fbpx
11 december, 2019 / Blogg

Kanske den viktigaste klappen

Fyra miljoner. Fyra miljoner! Hur är det möjligt att fyra miljoner små tjejer varje år utsätts för något så omänskligt som könsstympning? Ändå fortgår denna flertusenåriga tradition och skadliga sedvänja som världens länder genom antagandet av Agenda 2030 och de globala målen har förbundit sig att eliminera senast år 2030.

Tio år återstår tills könsstympning ska vara ett minne blott. Tio år är i detta sammanhang en lång tid och i värsta fall innebär det att ytterligare 40 miljoner flickor riskerar att få sitt kön sönderskuret och hopsytt utan bedövning. Lägg till det livslångt lidande och en gravt misshandlad liten själ. Det måste få ett slut och det är bråttom!

Barnen själva har ingen möjlighet att hjälpa till – men det har du. Genom information, påverkansarbete, lagstiftning och ett fungerande rättsväsende kan flickorna räddas. Genom att stödja vår julkampanj och vårt projekt Flicka kan du faktiskt göra något som ger konkret resultat. Visste du att Svenska FN-förbundets arbete lett till att 10 000 flickor har undgått att giftas bort eller könsstympas? Det visar att förändring är möjlig.

Svenska FN-förbundet står alltid upp för flickors rättigheter. I somras drev vi kampanj mot kvinnlig könsstympning och nyligen uppmärksammade vi FN-dagen mot våld mot kvinnor. När nu julen närmar sig med inköp av klappar och mat skulle jag vilja be dig att ge en julklapp som verkligen betyder något – kanske den viktigaste du någonsin gett. Ge ett bidrag till vår julkampanj och projektet Flicka och skänk verklig medmänsklighet. Varmt och hjärtligt tack för ditt bidrag! En riktigt god jul önskar jag dig!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför. FN:s befolkningsfond UNFPA arbetar med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och finns

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer

Uppdrag: Rättvisa för krigets offer

09 november, 2023 / Nyheter

För att främja rättvisa för alla som har utsatts för krigsförbrytelser under Rysslands invasionskrig i Ukraina reser Nadia Volkova från människorättsorganisationen ULAG runt i Europa. På inbjudan av Svenska FN-förbundet besökte hon i veckan Sverige.

Läs mer

Förändring på förbundskansliet

07 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets styrelse kommenterar förändringen i kansliledningen.

Läs mer