fbpx
Foto: Tim Marshall, Unsplash
27 maj, 2019 / Blogg

Jag vill kunna fira mensen!

I ett stumt försök att nå andra sidan av huset mitt i natten visk-ropar jag ”Mamma, mamma, jag tror jag har fått mens”. Jag minns det så väl, för i min familj var det någonting fint att få mens. Jag ville få mens. Det betydde att jag var på väg att bli kvinna. När mamma tillslut vaknade sprang hon till toaletten och där satt jag, med ett stort leende på läpparna och blod i trosan. Morgonen därefter fick jag frukost på sängen och mormor kom över med en sedel som hon hade ritat små droppar på som skulle likna droppar av mens. Som om 13-åriga jag skulle spara den 100-lappen.

Imorgon är det internationella mens-dagen, en dag där resten av världen också har chansen att fira det fina med att ha mens. Så är dock inte fallet. På flera platser är mens fortfarande förknippad med skam och orenhet. Flickor tror att de håller på att förblöda eftersom ingen har berättat för dem om mens. Mensen hyschas och ska inte synas, märkas eller pratas om. På vissa platser isoleras till och med kvinnorna under sin menstruation eftersom de anses vara smutsiga.

Skoldagen som följde min första mens var inte lika positiv som morgonen. Det kändes som att någon drog i min livmoder och hur jag än satt var jag obekväm. Bindan som jag hade fått av mamma kändes dessutom som en löst sittande blöja. Och syntes den inte också? Killarna kunde ju se?

För det var ju just det. Killarna. Jag berättade glatt för mina tjejkompisar om min mens, men bara tanken på att killarna skulle få veta fick mig att vilja springa hem, slänga blöj-bindan och gråta i duschen. Jag hade ju hört dem säga hur äckligt det är att vi tjejer går runt och droppar blod överallt.

Skammen kring mens är på riktigt, i olika utsträckning runt om i världen. Idag är jag extra tacksam över att vara en medelsvensson i ett i-land där jag kan leva ett normalt liv trots att jag går runt och droppar blod. För i många delar av världen har inte kvinnor tillgång till mensskydd, toalett eller ens rent vatten. Hemska traditioner som kvinnlig könsstympning kan leda till infektioner vid mens. Svenska FN-förbundets projekt Flicka arbetar just med flickors rättigheter genom att förhindra barnäktenskap och könsstympning.

Jag vill fira, men inte innan världen har släppt tabun och slutar diskriminera kvinnor för någonting så naturligt som mens. Första delmålet i mål 5 om jämställdhet i de globala målen för hållbar utveckling är att avskaffa alla former av diskriminering av kvinnor och flickor. Jag tycker vi ska ta till oss det när vi pratar om mens, då kanske vi en dag faktiskt kan fira den internationella mens-dagen på riktigt.

Malin Ensgård
Praktikant på Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Så arbetar FN i Ukraina

27 mars, 2023 / Nyheter

Världens länder samlas i FN för att kräva att Ryssland avslutar sin olagliga invasion i Ukraina. Vi redogör för FN:s arbete för människorna i det krigsdrabbade landet. 

Läs mer

Civilsamhället viktig röst i FN:s rättighetsarbete

21 mars, 2023 / Nyheter

Frivilligorganisationer har en central roll när FN granskar medlemsländernas efterlevnad av de mänskliga rättigheterna – men många organisationer lever själva under hot. Nästa år förhörs Sverige i FN:s rasdiskrimineringskommitté.

Läs mer

Analys: Global kamp för mänskliga rättigheter – vad kan FN göra?

17 mars, 2023 / Världshorisont

Attackerna mot flickors och kvinnors rättigheter i Iran och Afghanistan sätter ljuset på FN:s möjligheter att agera. FN leder det globala arbetet för jämställdhet – men medlemsländernas agerande avgör om kampen ska bli framgångsrik, konstaterar Pekka Johansson, avdelningschef på Svenska FN-förbundet.

Läs mer

FN behövs för att säkerställa kvinnors och flickors rättigheter

08 mars, 2023 / Nyheter

Den 8 mars firar Svenska FN-förbundet internationella kvinnodagen, en dag som har uppmärksammats internationellt sedan tidigt 1900-tal. Trots stora framsteg för kvinnors rättigheter är ojämställdhet mellan könen vår tids största utmaning.

Läs mer

Auktoritära krafter hotar flickor och kvinnors rättigheter

07 mars, 2023 / Världshorisont

Flickor och kvinnor i låg- och medelinkomstländer möter stora utmaningar och i kriser och konflikter är de särskilt utsatta. Trots det finns det anledning att vara positiv inför framtiden, menar

Läs mer

Kvinnodagen 2023: Pandemi och konflikt bakom sämre kvinnohälsa

06 mars, 2023 / Nyheter

En nyutkommen FN-rapport handlar om hur pandemin och konflikter påverkar kvinnors hälsa. FN-medlemmarna måste verka för att stödet till världens kvinnor och flickor stärks, skriver FN-förbundets ordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet inför internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer

Kraftigt ökade utmaningar på jämställdhetsområdet när CSW åter hålls i FN:s högkvarter

06 mars, 2023 / Nyheter

Idag måndag den 6 mars börjar CSW67, the Commission on the Status of Women, i FN:s högkvarter i New York. Näst efter generalförsamlingens öppnande är detta det största forumet som

Läs mer

Internationell överenskommelse om haven i hamn

06 mars, 2023 / Nyheter

På lördagskvällen 5 mars 2023 lyckades enighet nås inom FN om en avtalstext som bland annat ska skydda 30 procent av världshaven. Ytterligare ett historiskt arbete har genomförts inom ramen

Läs mer

Allt fler restriktioner för flickor och kvinnor i Afghanistan

03 mars, 2023 / Världshorisont

Afghanistan kallas ofta världens farligaste land för kvinnor. Nyligen införde talibanstyret nya restriktioner som ytterligare begränsar kvinnors och flickors fri- och rättigheter. Oron och osäkerheten inför framtiden är stor.

Läs mer