fbpx
11 december, 2019 / Blogg

Kanske den viktigaste klappen

Fyra miljoner. Fyra miljoner! Hur är det möjligt att fyra miljoner små tjejer varje år utsätts för något så omänskligt som könsstympning? Ändå fortgår denna flertusenåriga tradition och skadliga sedvänja som världens länder genom antagandet av Agenda 2030 och de globala målen har förbundit sig att eliminera senast år 2030.

Tio år återstår tills könsstympning ska vara ett minne blott. Tio år är i detta sammanhang en lång tid och i värsta fall innebär det att ytterligare 40 miljoner flickor riskerar att få sitt kön sönderskuret och hopsytt utan bedövning. Lägg till det livslångt lidande och en gravt misshandlad liten själ. Det måste få ett slut och det är bråttom!

Barnen själva har ingen möjlighet att hjälpa till – men det har du. Genom information, påverkansarbete, lagstiftning och ett fungerande rättsväsende kan flickorna räddas. Genom att stödja vår julkampanj och vårt projekt Flicka kan du faktiskt göra något som ger konkret resultat. Visste du att Svenska FN-förbundets arbete lett till att 10 000 flickor har undgått att giftas bort eller könsstympas? Det visar att förändring är möjlig.

Svenska FN-förbundet står alltid upp för flickors rättigheter. I somras drev vi kampanj mot kvinnlig könsstympning och nyligen uppmärksammade vi FN-dagen mot våld mot kvinnor. När nu julen närmar sig med inköp av klappar och mat skulle jag vilja be dig att ge en julklapp som verkligen betyder något – kanske den viktigaste du någonsin gett. Ge ett bidrag till vår julkampanj och projektet Flicka och skänk verklig medmänsklighet. Varmt och hjärtligt tack för ditt bidrag! En riktigt god jul önskar jag dig!

Annelie Börjesson
Ordförande

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Varför har du engagerat dig i FN-rörelsen?

24 maj, 2024 / Världshorisont

Nästa vecka är det dags för kongress, en viktig helg för medlemmar i Svenska FN-förbundet. Världshorisont frågade fyra medlemmar om deras engagemang i FN-rörelsen.

Läs mer

Polarisering leder till mer global stress

23 maj, 2024 / Nyheter

FN:s utvecklingsprogram UNDP höll i april en svensk lansering av den årliga rapporten Human development report. 

Läs mer

Mellanstadieelever agerar delegater vid FN-rollspel 

16 maj, 2024 / Världshorisont

FN-rollspel är ett väl beprövat koncept som länge har arrangerats på gymnasienivå. Montessori Mondial i Lund är nu första grundskolan som introducerar delegater, presidier och allt vad spelen innebär för elever i årskurs fyra och fem.

Läs mer

UNg-konferens med internationellt fokus

08 maj, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets ungdomskonferens hade i år det största internationella deltagandet någonsin. Förutom ungdomar från Sverige medverkade även deltagare från Albanien, Armenien, Danmark, Finland, Georgien och Slovenien.  

Läs mer

Svenska FN-förbundets arbete för en värld fri från krigsförbrytelser 

03 maj, 2024 / Nyheter

Ukraina, Gaza och Darfur är tre aktuella exempel på krigshärdar där det begår krigsförbrytelser. Normer, konventioner och verktyg för att hantera krigsförbrytelser och andra grova folkrättsbrott finns, men de är

Läs mer

FN-förbund diskuterade krigsbrott

29 april, 2024 / Nyheter

På inbjudan av Svenska FN-förbundet samlades nyligen sex nationella FN-förbund för att diskutera samarbete om krigsbrott, rättsskipning och de internationella domstolarna.

Läs mer

Över 100 ungdomar samlas för konferens om mångfald och inkludering

26 april, 2024 / Nyheter

I helgen går Svenska FN-förbundets årliga UNg-konferens av stapeln. Syftet är att engagera, informera och uppmuntra ungdomars globala engagemang och tro på FN som central aktör i arbetet för en

Läs mer

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer