fbpx
FN:s generalsekreterare António Guterres uppmärksammar internationella dagen mot våld mot kvinnor genom att bära färgen orange. Foto: UN Photo/Loey Felipe.
25 november, 2019 / Blogg

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter

Åh, vad det smärtar mig. Känslor av sorg, hopplöshet, äckel och ilska blandas och knyter sig i magen. Jag talar om våld mot mina medsystrar. Någons mamma, mormor, dotter, syster eller vän. Den 25 november är internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1999 för att påminna, uppmärksamma och synliggöra fysiska, sexuella eller psykologiska övergrepp mot kvinnor – något som ofta gömmer sig bakom stängda dörrar. Här i Sverige utövas våldet i våra snart vackert julpyntade hus, i skymundan på arbetsplatser, ute på krogen, i trappuppgångar, framför barn, anhöriga och ibland allmänhet. Oavsett var brottet begås och vilken skepnad det har, så har det en sak gemensamt – det är fel och det måste upphöra.

Jag var för ett par veckor sedan på ICPD25, the International Conference on Population and Development. Det är en stor konferens som arrangeras av FN:s befolkningsfond UNFPA, och i år drog den extra många deltagare. Vi var nästan 10 000 representanter från över 170 länder. En mängd olika ämnen stod på agendan som alla på ett eller annat sätt relaterar till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Tunga ämnen som barnäktenskap, könsstympning, aborträtt och våld mot kvinnor med mera dryftades. Ibland blev jag så ledsen och dränerad på energi att jag behövde en liten paus för att samla mig. Allt det här mynnar ut i en och samma sak – varje individs rätt att själv bestämma över sitt liv och sin kropp.

I år är det 40 år sedan kvinnokonventionen antogs. På dessa år har mycket gått framåt och det är glädjande att 168 länder har ratificerat konventionen. Det är dock ett ledsamt faktum att oerhört mycket arbete kvarstår för att varje kvinna ska kunna åtnjuta sina rättigheter. Som ett led i att uppmärksamma våld mot kvinnor startade FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon 2008 de så kallade orangea dagarna – Orange Days. De är en del i kampanjen ”Unite to End Violence Against Women”. Den 25 i varje månad blev så en dag där just detta ämne belyses. Regeringar, organisationer, företag, media, civilsamhälle och enskilda individer uppmanas att uppmärksamma problemet och ta ställning. Färgen orange symboliserar en framtid som är fri från våld mot flickor och kvinnor. Kända byggnadsverk runt om i världen lyses upp i orange för att öka människors medvetenhet om våld mot kvinnor, förstå problemets omfattning och öka den civila och politiska viljan att stoppa våldet.

Även i år lyser färgen orange runt om i världen just i dag för någon du känner och för alltför många som du inte känner. Bär något orange och visa att du bryr dig! Sprid kunskap och agera när du kan. Var modig. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.

Annelie Börjesson
Ordförande

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Handlingsinriktat framtidsmöte

05 september, 2024 / Världshorisont

Den 22 september 2024 slås dörrarna upp för FN:s framtidstoppmöte Summit of the future. Elva områden som mejslats ut som avgörande för världens utveckling ska diskuteras. FN:s generalsekreterare António Guterres ser mötet som ett unikt tillfälle att återskapa förtroende och anpassa de multilaterala systemen till vår tid.

Läs mer

Icke-spridningsavtalet inget skydd mot kärnvapen i Sverige

05 augusti, 2024 / Debattartiklar

Utplaceringen av kärnvapen i Europa visar att icke-spridningsavtalet NPT inte räcker som garanti mot att kärnvapen hamnar även i Sverige, skriver FN-förbundets generalsekreterare Jens Petersson i Expressen. Den 6 och

Läs mer

Lång väg kvar i halvtid

12 juli, 2024 / Nyheter

Ökad fattigdom, hunger och utsläpp av växthusgaser är några exempel på att den globala utvecklingen går åt fel håll. Trots detta bjöd årets globala högnivåmöte om Agenda 2030 på många exempel på lösningar för att nå målen i Agenda 2030 under andra halvlek.

Läs mer

Få framsteg under klimatmötet i Bonn 

08 juli, 2024 / Nyheter

De årliga klimatsamtalen i Bonn avslutades i mitten av juni. Många frågor förhandlades under det nära två veckor långa mötet men mycket lämnades till höstens COP 29 att avsluta.
– Det vi framförallt saknade från EU:s och Sveriges sida var tydligare och mer handfasta vägar framåt vad gäller arbetet med utsläppsminskningar, säger Mattias Frumerie, Sveriges klimatambassadör och chefsförhandlare i klimatfrågor.

Läs mer

Sommar!

04 juli, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundets kansli är sommarstängt v 28-30. Vi önskar alla en skön sommar. Du behövs i arbetet för en bättre värld. Bli medlem här!

Läs mer

Bred samling till försvar för ICC

20 juni, 2024 / Nyheter

Efter hot och attacker mot Internationella brottmålsdomstolen kräver 93 stater i ett upprop att domstolen och dess personal måste få arbeta utan påtryckningar. Också andra aktörer rycker nu ut till försvar för ICC.

Läs mer

Klyftor mellan fattiga och rika kräver stora satsningar

14 juni, 2024 / Nyheter

Ingen ska lämnas utanför, var löftet från världens länder 2015. Att löftet inte kommer att infrias är tydligt i årets rapport om hur det går med världens utvecklingsarbete enligt Agenda 2030.

Läs mer

Ny ledning och strategi för FN-förbundet

04 juni, 2024 / Nyheter

Ny ordförande, ny styrelse, inspirerande kulturinslag, engagerade diskussioner och besök av generalsekreteraren för FN-förbundens världsorganisation WFUNA. Det var några av inslagen under Svenska FN-förbundets kongress 2024 i Eskilstuna.

Läs mer

Juristen Sanna Wolk ny ordförande i Svenska FN-förbundet

02 juni, 2024 / Pressmeddelanden

Sanna Wolk valdes på lördagen till ny ordförande i Svenska FN-förbundet. Förbundet håller kongress i Eskilstuna i helgen.

Läs mer