fbpx
Koll & kommentar
Shalala Amirjanova i Tbilisi, Georgien.
8 november, 2019 / Blogg

Om jag är ett barn – då är hon också ett barn!

I Georgien har 14 procent av alla flickor blivit gifta innan de har fyllt 18 år, vilket är en hög andel i jämförelse med andra europeiska länder. På min praktikplats har jag lärt känna Shalala Amirjanova som har engagerat sig för att stoppa barnäktenskap sedan hon var 15 år.

– En dag berättade en av mina klasskompisar att hon skulle gifta sig. Hon var bara 15 år och hennes framtida man var i 30-årsåldern. För mig var det här fel. Min kompis ville inte gifta sig. Jag blev arg och började protestera, men människor i min omgivning sa att jag var för ung för att förstå mig på dessa frågor. De sa att jag bara var ett barn. Jag svarade att om jag är ett barn då är hon också ett barn! Det var den dagen jag verkligen började engagera mig för att arbeta mot barnäktenskap, berättar Shalala.

Shalala växte upp i staden Marneuli i regionen Kvemo Kartli som till största delen är befolkad av azerier. Shalala är både muslim och azerier och tillhör därmed två minoritetsgrupper i Georgien. Många kvinnor och flickor i regionen lever under patriarkala strukturer som försvårar för dem att ta del av samhällsutvecklingen. Utbildningsnivån bland kvinnor och flickor är låg i regionen och just barnäktenskap är en av de främsta orsakerna.

Barnäktenskap förbjöds år 2017 i Georgien, men studier visar att barn- och tvångsäktenskap förekommer fortfarande. Efter att ha deltagit i en utbildning om jämställdhet fick Shalala stöd av FN-förbundet i Georgien för att genomföra flera egna projekt där hon informerade om kvinnors och flickors rättigheter i Kvemo Kartli. I dag är hon anställd på FN-förbundet i Georgien där hon får möjlighet att fortsätta sitt engagemang för jämställdhet och mot barnäktenskap.

– I framtiden vill jag studera utomlands, men sedan vill jag återvända till Georgien. Jag vill fortsätta arbeta med de problem jag ser här, särskilt gällande kvinnors och flickors rättigheter. Om du har kunskap, men inte delar med dig av din kunskap till andra och till samhället förlorar kunskapen sin mening, fortsätter Shalala.

Efter mitt samtal med Shalala inspireras jag av hennes resa och hur hon med mod, civilkurage och entusiasm blivit den ledare och förebild hon är i dag. Hon står upp för hundratals flickor och förtryckta gruppers mänskliga rättigheter. Det slår mig att jag redan under min korta tid här har träffat så många unga som kämpar för andras rättigheter, vilket känns viktigare än någonsin med tanke på de kvinnofientliga strömningarna i världen.

Tack vare georgiska FN-förbundet får ungdomar ny kunskap om sina rättigheter men framför allt skapas hopp hos dem om att de själva kan vara med och skapa en positiv förändring. Detta hopp verkar vara svårt att släcka när det väl har tänts.  

Åsa Setterquist
Internationell praktikant i Georgien

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer