det är en rätt som måste gälla oavsett om Sverige går med i Nato eller inte, skriver Annelie Börjesson i Sydsvenska Dagbladet.  

Läs mer

Stoppa Putins krig mot Ukraina!

09 maj, 2022 / Blogg

Jag har aldrig gillat kärnvapen. I synnerhet har jag inte gillat de ryska. Det kan säkert vara en konsekvens av barndomsminnet av att på hösten 1981 vakna upp till insikten

Läs mer

Så slår biståndsnedskärningarna

29 april, 2022 / Nyheter

Färre insatser för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ungas inflytande – och i värsta fall ännu fler flyktingkatastrofer. FN-förbundets samarbeten med systerförbund i andra länder och många andra projekt hotas om planerna på nedskärningar i biståndet blir verklighet.

Läs mer

Nytt FN-beslut ska försvåra användningen av vetot

27 april, 2022 / Nyheter

Enligt en ny FN-resolution ska generalförsamlingen hädanefter sammankallas senast tio dagar efter att ett veto har lagts i säkerhetsrådet. Beslutet följer på Rysslands veto efter landets invasion av Ukraina.

Läs mer

Rundabordssamtal i Polen – demokrati, mänskliga rättigheter och Ukraina 

26 april, 2022 / Blogg

För en liten tid sedan besökte jag det polska FN-förbundet som har sitt säte i Warszawa. I det måldokument som vår kongress antog 2022 står att en del i vårt

Läs mer

Moder Jords dag 22 april

22 april, 2022 / Nyheter

Den 22 april firas Moder Jords dag. Naturen lider. Haven fylls med plast, extremväder blir allt vanligare och allt fler arter hotas av utrotning. Klimatkrisen, förlusten av biologisk mångfald och avfallsproblemen är tre kriser som behöver lösas.

Läs mer

Biståndsnedskärningar drabbar världens fattiga

20 april, 2022 / Nyheter

Svenska FN-förbundet kritiserar regeringens vårändringsbudget med aviserad neddragning av biståndsbudgeten med nästan tio miljarder kronor, för att finansiera flyktingmottagande. 

Läs mer

Ryssland utesluts ur MR-rådet – vad innebär det? 

08 april, 2022 / Nyheter

FN:s generalförsamling har röstat för att utesluta Ryssland ur rådet för mänskliga rättigheter. Vad betyder beslutet och har det någon faktisk effekt?  

Läs mer