fbpx
Georgiska kvinnor manifesterar. Foto: Eana Korbezashvili/Civil.ge
11 mars, 2020 / Blogg

Våld mot kvinnor ett dolt hot i Georgien

Det första jag möts av på flygplatsen i Tbilisi, Georgien, när jag landar är tre män i skyddsdräkt som värme-scannar inkommande passagerare. Människors rädsla för coronaviruset COVID-19 är påtaglig i Georgien. Däremot finns det ett mer dolt, kanske större, hot mot hälften av Georgiens befolkning: könsbaserat våld.

Den 8 mars uppmärksammar människor världen över kvinnor och flickors rättigheter under internationella kvinnodagen. I mina privata sociala mediekanaler läser jag utlåtanden som lyder ”Gratulerar på internationella kvinnodagen!” eller ”Happy womens day!”. Jag ställer mig dock frågande till vad det är personerna i fråga egentligen gratulerar till, eller vem de gratulerar. Samtidigt som kvinnorörelsen stärks och orättvisorna mot flickor och kvinnor uppmärksammas allt mer globalt, har också det globala motståndet emot kvinnors rättigheter vuxit.

I Tbilisi markerade aktivister kvinnors rättigheter med en manifestation mot könsrelaterade kvinnomord, så kallat femicide.

”I år har femicide blivit en del av vardagen. Under de två senaste månaderna har två kvinnor blivit mördade…” gick det att läsa i eventet på Facebook, organiserat av den georgiska kvinnorörelsen.

Femicide, avsiktliga mord på kvinnor och flickor på grund av deras kön, är ett globalt problem. Morden utförs ofta (men inte alltid) av till offren närstående personer: partners, ex-partners eller familjemedlemmar. Dåden grundar sig i patriarkala könsnormer så som hederskultur, sexuellt våld eller som följd av längre våldsamma förhållanden. Men våldet är även blint, där kvinnor endast på grund av det faktum att det är kvinnor, faller offer.

En studie utförd 2018 av UN Women fann att ungefär 14 procent av georgiska kvinnor i åldrarna 15-65, har upplevt sexuellt, fysiskt eller psykologiskt våld från en partner. Mörkertalet förblir dock stort då samma studie visade att runt 74 procent av de kvinnor som upplevt våld i nära relationer väljer att inte rapportera.

Våld mot kvinnor i Georgien har länge varit ett dolt problem, ofta sett som en familjeangelägenhet. Traditionellt har både kvinnor och män uppfattat att män har rätt att utföra våld mot sina döttrar, flickvänner och fruar.

Även om utmaningarna för jämställdhet i Georgien är många, och bristen på tillförlitlig data är stor, går utvecklingen långsamt åt rätt håll, berättar min nya kollega Tsiko Khomasuridze. FN-Förbundet i Georgien fortsätter att aktivt arbeta med unga pojkar och flickors uppfattning av könsroller genom sitt program Fostering Inclusive Democracy, för att främja ett mer jämställt Georgien. Fler statliga institutioner som uppmärksammar könsrelaterat våld efterfrågar ett breddat angreppsätt för att minska våldet mot georgiska kvinnor.

Den internationella kvinnodagen är förbi för i år, kampen mot våldet mot kvinnor och för jämställdhet fortsätter idag, imorgon och i övermorgon. Och jag kommer att fortsätta att berätta om mina upplevelser i Georgien. Håll utkik i bloggen!

Vide Wassberg, internationell praktikant i Georgien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

USA la veto mot vapenvila i Gaza

09 december, 2023 / Nyheter

Trots enormt lidande i Gaza stoppades ett förslag om humanitär vapenvila i säkerhetsrådet på fredagen. Att rådet därmed går emot FN-chefens initiativ i frågan är olyckligt, säger FN-förbundet.

Läs mer

FN och mänskliga rättigheter: Jubileum med nya utmaningar 

08 december, 2023 / Nyheter

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år den 10 december 2023. I en orolig värld måste vi alla stå upp för våra rättigheter, skriver Svenska FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet.

Läs mer

MR-förklaringen 75 år – Mänskliga rättigheter hindrar krig och bygger fred 

07 december, 2023 / Världshorisont

FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna fyller 75 år i december 2023. Mot bakgrund av oron i världen är den högst aktuell. Ursprungstanken bakom dokumentet är att förhindra att kriser och konflikter uppstår.

Läs mer

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer