fbpx
Shalala Amirjanova i Tbilisi, Georgien.
8 november, 2019 / Blogg

Om jag är ett barn – då är hon också ett barn!

I Georgien har 14 procent av alla flickor blivit gifta innan de har fyllt 18 år, vilket är en hög andel i jämförelse med andra europeiska länder. På min praktikplats har jag lärt känna Shalala Amirjanova som har engagerat sig för att stoppa barnäktenskap sedan hon var 15 år.

– En dag berättade en av mina klasskompisar att hon skulle gifta sig. Hon var bara 15 år och hennes framtida man var i 30-årsåldern. För mig var det här fel. Min kompis ville inte gifta sig. Jag blev arg och började protestera, men människor i min omgivning sa att jag var för ung för att förstå mig på dessa frågor. De sa att jag bara var ett barn. Jag svarade att om jag är ett barn då är hon också ett barn! Det var den dagen jag verkligen började engagera mig för att arbeta mot barnäktenskap, berättar Shalala.

Shalala växte upp i staden Marneuli i regionen Kvemo Kartli som till största delen är befolkad av azerier. Shalala är både muslim och azerier och tillhör därmed två minoritetsgrupper i Georgien. Många kvinnor och flickor i regionen lever under patriarkala strukturer som försvårar för dem att ta del av samhällsutvecklingen. Utbildningsnivån bland kvinnor och flickor är låg i regionen och just barnäktenskap är en av de främsta orsakerna.

Barnäktenskap förbjöds år 2017 i Georgien, men studier visar att barn- och tvångsäktenskap förekommer fortfarande. Efter att ha deltagit i en utbildning om jämställdhet fick Shalala stöd av FN-förbundet i Georgien för att genomföra flera egna projekt där hon informerade om kvinnors och flickors rättigheter i Kvemo Kartli. I dag är hon anställd på FN-förbundet i Georgien där hon får möjlighet att fortsätta sitt engagemang för jämställdhet och mot barnäktenskap.

– I framtiden vill jag studera utomlands, men sedan vill jag återvända till Georgien. Jag vill fortsätta arbeta med de problem jag ser här, särskilt gällande kvinnors och flickors rättigheter. Om du har kunskap, men inte delar med dig av din kunskap till andra och till samhället förlorar kunskapen sin mening, fortsätter Shalala.

Efter mitt samtal med Shalala inspireras jag av hennes resa och hur hon med mod, civilkurage och entusiasm blivit den ledare och förebild hon är i dag. Hon står upp för hundratals flickor och förtryckta gruppers mänskliga rättigheter. Det slår mig att jag redan under min korta tid här har träffat så många unga som kämpar för andras rättigheter, vilket känns viktigare än någonsin med tanke på de kvinnofientliga strömningarna i världen.

Tack vare georgiska FN-förbundet får ungdomar ny kunskap om sina rättigheter men framför allt skapas hopp hos dem om att de själva kan vara med och skapa en positiv förändring. Detta hopp verkar vara svårt att släcka när det väl har tänts.  

Åsa Setterquist
Internationell praktikant i Georgien

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer