fbpx
Foto: Tim Marshall, Unsplash
27 maj, 2019 / Blogg

Jag vill kunna fira mensen!

I ett stumt försök att nå andra sidan av huset mitt i natten visk-ropar jag ”Mamma, mamma, jag tror jag har fått mens”. Jag minns det så väl, för i min familj var det någonting fint att få mens. Jag ville få mens. Det betydde att jag var på väg att bli kvinna. När mamma tillslut vaknade sprang hon till toaletten och där satt jag, med ett stort leende på läpparna och blod i trosan. Morgonen därefter fick jag frukost på sängen och mormor kom över med en sedel som hon hade ritat små droppar på som skulle likna droppar av mens. Som om 13-åriga jag skulle spara den 100-lappen.

Imorgon är det internationella mens-dagen, en dag där resten av världen också har chansen att fira det fina med att ha mens. Så är dock inte fallet. På flera platser är mens fortfarande förknippad med skam och orenhet. Flickor tror att de håller på att förblöda eftersom ingen har berättat för dem om mens. Mensen hyschas och ska inte synas, märkas eller pratas om. På vissa platser isoleras till och med kvinnorna under sin menstruation eftersom de anses vara smutsiga.

Skoldagen som följde min första mens var inte lika positiv som morgonen. Det kändes som att någon drog i min livmoder och hur jag än satt var jag obekväm. Bindan som jag hade fått av mamma kändes dessutom som en löst sittande blöja. Och syntes den inte också? Killarna kunde ju se?

För det var ju just det. Killarna. Jag berättade glatt för mina tjejkompisar om min mens, men bara tanken på att killarna skulle få veta fick mig att vilja springa hem, slänga blöj-bindan och gråta i duschen. Jag hade ju hört dem säga hur äckligt det är att vi tjejer går runt och droppar blod överallt.

Skammen kring mens är på riktigt, i olika utsträckning runt om i världen. Idag är jag extra tacksam över att vara en medelsvensson i ett i-land där jag kan leva ett normalt liv trots att jag går runt och droppar blod. För i många delar av världen har inte kvinnor tillgång till mensskydd, toalett eller ens rent vatten. Hemska traditioner som kvinnlig könsstympning kan leda till infektioner vid mens. Svenska FN-förbundets projekt Flicka arbetar just med flickors rättigheter genom att förhindra barnäktenskap och könsstympning.

Jag vill fira, men inte innan världen har släppt tabun och slutar diskriminera kvinnor för någonting så naturligt som mens. Första delmålet i mål 5 om jämställdhet i de globala målen för hållbar utveckling är att avskaffa alla former av diskriminering av kvinnor och flickor. Jag tycker vi ska ta till oss det när vi pratar om mens, då kanske vi en dag faktiskt kan fira den internationella mens-dagen på riktigt.

Malin Ensgård
Praktikant på Svenska FN-förbundet

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

“Jag kämpade mot mina föräldrar för att de inte skulle gifta bort mig” 

25 april, 2024 / Nyheter

Svenska FN-förbundet bidrar genom projekt Flicka till arbetet för att förebygga barnäktenskap och kvinnlig könsstympning i Etiopien. Projektet har haft stora framsteg och flera orter har övergett de båda skadliga traditionerna. Covid-19 och konflikten i norra Etiopien har dock lett till att situationen återigen har förvärrats.  

Läs mer

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer