fbpx
Ett sjukhus i Tbilisi, Georgien.
4 juni, 2019 / Blogg

När sjukvård inte är en självklarhet

Jag ser ofta saker på Tbilisis gator som får mig att fundera över levnadsvillkoren i Georgien. I fredags kväll gick hem från min praktik på georgiska FN-förbundet såg jag en äldre kvinna och ett barn sittandes utanför en klädbutik. Det är i sig inget ovanligt att människor ber om pengar och oftast visar de upp skyltar föreställandes sjuka barn och vuxna som ser ut att behöva någon form av vård.

Jag tömde min ganska stora samling mynt i den äldre kvinnans kopp och när jag gick därifrån började jag fundera. Jag gissade att barnet är i behov av någon form av ögonoperation eller kanske en viss typ av glasögon – vem täcker sådant? Hur fungerar det sociala skyddsnätet i landet?

Det är i den georgiska regeringens strategi för 2020 som många av svaren återfinns, resten tar jag reda på via vänner och kollegor. Jag får veta att det finns två olika typer av statliga skyddsnätsfunktioner i landet, ett för de allra fattigaste och ett pensionssystem.

Skyddsnätet för de fattigaste invånarna kallas riktad socialhjälp och inkluderar ungefär tio procent av befolkningen. Detta trots att andelen människor som lever under fattigdomsgränsen på 1.25 USD per dag uppgår till nästan 22 procent.  De som är berättigade till ekonomiskt stöd får 60 GEL per månad, ungefär 210 SEK. Det är lika mycket som jag handlar mat och lunch för på tre dagar. Som pensionär får du 200 GEL, alltså 697 SEK per månad. Det statliga stödet är med andra ord omöjligt att leva på.

Sjukvården i landet är inte speciellt tillgängligt för georgiska invånare. Det finns ett försäkringssystem som täcker viss typ av vård, men långt i från all. Jag fick själv uppsöka läkare härom veckan och de mediciner jag fick utskrivna kostade mig 523 SEK. Ingen jättesumma för en svensk men däremot nästan en hel månadspension för en georgier.

En stor del av sjukvården är privatägd här, mindre än tio procent av vårdcentraler och sjukhus ägs av staten. För många är det allt för dyrt att uppsöka sjukvården och egenvård är vanligt. En av mina georgiska vänner berättar att hon och hennes familj har en slags försäkring där staten täcker 70 procent av kostnaderna och du själv står för 30 procent. Denna försäkring är endast tillgängligt för personer som arbetar men inte heller den innefattar behandlingar som cancervård, gastroskopi eller flertalet mediciner. Är du arbetslös blir försäkringen mycket dyrare. Med försäkringen kostar ett typiskt läkarbesök ca 15 GEL och en mindre operation ca 500 GEL.

En vän berättade om en vän till henne, en ung kvinna, som nyligen insjuknat i cancer. Familjen har inte råd med cellgifter då en behandling kostar 800 GEL (2800 SEK). Hoppet är nu att hon ska kunna få vård i något EU-land, annars kommer familjen att behöva sälja sitt hus. Att tvingas ta till sådana lösningar gör att fattigdomen ökar då de drabbade har svårt att komma på fötter igen. I Georgiens strategi för 2020 finns det dock planer på att sänka priserna på mediciner och förbättra kvaliteten på primärvården. Det ligger väl i linje med de globala målens mål 3 om hälsa och välbefinnande. Men när jag tänker på hur situationen är just nu blir jag modfälld. Chansen att den äldre kvinnan utanför affären ska få ihop tillräckligt med pengar för att hjälpa barnet, eller att min bekants väninna ska kunna betala sina cellgifter utan att sälja sitt hus, är så obehagligt liten.

Maria Pettersson
Internationell praktikant i Georgien 

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer