fbpx
Ett sjukhus i Tbilisi, Georgien.
4 juni, 2019 / Blogg

När sjukvård inte är en självklarhet

Jag ser ofta saker på Tbilisis gator som får mig att fundera över levnadsvillkoren i Georgien. I fredags kväll gick hem från min praktik på georgiska FN-förbundet såg jag en äldre kvinna och ett barn sittandes utanför en klädbutik. Det är i sig inget ovanligt att människor ber om pengar och oftast visar de upp skyltar föreställandes sjuka barn och vuxna som ser ut att behöva någon form av vård.

Jag tömde min ganska stora samling mynt i den äldre kvinnans kopp och när jag gick därifrån började jag fundera. Jag gissade att barnet är i behov av någon form av ögonoperation eller kanske en viss typ av glasögon – vem täcker sådant? Hur fungerar det sociala skyddsnätet i landet?

Det är i den georgiska regeringens strategi för 2020 som många av svaren återfinns, resten tar jag reda på via vänner och kollegor. Jag får veta att det finns två olika typer av statliga skyddsnätsfunktioner i landet, ett för de allra fattigaste och ett pensionssystem.

Skyddsnätet för de fattigaste invånarna kallas riktad socialhjälp och inkluderar ungefär tio procent av befolkningen. Detta trots att andelen människor som lever under fattigdomsgränsen på 1.25 USD per dag uppgår till nästan 22 procent.  De som är berättigade till ekonomiskt stöd får 60 GEL per månad, ungefär 210 SEK. Det är lika mycket som jag handlar mat och lunch för på tre dagar. Som pensionär får du 200 GEL, alltså 697 SEK per månad. Det statliga stödet är med andra ord omöjligt att leva på.

Sjukvården i landet är inte speciellt tillgängligt för georgiska invånare. Det finns ett försäkringssystem som täcker viss typ av vård, men långt i från all. Jag fick själv uppsöka läkare härom veckan och de mediciner jag fick utskrivna kostade mig 523 SEK. Ingen jättesumma för en svensk men däremot nästan en hel månadspension för en georgier.

En stor del av sjukvården är privatägd här, mindre än tio procent av vårdcentraler och sjukhus ägs av staten. För många är det allt för dyrt att uppsöka sjukvården och egenvård är vanligt. En av mina georgiska vänner berättar att hon och hennes familj har en slags försäkring där staten täcker 70 procent av kostnaderna och du själv står för 30 procent. Denna försäkring är endast tillgängligt för personer som arbetar men inte heller den innefattar behandlingar som cancervård, gastroskopi eller flertalet mediciner. Är du arbetslös blir försäkringen mycket dyrare. Med försäkringen kostar ett typiskt läkarbesök ca 15 GEL och en mindre operation ca 500 GEL.

En vän berättade om en vän till henne, en ung kvinna, som nyligen insjuknat i cancer. Familjen har inte råd med cellgifter då en behandling kostar 800 GEL (2800 SEK). Hoppet är nu att hon ska kunna få vård i något EU-land, annars kommer familjen att behöva sälja sitt hus. Att tvingas ta till sådana lösningar gör att fattigdomen ökar då de drabbade har svårt att komma på fötter igen. I Georgiens strategi för 2020 finns det dock planer på att sänka priserna på mediciner och förbättra kvaliteten på primärvården. Det ligger väl i linje med de globala målens mål 3 om hälsa och välbefinnande. Men när jag tänker på hur situationen är just nu blir jag modfälld. Chansen att den äldre kvinnan utanför affären ska få ihop tillräckligt med pengar för att hjälpa barnet, eller att min bekants väninna ska kunna betala sina cellgifter utan att sälja sitt hus, är så obehagligt liten.

Maria Pettersson
Internationell praktikant i Georgien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer