11 december, 2019 / Blogg

Kanske den viktigaste klappen

Fyra miljoner. Fyra miljoner! Hur är det möjligt att fyra miljoner små tjejer varje år utsätts för något så omänskligt som könsstympning? Ändå fortgår denna flertusenåriga tradition och skadliga sedvänja som världens länder genom antagandet av Agenda 2030 och de globala målen har förbundit sig att eliminera senast år 2030.

Tio år återstår tills könsstympning ska vara ett minne blott. Tio år är i detta sammanhang en lång tid och i värsta fall innebär det att ytterligare 40 miljoner flickor riskerar att få sitt kön sönderskuret och hopsytt utan bedövning. Lägg till det livslångt lidande och en gravt misshandlad liten själ. Det måste få ett slut och det är bråttom!

Barnen själva har ingen möjlighet att hjälpa till – men det har du. Genom information, påverkansarbete, lagstiftning och ett fungerande rättsväsende kan flickorna räddas. Genom att stödja vår julkampanj och vårt projekt Flicka kan du faktiskt göra något som ger konkret resultat. Visste du att Svenska FN-förbundets arbete lett till att 10 000 flickor har undgått att giftas bort eller könsstympas? Det visar att förändring är möjlig.

Svenska FN-förbundet står alltid upp för flickors rättigheter. I somras drev vi kampanj mot kvinnlig könsstympning och nyligen uppmärksammade vi FN-dagen mot våld mot kvinnor. När nu julen närmar sig med inköp av klappar och mat skulle jag vilja be dig att ge en julklapp som verkligen betyder något – kanske den viktigaste du någonsin gett. Ge ett bidrag till vår julkampanj och projektet Flicka och skänk verklig medmänsklighet. Varmt och hjärtligt tack för ditt bidrag! En riktigt god jul önskar jag dig!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Kristina Bergsten är Årets FN-lärare

22 juni, 2022 / Pressmeddelanden

Kristina Bergsten från Munkagårdsgymnasiet i Tvååker tilldelas Svenska FN-förbundets pris Årets FN-lärare för särskilt betydelsefulla insatser för globala frågor i skolan.

Läs mer

Wienmöte ger ny kraft i nedrustningsarbetet

17 juni, 2022 / Nyheter

Den 21-23 juni hålls det första statspartsmötet inom FN:s kärnvapenförbud i Wien. Under veckan samlas nedrustningsvänliga folkrörelser och stater till möten och konferenser. Svenska FN-förbundet är på plats och rapporterar. Anmäl dig till vårt webbinarium!

Läs mer

Stockholm +50, kontraster och människan

10 juni, 2022 / Blogg

Så har FN:s högnivåmöte Stockholm+50 gått av stapeln. Tillsammans med representanter för såväl den svenska FN-rörelsen som FN-förbunden från Armenien, Finland, Georgien, Tanzania och Uganda var jag på plats. 

Läs mer

Stockholm +50: Tio uppmaningar för en mer hållbar värld

08 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades med att de två värdnationerna Sverige och Kenya presenterade ett uttalande som går under namnet Stockholmsagendan med tio uppmaningar till omvärlden.

Läs mer

Världsmiljödagen 5 juni

05 juni, 2022 / Nyheter

Stockholmskonferensen 1972. Sverige är i år värd för världsmiljödagen tillsammans med FN:s miljöprogram UNEP.

Läs mer

Intensiv vecka för miljön

04 juni, 2022 / Nyheter

FN-mötet Stockholm +50 avslutades på fredagen. En intensiv vecka för klimatet och miljön är över – och för den svenska FN och internationella FN-rörelsen stod det egna mötet Peoples’ Perspective i centrum.

Läs mer

Rättighetsfrågor i fokus när FN:s policychef besökte FN-förbundet

03 juni, 2022 / Nyheter

FN:s undergeneralsekreterare för policyfrågor Volker Türk besökte i veckan Svenska FN-förbundet och deltog i ett rundabordssamtal med FN-förbundets nätverk för mänskliga rättigheter. Han talade om FN:s arbete med pandemin, livsmedelskrisen, miljö- och klimatkrisen samt kriget i Ukraina.

Läs mer

Klimatförslag från världens FN-förbund inför Stockholm +50

01 juni, 2022 / Nyheter

Nitton konkreta förslag för en hållbar framtid överlämnades på onsdagen till Sveriges regering inför FN-miljömötet Stockholm +50. Avsändare är FN-förbundens världsfederation WFUNA och initiativtagare är Svenska FN-förbundet.

Läs mer

Klimatförändringar i Östafrika: Allt fler tvingas fly undan extremväder

30 maj, 2022 / Världshorisont

Klimatförändringar tvingar allt fler människor på flykt. Världshorisont har djupdykt i situationen i Östafrika där extremväder gör det allt svårare att odla, hålla boskapsdjur och hitta drickbart vatten.

Läs mer