fbpx
Koll & kommentar
Anna Hovhannisyan på organisationen Kvinnor i Armenien som jobbar för kvinnors och flickors rättigheter.
9 december, 2019 / Blogg

Jämställdhet och mänskliga rättigheter – båda behövs!

De senaste veckorna har Jerevan förändrats betydligt. Höstlöven har börjat falla, och kylan har krypit in över gatorna. Det har varit en höst med många debatter, och mänskliga rättigheter är i större fokus än någonsin. Den 17 oktober röstades Armenien in i FN:s råd för mänskliga rättigheter, vars uppgift är att skydda och sprida mänskliga rättigheter över hela världen.

Armeniska FN-förbundets kontor firade vi beskedet som ett erkännande av de många förbättringar som skett i landet det senaste året. Men även om många framsteg gjorts har Armenien fortfarande en lång väg kvar att gå, speciellt vad gäller kvinnors rättigheter. Ett exempel är att Armenien inte har skrivit under Istanbulkonventionen. Istanbulkonventionen är ett juridiskt dokument som förbinder europeiska stater att övervaka och eliminera alla former av könsrelaterat våld, och slår fast att våld mot kvinnor är ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden. Konventionen har mötts av kraftigt motstånd från konservativa grupper i landet.

”Mäns våld mot kvinnor är ett ämne som alltid rört upp reaktioner, och ibland till och med inneburit dödshot mot de som lyfter frågan, men det är också en konstant påminnelse om att vårt arbete behövs”, säger Anna Hovhannisyan, som tillsammans med sina kollegor på organisationen Kvinnor i Armenien är drivande i debatten om kvinnors och flickors rättigheter. Organisationen jobbar tätt med olika nationella organisationer och FN-organ för att Istanbulkonventionen ska skrivas in i armenisk lagstiftning.

Det finns fler som jobbar för kvinnors situation. Som en del av AUNA:s ungdomsprojekt grundade 16-åriga Larisa Kirakosyan tillsammans med tre jämngamla vänner ett utbildningscenter i hembyn Vazashen där kvinnor får kurser i hantverk och jämställdhet. ”Armeniska kvinnor är starka, men vi utesluts ofta i samhällsdebatten om mänskliga rättigheter”, säger hon. ”Vi vill lära oss, arbeta och vara en del av utvecklingen, men syns ändå inte när vi står upp för vår sak.”

”Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter precis som vilka som helst”, säger Anna, och fortsätter: ”Vi pratar mycket om mänskliga rättigheter, men för många inkluderar det inte jämställdhet, så vi måste se på jämställdhetsarbetet ur ett rättighetsperspektiv. Något som exempelvis behöver lyftas fram mer är de stora skillnaderna i möjligheter för kvinnor på landsbygden och kvinnor i de större städerna. Ett annat oroande problem i Armenien är det höga antalet könsselektiva aborter vilket visar att kvinnor värderas lägre än män. Hur ska vi kunna utvecklas som land om hälften av befolkningen ens kan göra sin röst hörd?”.

Anna Hovhannisyan sammanfattar vårt samtal med orden: “Nu när vi sitter med i FN:s råd för mänskliga rättigheter måste vi börja prata om och säkerställa lika rättigheter för alla, kvinnor som män, men utan några men!”.

Erika Olsson, internationell praktikant, Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Årets FN-supporter: Vi måste hjälpas åt för att förändra

05 december, 2023 / Nyheter

36 år som ordförande och desto fler som engagerad medmänniska och förespråkare för FN:s kärnfrågor. Gunilla Grunditz från Varberg är Årets FN-supporter och hon menar att vägen framåt kräver samarbete och engagemang.

Läs mer

Viktig domstol skipar rättvisa vid omfattande förbrytelser 

01 december, 2023 / Världshorisont

Internationella brottmålsdomstolen ICC får allt större betydelse när det gäller att pröva och döma individer vid grova kränkningar mot mänskliga rättigheter och humanitär rätt.

Läs mer

FN hjälper i Gaza

29 november, 2023 / Nyheter

Tusentals människor har dödats i Hamas terrorattack den 7 oktober och Israels vedergällningskrig. Vapenvilan ger FN möjlighet att bistå skadade och behövande med humanitär hjälp.

Läs mer

”Många gravida dör i konflikter”

24 november, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor är särskilt utsatta i samband med kriser och konflikter. UNFPA, FN:s befolkningsfond, förklarar varför.

Läs mer

Årets FN-vän: Från ord till handling för Ukraina

22 november, 2023 / Nyheter

Talet om ökat svenskt stöd till Ukraina måste bli verklighet och alla kan göra en insats, säger Peter Ingvarsson i aktionsgruppen Ryssland ut ur Ukraina. Möt Årets FN-vän och läs om hur du kan engagera dig för Ukraina!

Läs mer

MR-brott i Iran – Efter 35 år väntar Sima fortfarande på upprättelse 

21 november, 2023 / Världshorisont

Sima Mirzaei förlorade sju familjemedlemmar 1988 när den iranska regimen avrättade tusentals politiska fångar. Allt hon önskar idag är att de ansvariga ska ställas inför rätta.

Läs mer

Tema utbildning på nordisk ungdomskonferens

20 november, 2023 / Nyheter

FN-förbundets ungdomsambassadörer reste i början av november till Island för att delta i en nordisk ungdomskonferens med fokus på utbildning för hållbar utveckling.

Läs mer

Massflykt från Nagorno-Karabach – enklaven tömd på armenier 

13 november, 2023 / Världshorisont

I september hamnade den flera decennier långa konflikten om Nagorno-Karabach i strålkastarljuset då Azerbajdzjan genom en blixtoffensiv tog kontroll över området. Världshorisont rapporterar om massflykten som följde och om hur FN i grannlandet Armenien arbetar för att hjälpa flyktingarna. 

Läs mer

Internationella praktikantprogrammet läggs ner  

13 november, 2023 / Nyheter

På grund av nedskärningar i den svenska biståndsbudgeten har FN-förbundets internationella praktikantprogram lagts ned. En av våra praktikanter skriver om programmets betydelse för deltagarna och systerförbunden.

Läs mer