fbpx
Anna Hovhannisyan på organisationen Kvinnor i Armenien som jobbar för kvinnors och flickors rättigheter.
9 december, 2019 / Blogg

Jämställdhet och mänskliga rättigheter – båda behövs!

De senaste veckorna har Jerevan förändrats betydligt. Höstlöven har börjat falla, och kylan har krypit in över gatorna. Det har varit en höst med många debatter, och mänskliga rättigheter är i större fokus än någonsin. Den 17 oktober röstades Armenien in i FN:s råd för mänskliga rättigheter, vars uppgift är att skydda och sprida mänskliga rättigheter över hela världen.

Armeniska FN-förbundets kontor firade vi beskedet som ett erkännande av de många förbättringar som skett i landet det senaste året. Men även om många framsteg gjorts har Armenien fortfarande en lång väg kvar att gå, speciellt vad gäller kvinnors rättigheter. Ett exempel är att Armenien inte har skrivit under Istanbulkonventionen. Istanbulkonventionen är ett juridiskt dokument som förbinder europeiska stater att övervaka och eliminera alla former av könsrelaterat våld, och slår fast att våld mot kvinnor är ett uttryck för historiskt ojämlika maktförhållanden. Konventionen har mötts av kraftigt motstånd från konservativa grupper i landet.

”Mäns våld mot kvinnor är ett ämne som alltid rört upp reaktioner, och ibland till och med inneburit dödshot mot de som lyfter frågan, men det är också en konstant påminnelse om att vårt arbete behövs”, säger Anna Hovhannisyan, som tillsammans med sina kollegor på organisationen Kvinnor i Armenien är drivande i debatten om kvinnors och flickors rättigheter. Organisationen jobbar tätt med olika nationella organisationer och FN-organ för att Istanbulkonventionen ska skrivas in i armenisk lagstiftning.

Det finns fler som jobbar för kvinnors situation. Som en del av AUNA:s ungdomsprojekt grundade 16-åriga Larisa Kirakosyan tillsammans med tre jämngamla vänner ett utbildningscenter i hembyn Vazashen där kvinnor får kurser i hantverk och jämställdhet. ”Armeniska kvinnor är starka, men vi utesluts ofta i samhällsdebatten om mänskliga rättigheter”, säger hon. ”Vi vill lära oss, arbeta och vara en del av utvecklingen, men syns ändå inte när vi står upp för vår sak.”

”Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter precis som vilka som helst”, säger Anna, och fortsätter: ”Vi pratar mycket om mänskliga rättigheter, men för många inkluderar det inte jämställdhet, så vi måste se på jämställdhetsarbetet ur ett rättighetsperspektiv. Något som exempelvis behöver lyftas fram mer är de stora skillnaderna i möjligheter för kvinnor på landsbygden och kvinnor i de större städerna. Ett annat oroande problem i Armenien är det höga antalet könsselektiva aborter vilket visar att kvinnor värderas lägre än män. Hur ska vi kunna utvecklas som land om hälften av befolkningen ens kan göra sin röst hörd?”.

Anna Hovhannisyan sammanfattar vårt samtal med orden: “Nu när vi sitter med i FN:s råd för mänskliga rättigheter måste vi börja prata om och säkerställa lika rättigheter för alla, kvinnor som män, men utan några men!”.

Erika Olsson, internationell praktikant, Armenien

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer