fbpx
FN-anställda står upp för de globala målen. Foto: UN Photo/Laura Jarriel
30 september, 2019 / Blogg

Hektisk FN-vecka på världens största scen

Det har varit en minst sagt hektisk FN-vecka i New York. Här hemma i Sverige har vi i Svenska FN-förbundet uppmärksammat generalförsamlingens öppnande på flera olika sätt.

Inte mindre än fem toppmöten har haft hållbarhet som tema. Den 23 september bjöd FN-chefen António Guterrres in till ett möte om arbetet för att nå Parisavtalet. Klimatmötet tog inga beslut men länderna presenterade lösningar inför framtiden. Sverige och Indien hade ett initiativ för tunga industriers ansvar att minska utsläppen och företrädare för stora svenska företag var på plats. Tänk om man kunde göra stålproduktionen helt klimatneutral – det vore revolutionerande! Sverige, Tyskland och Storbritannien meddelade att man dubblar sina bidrag till den globala klimatfonden. Sjuttio länder har tillsammans med 100 städer lovat att vara klimatneutrala 2050. Hurra, säger vi!

I tisdags och onsdags hölls ett möte om Agenda 2030. Mötet antog ett uttalande som hade förberetts av Sverige och Bahamas och som handlar om att öka takten i arbetet för att nå de globala målen. I tio punkter sägs bland annat att målen måste omfatta alla, att tillräcklig finansiering måste finnas, att vi ska fortsätta arbeta både nationellt och tillsammans globalt och att länderna ska övervaka och rapportera hur det går med arbetet.

Samma dag höll FN-förbundet en heldagskonferens i Stockholm med SKL på temat Glokala Sverige, vårt gemensamma projekt om Agenda 2030 i kommuner och regioner. Över 200 personer träffades för att byta erfarenheter och inspireras om arbetet framåt.

En annan av våra fokusfrågor, kärnvapenfrågan, hade ett eget FN-toppmöte i New York. Fem stater ratificerade FN:s kärnvapenförbud och nio stater skrev under konventionen. Som vi har påpekat är det mycket olyckligt att Sverige har ställt sig utanför. Vi är nu nästan 2/3 på väg mot målet att avtalet ska träda i kraft. Samma dag var även internationella dagen för totalt avskaffande av kärnvapen. Centerpartiet i Sverige inledde sin partistämma och vi deltog med förhoppningen att partiet med sin nedrustningstradition skulle ställa sig bakom svensk anslutning till FN-förbudet mot kärnvapen. Så blev det tyvärr inte.

Ska vi nå Agenda 2030 och de globala målen måste regeringar, företag, organisationer och enskilda arbeta tillsammans. Förebilder som Greta Thunberg påminner oss om vad vetenskapen säger. FN-veckan har visat att detta arbete måste samlas på ett och samma ställe. Det är i FN som länderna möts, utbyter åsikter och sätter upp gemensamma mål och pressar varandra. FN är världens största scen, vilket till och med Donald Trump tog fasta på när han talade i generalförsamlingen.

FN-förbundet samlar företag, organisationer, skolor och enskilda i arbetet för att Sverige ska fortsätta vara en aktiv FN-medlem. Därför är också medlemskap och engagemang i vår organisation ett sätt att bidra till en aktiv svensk FN-röst och en bättre värld.

Petra Hallebrant
Generalsekreterare

Bli medlem

Bli medlem och engagera dig för en bättre värld.

Bli medlem >

Senaste nytt

Unric – europeiskt nav för FN-information 

19 april, 2024 / Nyheter

FN:s regionala informationskontor för Västeuropa, Unric, är en del av FN-sekretariatet. Arni Snaevarr är informatör för de nordiska länderna och arbetar med att sprida information om FN på olika språk.

Läs mer

Stort engagemang i Lunds FN-förening 

12 april, 2024 / Nyheter

Det finns ett stort engagemang i Lunds FN-förening som idag har över hundra medlemmar. Emiline Méry är nyvald ordförande i föreningen som jobbar med FN-frågor i fyra utskott.

Läs mer

Fortfarande hinder för hjälp till Gaza

11 april, 2024 / Nyheter

Trots en resolution i säkerhetsrådet nyligen fortsätter Israel att hindra tillträde till Gaza för FN:s humanitära organisationer.

Läs mer

Ny bok om kriget: Ditt val avgör Ukrainas framtid

05 april, 2024 / Nyheter

FN-stadgan och internationell rättsskipning ges en central roll när författaren, debattören och FN-vännen Lars Jederlund skriver om kriget i Ukraina. Hans huvudbudskap: hur du och jag röstar i EU-valet den 9 juni påverkar Ukraina framtid.

Läs mer

Hopp om inkludering för barn med funktionsnedsättning 

05 april, 2024 / Världshorisont

I Tanzania är funktionshinder ofta förknippat med stora svårigheter och stigma från omgivningen. Den svenska biståndsorganisationen och en av Svenska FN-förbundets riksorganisationer MyRight samarbetar med organisationer i landet för att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i sina samhällen.

Läs mer

Obetald FN-praktik skapar exkludering 

28 mars, 2024 / Världshorisont

Unga med sämre ekonomiska förutsättningar missgynnas när praktikplatser inom FN tillsätts, ett faktum som kritiseras från många håll.

Läs mer

Bör Sverige införa jämlikhetsdata? 

21 mars, 2024 / Världshorisont

I dag saknas data över diskriminering och ojämlikheter mellan grupper i Sverige, något som kritiserats upprepade gånger av både FN och EU. Trots det har den svenska regeringen valt att avstå från att använda så kallad jämlikhetsdata. 

Läs mer

Europeiska unionen bidrar till FN-reformering

15 mars, 2024 / Nyheter

FN:s framtidsmöte i september är ett avgörande ögonblick för det internationella samarbetet, säger Olof Skoog, EU:s tidigare ambassadör till FN, i en intervju med FN-förbunden i Sverige och Finland.

Läs mer

Kvinnodagen 2024: Ta kampen för världens flickor och kvinnor!

07 mars, 2024 / Nyheter

Att stoppa barnäktenskap är en av flera nödvändiga åtgärder för att stärka flickors och kvinnors rättigheter, skriver förbundsordförande Annelie Börjesson och företrädare för FN-rörelsen i hela landet på internationella kvinnodagen den 8 mars.

Läs mer