fbpx
Koll & kommentar
Sveriges tur att granskas i Genève.
28 januari, 2020 / Blogg

Ris och ros till Sverige i FN:s granskning

I skrivande stund är jag på väg hem från Genève efter att ha deltagit vid FN:s människorättsgranskning av Sverige. Den så kallade universella periodiska granskningen (UPR) är en återkommande granskning som sker ungefär vart femte år. Där granskas alla FN:s medlemsstater för att se hur de lever upp till sina människorättsåtaganden.

Det är med blandade känslor som jag lämnar Genève. Jag känner glädje över att flera av Svenska FN-förbundets rekommendationer till Sverige fick genomslag i granskningen. Men mycket återstår att göra när det kommer till ökad tolerans och respekt för allas lika värde och det gör mig en aning uppgiven.

Granskningen ägde rum den 27 januari, passande nog samma dag som minnesdagen för Förintelsen. ”Antisemitism och rasism utgör hot för alla, och för ett öppet och demokratiskt samhälle”, fastställde Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister och regeringens delegationsledare, vid sitt öppningstal i Genève. Och det var i denna anda som granskningen av Sverige kom att ske. En övervägande majoritet av kritiken mot Sverige, och de rekommendationer som gavs, handlade just om krav och åtgärder för att motverka och bekämpa hatbrott och rasism.

Även intresset för systematiska människorättsfrågor i Sveriges var tydligt. Så många som 43 stater, av totalt 121 närvarande stater, rekommenderade Sverige att inrätta en nationell oberoende institution för mänskliga rättigheter (MR-institution) i linje med FN:s Parisprinciper. Flera stater betonade även behovet av att den nya myndigheten ges tillräckliga finansiella resurser och ett brett mandat för att kunna genomföra sitt arbete. Det är en rekommendation som FN-förbundet tillsammans med andra civilsamhällsorganisationer har drivit under de senaste åren. Sveriges statsminister har förklarat att en ny myndighet ska vara på plats till 2021. Vi vill hoppas att detta var den sista FN-granskningen där vi behövde lyfta kravet på en ny MR-institution.

Andra frågor som tog markant stort utrymme handlade om ökat skydd för samers urfolksrättigheter, särskilt deras rätt till utbildning, land och naturresurser och bevarandet av språk. Ratificering av FN-konventionen ILO 169 har varit en minst sagt utdragen process under flera decennier. En svensk ratificering av konventionen skulle stärka samernas rätt till självbestämmande. Flera länder, däribland våra grannländer Danmark och Norge, rekommenderade Sverige att ställa sig bakom konventionen. Med förra veckans HD-seger i Girjasmålet hoppas vi att den politiska viljan i Sverige vänder också i fråga om ILO 169.

När jag lämnade FN-palatset i Genève passerade jag en fotoutställning om Förintelsen med porträtt på överlevare och deras historia. Utställningen visar att det är individer och människoliv som existerar bakom det hemska brott mot mänskligheten som begicks för över 70 år sedan. Och det skedde i ett modernt samhälle, i Europa. Vi får aldrig ta universella värden om demokrati, medmänsklighet och allas lika värde för givet. FN:s människorättsgranskningar kastar ljus på sådana viktiga frågor.

Ellie Al-Kahwati
Rådgivare inom mänskliga rättigheter

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer