fbpx
19 oktober, 2018 / Blogg

Perspektiv från en ”mzungu” i Tanzania

Nu har guppiga resor med bajaji (en trehjulig taxi), friterad mat och kortare dialoger på swahili blivit vardag för mig. Dar es Salaam – fridens hus på arabiska – är en häftig plats på många sätt och vis. Här lever folk från olika religioner, etniska grupper och samhällsklasser tillsammans på ett fridfullt och integrerat sätt.

Att vistas i en så ung demokrati som Tanzania (självständigt 1961) ger mig perspektiv på hur långt Sverige egentligen har kommit med sitt flerpartisystem och grundläggande mänskliga rättigheter – sådant jag annars lätt tar för givet. Det politiska styret, med landets femte president John Magufuli i spetsen, är ständigt ett hett debattämne och utvecklingen tycks vara på gott och ont. Även fast gratis grundskoleutbildning möjliggjorts så är kvaliteten svår att säkerställa och flickor som blir gravida är inte välkomna tillbaka till skolan, exempelvis.

Magufuli, som har en bakgrund som ingenjör, satsar emellertid stenhårt på att utveckla infrastrukturen i landet, vilket glädjer många. Dock så har de flesta en tveksam inställning till den nuvarande regimen. Detta eftersom reformer av skattesystemet tar bort de informella ekonomierna i landet, vilket leder till att folk på gatan har mindre pengar i fickan nu i jämförelse med under den förre presidenten Jakaya Kikwete. De socioekonomiska omställningarna tar tid, och i kombination med korruption, dröjer utvecklingen dessvärre.Helge och kollegor på Pemba, Tanzania

Trots att vardagen för människorna här på många sätt är ansträngd med fattigdom, hög arbetslöshet och ohälsosamma levnadsvillkor så finns det alltid en skön inställning till livet som jag sällan tycker mig se i väst. Alla är pratglada och nyfikna på varför jag kommit just hit. Att gestikulera och hälsa på mötande med en ”tumme upp” istället för ett verbalt hej får jag räkna med under en promenad. Som ”mzungu” (västerlänning) går det inte att komma undan uppmärksamheten.

Stadens närhet till havet är fantastisk och det är där jag spenderar mycket av min fritid. Även fast de flesta här inte kan simma så umgås familjer på stränderna och lokala strandklubbar spelar levande musik på kvällarna. En av mina favoritställen är en takbar som heter Akira och som har en fantastisk vy över indiska oceanen.

När det kommer till civilsamhället har det inte mycket att säga till om rent politiskt, vilket försvårar arbetet med Agenda 2030. Mekanismer för att mäta de indikatorer som de globala målen för hållbar utveckling vilar på saknas helt. Insamling och analys av data som strider mot statens ”officiella data” bestraffas och därav minskar spelutrymmet för de ideella organisationerna i landet, s.k. shrinking civic space. Även fast civilsamhällets rekommendationer ofta efterfrågas vid utformning av policy så är det sällan de tas med i slutskedet.

Trots det har mitt arbete på FN-förbundet i Tanzania (UNA Tanzania) hittills varit mycket varierande. Trots den väldigt avslappnade synen på tid så kan jag konstatera att jag faktiskt hunnit med en hel del under mina snart två månader på plats. Bland annat har jag jobbat med en nationell policy för ungdomar, skrivit rapporter och artiklar från diverse fältbesök, representerat UNA Tanzania på möten, samt tagit fram fyra fältassistenter till African Monitor’s Citizen Report – ett oberoende forskningsprojekt med syfte att följa upp implementeringen av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Utöver det har jag också sjösatt ett eget litet projekt om kunskapsspridning med en lokal radiostation där jag bor, och under ett fältbesök till ön Pemba (Zanzibar) tog jag fram utbildningsmaterial för miljöklubbar som UNA Tanzania startat i området Kengeja. Numera försöker jag även navigera i djungeln av kommunikationskanaler och sköter bland annat uppdateringen av hemsidan. I nästa blogg kommer jag att berätta mer om det kniviga med prata om hållbarhet i en låg-/medelinkomstkontext!

Helge Drebold
Internationell praktikant i Tanzania

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer