fbpx
FN:s generalsekreterare António Guterres uppmärksammar internationella dagen mot våld mot kvinnor genom att bära färgen orange. Foto: UN Photo/Loey Felipe.
25 november, 2019 / Blogg

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter

Åh, vad det smärtar mig. Känslor av sorg, hopplöshet, äckel och ilska blandas och knyter sig i magen. Jag talar om våld mot mina medsystrar. Någons mamma, mormor, dotter, syster eller vän. Den 25 november är internationella dagen mot våld mot kvinnor. Dagen instiftades av FN:s generalförsamling 1999 för att påminna, uppmärksamma och synliggöra fysiska, sexuella eller psykologiska övergrepp mot kvinnor – något som ofta gömmer sig bakom stängda dörrar. Här i Sverige utövas våldet i våra snart vackert julpyntade hus, i skymundan på arbetsplatser, ute på krogen, i trappuppgångar, framför barn, anhöriga och ibland allmänhet. Oavsett var brottet begås och vilken skepnad det har, så har det en sak gemensamt – det är fel och det måste upphöra.

Jag var för ett par veckor sedan på ICPD25, the International Conference on Population and Development. Det är en stor konferens som arrangeras av FN:s befolkningsfond UNFPA, och i år drog den extra många deltagare. Vi var nästan 10 000 representanter från över 170 länder. En mängd olika ämnen stod på agendan som alla på ett eller annat sätt relaterar till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. Tunga ämnen som barnäktenskap, könsstympning, aborträtt och våld mot kvinnor med mera dryftades. Ibland blev jag så ledsen och dränerad på energi att jag behövde en liten paus för att samla mig. Allt det här mynnar ut i en och samma sak – varje individs rätt att själv bestämma över sitt liv och sin kropp.

I år är det 40 år sedan kvinnokonventionen antogs. På dessa år har mycket gått framåt och det är glädjande att 168 länder har ratificerat konventionen. Det är dock ett ledsamt faktum att oerhört mycket arbete kvarstår för att varje kvinna ska kunna åtnjuta sina rättigheter. Som ett led i att uppmärksamma våld mot kvinnor startade FN:s tidigare generalsekreterare Ban Ki-moon 2008 de så kallade orangea dagarna – Orange Days. De är en del i kampanjen ”Unite to End Violence Against Women”. Den 25 i varje månad blev så en dag där just detta ämne belyses. Regeringar, organisationer, företag, media, civilsamhälle och enskilda individer uppmanas att uppmärksamma problemet och ta ställning. Färgen orange symboliserar en framtid som är fri från våld mot flickor och kvinnor. Kända byggnadsverk runt om i världen lyses upp i orange för att öka människors medvetenhet om våld mot kvinnor, förstå problemets omfattning och öka den civila och politiska viljan att stoppa våldet.

Även i år lyser färgen orange runt om i världen just i dag för någon du känner och för alltför många som du inte känner. Bär något orange och visa att du bryr dig! Sprid kunskap och agera när du kan. Var modig. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.

Annelie Börjesson
Ordförande

Dela vår dröm

Bli medlem och bidra till att vi når de globala målen till 2030.

Bli medlem idag! >

Senaste nytt

Happy, 20 år: Min dröm är att bli en ledare och skapa förändring

30 mars, 2023 / Världshorisont

Utmaningarna för flickor och kvinnor i Tanzania är många. Landets FN-förbund jobbar bland annat för att stärka kvinnors ekonomiska självständighet och egenmakt.

Läs mer

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer